Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Košės

Grikiai – supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-01-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Grikiai - supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje
Grikiai - supermaistas, kuris turi būti jūsų mityboje

Grikiai – tai glitimo neturinčios grūdų pakaitalai, dar vadinami pseudogrūdais, nes jų sudėtis primena grūdus, nors iš tiesų tai yra sėklos. Grikiai yra itin populiarūs Rytų Europos virtuvėje ir dažnai naudojami patiekalams.

Valgant žalius grikius, jie yra traškūs ir lengvai riešutinio skonio, o išvirti tampa minkšti, panašiai kaip ryžiai. Skrudinti grikiai pasižymi žemiškesniu ir šiek tiek kartesniu skoniu – jie puikiai tinka kaip traškus užkandis. Taip pat grikiai gali būti malami į miltus, kurie naudojami soba makaronams ar blynams gaminti.

Kodėl verta valgyti grikius?

Grikiuose gausu antioksidantų, tokių kaip rutinas ir kvercetinas, kurie padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, vėžio ir laisvųjų radikalų poveikio. Rutinas taip pat gali palengvinti uždegimines ligas, pavyzdžiui, artritą.

Grikiai yra puikus prebiotikų šaltinis, kurie maitina sveikąsias žarnyno bakterijas (probiotikus). Tyrimai rodo, kad sveika žarnyno mikroflora gali turėti įtakos imuninei sistemai, psichinei sveikatai, alergijoms ir svorio reguliavimui. Be to, grikiuose gausu tirpių skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio lygį, reguliuoja kraujospūdį ir skatina sveiką virškinimą.

Grikiai taip pat pasižymi žemu glikemijos indeksu (45), todėl jie padeda išlaikyti sotumo jausmą ilgiau ir nedidina cukraus kiekio kraujyje. Be to, bioaktyvus junginys D-chiro inozitolis turi insulino savybių ir gali padėti reguliuoti cukraus lygį kraujyje.

Grikiuose gausu augalinių baltymų (6 gramai ¼ puodelio nevirtų grikių), o juose yra visos būtinos aminorūgštys. Tai taip pat puikus B grupės vitaminų, mangano, magnio, cinko, vario, geležies ir folio rūgšties šaltinis.

Kaip grikiai gali būti naudojami kasdienėje mityboje?

Virti grikiai:
Sumaišykite 1 dalį grikių ir 2 dalis skysčio (vandens, sultinio ar pieno). Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos kaitros apie 15 minučių, kol grikiai suminkštės. Virti grikiai puikiai tinka sriuboms, salotoms, kaip garnyras ar ryžių pakaitalas.

Skrudinti:
Paskleiskite grikius kepimo skardoje ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 10 minučių. Skrudintus grikius galite valgyti kaip užkandį arba naudoti salotose, granoloje ar makaronų patiekaluose.

Grikių košė:
Grikiai puikiai dera ir pusryčiams! Išbandykite šį sveiką ir skanų receptą.

Kaip grikiai gali būti įtraukti į mitybą

Grikių košė: receptas

Ingredientai:

  • 2 puodeliai vandens
  • 1 puodelis žalių grikių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • ½ šaukštelio druskos
  • ½ šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelis muskato
  • ½ šaukštelio vanilės
  • 1 tarkuotas obuolys
  • 2 šaukštai linų sėklų
  • ¼ puodelio pieno

Papildomi priedai:

  • Graikiškas jogurtas
  • Džiovinti vaisiai
  • Skrudintos sėklos ar riešutai
  • Klevų sirupas

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite visus ingredientus (išskyrus pieną) vidutinio dydžio puode.
  2. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir uždenkite. Virkite 15 minučių, kol grikiai suminkštės.
  3. Supilkite pieną, išmaišykite ir palikite stovėti 5 minutes.
  4. Padalinkite į dubenėlius, papuoškite pasirinktais priedais ir mėgaukitės!

Patarimas: Šią košę galite iš anksto pasiruošti kelioms dienoms. Pakartotinai pašildykite, įpildami šlakelį pieno ar vandens.

Atraskite grikių universalumą ir naudą sveikatai – jie gali tapti jūsų nauju mėgstamu supermaistu tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei!

Šaltinis: https://chatelaine.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:grikiaikošėmityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Cukinijų suktinukai su lašiša
Receptai

Cukinijų suktinukai su lašiša

2024-01-17
Pavasariškos ridikėlių salotos
Receptai

Pavasariškos ridikėlių salotos

2025-02-26
Moliūgų ir fetos fritata
Apkepai

Moliūgų ir fetos fritata – pietums be mėsos

2025-05-22
Ar verta valgyti varškę kasdien? Štai kaip ji veikia jūsų sveikatą
Sveikata ir grožis

Ar verta valgyti varškę kasdien? Štai kaip ji veikia jūsų sveikatą

2025-05-20

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?