Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-05-17
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?
Geriausios keptuvės: kaip išsirinkti tinkamiausią savo virtuvei?

Keptuvės – tai vienas svarbiausių virtuvės įrankių, be kurio sunkiai įsivaizduotume kasdienį maisto ruošimą. Tačiau išsirinkti tinkamiausią keptuvę gali būti sudėtinga – rinkoje siūloma daugybė skirtingų tipų, medžiagų ir gamintojų modelių. Tad kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo poreikiams? Šiame straipsnyje aptarsime populiariausias keptuvių rūšis – nuo nelimpančių paviršių iki masyvių ketaus keptuvių – ir padėsime jums suprasti, kuri labiausiai tinka jūsų gaminimo stiliui.

Nelimpančios arba keraminės keptuvės – universalios, bet trumpesnio tarnavimo

Tinka: kasdieniam naudojimui, lengvam ir mažai riebalų reikalaujančiam kepimui.
Minusai: jautrios aukštai temperatūrai, neatsparios įbrėžimams, nepatartina naudoti metalinių įrankių.

Jeigu ieškote patogios ir lengvai prižiūrimos keptuvės kasdieniam naudojimui, nelimpanti arba keraminė keptuvė yra puikus pasirinkimas. Tokios keptuvės idealiai tinka kepti kiaušinius, žuvį, daržoves ar gaminti troškinius. Jų pagrindinis privalumas – nelimpantis paviršius, kuris leidžia ruošti maistą su minimaliais riebalais.

Be to, šios keptuvės yra lengvos, patogios naudoti, greitai įkaista ir paprastai yra pigesnės nei ketaus ar nerūdijančio plieno keptuvės. Vis dėlto jų ilgaamžiškumas ribotas – paviršius laikui bėgant gali susidėvėti.

Naudojimo patarimas: naudokite silikono arba medinius įrankius ir nedėkite keptuvės į indaplovę – taip prailginsite jos tarnavimo laiką.

Ketaus keptuvės – ilgaamžės ir puikiai paskirstančios karštį

Tinka: aukštos temperatūros kepimui, mėsai, troškiniams, kepiniams.
Minusai: sunkios, reikalauja daugiau priežiūros, gali rūdyti.

Ketaus keptuvės – tai tikras virtuvės ilgaamžis, kuris tarnaus dešimtmečius (ar net visą gyvenimą), jei bus tinkamai prižiūrimas. Jos tolygiai paskirsto karštį ir puikiai jį išlaiko – tai ypač svarbu kepant mėsą ar ilgai troškinant patiekalus.

Be to, kepant tokioje keptuvėje, į maistą išsiskiria nedideli kiekiai geležies – tai gali būti naudingas papildymas jūsų mityboje. Visgi reikia žinoti, kad ketaus keptuves būtina išsausinti po naudojimo, sutepti aliejumi ir vengti rūgščių maisto produktų, kurie gali pažeisti paviršių.

Naudojimo patarimas: niekada nepalikite maisto ketaus keptuvėje per naktį – jis gali įgauti metalo skonį, o keptuvė – pradėti rūdyti.

Ketaus keptuvės – ilgaamžės ir puikiai paskirstančios karštį

Nerūdijančio plieno keptuvės – profesionalų pasirinkimas

Tinka: aukštos kokybės apkepimui, mėsai, profesionaliam gaminimui.
Minusai: maistas gali prilipti, reikalauja daugiau aliejaus ir įgūdžių.

Norite keptuvės, kuri tarnaus ilgai ir leis pasiekti puikų apkepimą? Tuomet verta rinktis nerūdijančio plieno keptuvę. Dėl daugių sluoksnių konstrukcijos (nerūdijantis plienas + aliuminis) šios keptuvės greitai ir tolygiai įkaista, todėl puikiai tinka mėsai, žuviai ar daržovėms apkepinti.

Tiesa, šis pasirinkimas reikalauja šiek tiek praktikos – kol maistas gerai neapskrus, jis gali prilipti. Tačiau su laiku, įvaldžius techniką, tokia keptuvė gali tapti nepakeičiamu įrankiu.

Naudojimo patarimas: gerai įkaitinkite keptuvę prieš dėdami produktus ir nebijokite naudoti aliejaus – taip išvengsite prilipimo.

Vario (varinės) keptuvės – elegancija ir preciziškas karščio valdymas

Tinka: jautriems patiekalams, greitam temperatūros reguliavimui.
Minusai: reikalauja priežiūros, linkusios keisti spalvą, dažnai brangesnės.

Varinės keptuvės žavi ne tik savo išvaizda, bet ir funkcionalumu. Varis – viena geriausiai šilumą perduodančių medžiagų, tad tokiose keptuvėse galima labai tiksliai valdyti temperatūrą. Dėl šios priežasties jas itin mėgsta profesionalūs virėjai.

Paprastai jos būna padengtos nerūdijančiu plienu, tad sujungia dviejų medžiagų privalumus. Vis dėlto vario paviršius gali oksiduotis, todėl jį reikia reguliariai poliruoti.

Naudojimo patarimas: neleiskite keptuvei perkaitti ir nepamirškite reguliariai ją valyti – taip ji ilgai išliks spindinti.

Kokios dar yra keptuvių rūšys?

Be klasikinių keptuvių, verta žinoti ir apie specializuotus variantus:

  • Wok keptuvė: idealiai tinka greitam daržovių ar mėsos kepimui.
  • Grilio keptuvė: su grioveliais – puikus pasirinkimas mėsos kepimui be riebalų.
  • Blynų keptuvė: plokščia ir lengva, su specialiais įdubimais.
  • Keptuvė su aukštais kraštais (saute): puikiai tinka troškiniams ir padažams.
  • Krepių keptuvė: labai plona, leidžia lengvai apversti blynus ar krepus.
  • Vario keptuvės: dažniausiai naudojamos dėl estetikos ir tikslaus temperatūros valdymo.

Kaip prižiūrėti keptuvę, kad ji tarnautų ilgiau?

  • Rinkitės keptuvę su storesniu dugnu – ji tolygiau skirstys karštį.
  • Leiskite keptuvei įšilti palaipsniui – nenaudokite stipriausios kaitros iš karto.
  • Nenaudokite indaplovės ketaus ar varinėms keptuvėms.
  • Venkite naudoti metalinius įrankius ant nelimpančio paviršiaus.

Geriausia keptuvė – tai ta, kuri atitinka jūsų poreikius. Jei mėgstate kasdien gaminti greitai ir be rūpesčių – rinkitės nelimpančią keptuvę. Jei norite tobulo kepsnio – pasitikėkite ketaus arba nerūdijančio plieno keptuve. O jei svarbi ir estetika, ir tikslumas – varinė keptuvė taps tikra virtuvės pažiba.

Svarbiausia – prižiūrėkite keptuvę pagal jos tipą, ir ji tarnaus jums daugelį metų!

Šaltinis: https://www.nordicnest.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 4.3 / 5. Balsų skaičius: 3

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:gaminimasKeptuvėsVirtuvės įrankiai

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

12 keisčiausių rankinių ir piniginių
Mada

12 keisčiausių rankinių ir piniginių

2011-04-28
Filmukai valgio metu kenkia vaikams ir kūdikiams
Gyvenimas

Kaip filmukai valgio metu veikia jūsų vaiką? Atsako neurologė

2024-11-25
Tarp žymiausių raudonplaukių valdovų - ir Ramzis II
Naujienos

Tarp žymiausių raudonplaukių valdovų – ir Ramzis II, ir JAV prezidentai (Foto)

2012-02-05
Psichologiniai triukai, kuriuos naudoja aiškiaregiai
Gyvenimas

Kodėl žmonės pasitiki Taro kortomis: psichologiniai triukai, kuriuos naudoja aiškiaregiai

2024-12-24

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?