Grikiai – tai glitimo neturinčios grūdų pakaitalai, dar vadinami pseudogrūdais, nes jų sudėtis primena grūdus, nors iš tiesų tai yra sėklos. Grikiai yra itin populiarūs Rytų Europos virtuvėje ir dažnai naudojami patiekalams.
Valgant žalius grikius, jie yra traškūs ir lengvai riešutinio skonio, o išvirti tampa minkšti, panašiai kaip ryžiai. Skrudinti grikiai pasižymi žemiškesniu ir šiek tiek kartesniu skoniu – jie puikiai tinka kaip traškus užkandis. Taip pat grikiai gali būti malami į miltus, kurie naudojami soba makaronams ar blynams gaminti.
Kodėl verta valgyti grikius?
Grikiuose gausu antioksidantų, tokių kaip rutinas ir kvercetinas, kurie padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, vėžio ir laisvųjų radikalų poveikio. Rutinas taip pat gali palengvinti uždegimines ligas, pavyzdžiui, artritą.
Grikiai yra puikus prebiotikų šaltinis, kurie maitina sveikąsias žarnyno bakterijas (probiotikus). Tyrimai rodo, kad sveika žarnyno mikroflora gali turėti įtakos imuninei sistemai, psichinei sveikatai, alergijoms ir svorio reguliavimui. Be to, grikiuose gausu tirpių skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio lygį, reguliuoja kraujospūdį ir skatina sveiką virškinimą.
Grikiai taip pat pasižymi žemu glikemijos indeksu (45), todėl jie padeda išlaikyti sotumo jausmą ilgiau ir nedidina cukraus kiekio kraujyje. Be to, bioaktyvus junginys D-chiro inozitolis turi insulino savybių ir gali padėti reguliuoti cukraus lygį kraujyje.
Grikiuose gausu augalinių baltymų (6 gramai ¼ puodelio nevirtų grikių), o juose yra visos būtinos aminorūgštys. Tai taip pat puikus B grupės vitaminų, mangano, magnio, cinko, vario, geležies ir folio rūgšties šaltinis.
Kaip grikiai gali būti naudojami kasdienėje mityboje?
Virti grikiai:
Sumaišykite 1 dalį grikių ir 2 dalis skysčio (vandens, sultinio ar pieno). Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos kaitros apie 15 minučių, kol grikiai suminkštės. Virti grikiai puikiai tinka sriuboms, salotoms, kaip garnyras ar ryžių pakaitalas.
Skrudinti:
Paskleiskite grikius kepimo skardoje ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 10 minučių. Skrudintus grikius galite valgyti kaip užkandį arba naudoti salotose, granoloje ar makaronų patiekaluose.
Grikių košė:
Grikiai puikiai dera ir pusryčiams! Išbandykite šį sveiką ir skanų receptą.

Grikių košė: receptas
Ingredientai:
- 2 puodeliai vandens
- 1 puodelis žalių grikių
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- ½ šaukštelio druskos
- ½ šaukštelio cinamono
- Žiupsnelis muskato
- ½ šaukštelio vanilės
- 1 tarkuotas obuolys
- 2 šaukštai linų sėklų
- ¼ puodelio pieno
Papildomi priedai:
- Graikiškas jogurtas
- Džiovinti vaisiai
- Skrudintos sėklos ar riešutai
- Klevų sirupas
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:- Sumaišykite visus ingredientus (išskyrus pieną) vidutinio dydžio puode.
- Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir uždenkite. Virkite 15 minučių, kol grikiai suminkštės.
- Supilkite pieną, išmaišykite ir palikite stovėti 5 minutes.
- Padalinkite į dubenėlius, papuoškite pasirinktais priedais ir mėgaukitės!
Patarimas: Šią košę galite iš anksto pasiruošti kelioms dienoms. Pakartotinai pašildykite, įpildami šlakelį pieno ar vandens.
Atraskite grikių universalumą ir naudą sveikatai – jie gali tapti jūsų nauju mėgstamu supermaistu tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei!
Šaltinis: https://chatelaine.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.