Grybai yra nepaprastai universalus ir savo skoniu turtingas ingredientas, naudojamas įvairiose pasaulio virtuvėse. Šie paslaptingi gamtos turtai nėra nei augalai, nei gyvūnai – jie priklauso atskirai karalystei, kurią sudaro tūkstančiai rūšių, nuo populiarių pievagrybių iki retų ir brangių trumų.
Įdomu tai, kad šie ingredientai buvo vartojami maistui tūkstančius metų, ir ne tik dėl skonio, bet ir sveikatinimo sumetimais. Pavyzdžiui, shitake rytų medicinoje laikomi stiprinančiais imunitetą, o reishi garsėja raminančiu poveikiu.
Šiame straipsnyje sužinosite apie skirtingų grybų rūšių naudojimą pasaulio virtuvėse, jų kultūrinę reikšmę ir įdomias tradicijas, susijusias su unikaliu ingredientu. Kviečiame leistis į kulinarinę kelionę po pasaulį!

Skirtingos pasaulio virtuvės
Prancūzijos virtuvė garsėja savo subtiliais skoniais ir unikaliais patiekalais. Grybai čia dažnai naudojami kaip pagrindinis ingredientas tokiuose klasikiniuose patiekaluose kaip „Quiche aux champignons“ ar „Croûte aux morilles“. Prancūzijoje jie dažnai derinami su kremu ir sūriu, kad būtų sukurtas sodrus ir rafinuotas skonis.
Italijoje tai yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis, ypač pastos ir risotto. „Risotto ai funghi porcini“ yra vienas iš garsiausių itališkų patiekalų, kur pagrindinį vaidmenį atlieka baravykai. Šie ingredientai taip pat naudojami kartu su tagliatelle makaronais ir kitomis tradicinėmis italų receptūromis.
Azijos virtuvėse grybai yra naudojami plačiai dėl jų maistinių savybių ir skonio. Shitake yra dažnas ingredientas japoniškuose, kinų ir korėjiečių patiekaluose. Jie suteikia sriuboms, troškiniams ir keptiems patiekalams gilų umami skonį, kuris pagerina bendrą patiekalų skonio spektrą.
Grybai šiuolaikinėje virtuvėje
Dėl savo tekstūros ir turtingo skonio grybai vis dažniau naudojami kaip mėsos pakaitalas vegetariškuose ir veganiškuose patiekaluose. Pavyzdžiui, portobello dažnai naudojami vietoje mėsos mėsainiuose.
Gurmaniški patiekalai
Štai, pavyzdžiui, trumai ir briedžiukai, yra laikomi gurmaniškais ingredientais, kurie naudojami aukštos klasės restoranuose. Šie ingredientai suteikia patiekalams išskirtinį skonį ir dažnai naudojami kaip pagrindiniai ingredientai arba prabangūs priedai.
Sveikuoliškos virtuvės
Grybai taip pat vertinami dėl savo naudingų savybių sveikatai. Jie yra puikus vitamino D, B grupės vitaminų ir antioksidantų šaltinis. Shitake tradiciškai naudojami Rytų medicinoje kaip priemonė imunitetui stiprinti, o reishi vertinami dėl savo raminančio poveikio.

Grybai ir jų auginimo tradicijos
Grybai yra populiari kulinarijos ir medicinos dalis daugelyje kultūrų, o jų auginimas turi gilias tradicijas visame pasaulyje.
Azijoje, ypač Kinijoje ir Japonijoje, grybai, tokie kaip šitake ir maitake, auginami ir naudojami ne tik maistui, bet ir sveikatos stiprinimui.
Europoje, ypač Prancūzijoje ir Italijoje, grybų auginimas ir rinkimas yra integrali kulinarinės kultūros dalis, kur itin vertinami tokie grybai kaip trumai ir porcini.
Grybų auginimas Azijoje
Azijoje, ypač Japonijoje ir Kinijoje, grybų auginimas turi ilgą istoriją. Čia galima rasti shitake, enokitake, maitake. Grybų auginimo technologijos Azijoje yra itin pažengusios, o šie ingredientai plačiai naudojami tiek maistui, tiek medicinoje.
Grybų rinkimas Europoje
Europoje grybų rinkimas yra ne tik kulinarinė, bet ir kultūrinė tradicija. Tokiose šalyse kaip Lenkija, Lietuva ir Suomija, grybų rinkimas yra populiari laisvalaikio veikla, o surinkti grybai dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose.
Grybų auginimas Šiaurės Amerikoje
Šiaurės Amerikoje grybus daugiausia augina komercinės fermos, kurios tiekia šviežius grybus į prekybos centrus. Čia populiarūs pievagrybiai, portobello ir austrių grybai (angl. Oyster mushroom). Taip pat yra didėjantis susidomėjimas vietiniais, laukiniais grybais, kuriuos galima rasti ūkininkų turguose.

Grybai ir kulinarinis paveldas
Europoje yra gausybė tradicinių grybų patiekalų, tokių kaip lenkiška zupa borowikowa ar itališkas risotto ai funghi porcini. Šie patiekalai dažnai gaminami iš vietinių, sezoninių grybų, kurie suteikia unikalų skonį ir aromatą.
Azijos šalyse šie ingredientai dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose, pavyzdžiui, japoniškoje ramen sriuboje ar kinų keptuose patiekaluose. Tokių šalių virtuvėse jie yra ne tik maistas, bet ir svarbi kultūrinė, iš kartos į kartą perduodama dalis.
Nors Šiaurės Amerikoje grybai nėra tradicinės virtuvės dalis, pastaraisiais dešimtmečiais jie tapo populiariu ingredientu šiuolaikiniuose patiekaluose. Dėl savo universalumo ir maistingumo jie dažnai naudojami įvairiuose receptuose nuo salotų iki troškinių.

Grybai: laikymo ir paruošimo rekomendacijos
Norint ilgiau išlaikyti grybus šviežius, juos geriausia laikyti šaldytuve popieriniame maišelyje arba suvynioti į sausą audeklą. Svarbu, kad grybai būtų laikomi vėsiai ir sausoje aplinkoje, kitu atveju gali pradėti greitai gesti.
Sugedę grybai dažnai būna slidūs, patamsėję arba išskiria stiprų kvapą. Jei pastebite šiuos požymius, tokių grybų nebegalima vartoti ir juos greičiau išmeskite.
Grybai gali būti ruošiami įvairiais būdais – kepti, troškinti, džiovinti. Skirtingos jų rūšys pasižymi unikaliais skoniais bei tekstūromis, todėl jų paruošimo būdas gali labai paveikti galutinį patiekalo skonį.
Kreminis grybų paštetas
Šis paštetas – gardus užkandis, kuriam būdinga švelni tekstūra ir gilus, žemiškas grybų skonis. Pagamintas iš grybų, sviesto ir kreminio sūrio, idealiai tinka patiekti ant skrudintos duonos ar krekerių.

Ingredientai:
- 500 g šviežių grybų (pievagrybių, portobello ar kitų jūsų mėgstamų grybų)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2-3 skiltelės česnako, smulkiai pjaustytos
- 2 šaukštai sviesto
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 g maskarponės sūrio
- 1 šaukštas šviežių citrinos sulčių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežios žolelės, pavyzdžiui, petražolių arba čiobrelių, smulkiai pjaustytos
Instrukcijos:
- Kruopščiai nuvalykite ir susmulkinkite grybus.
- Įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Įdėkite svogūnus ir kepkite juos apie 5 minutes, kol jie taps permatomi. Tada pridėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Į keptuvę sudėkite smulkintus grybus. Kepkite viską, kol grybai išleis savo skystį ir taps aukso spalvos, apie 10–15 minučių. Jei keptuvėje per daug skysčio, padidinkite ugnį, kad skystis greičiau išgaruotų.
- Į grybų mišinį įpilkite citrinos sultis, druską ir pipirus pagal skonį. Gerai išmaišykite ir leiskite mišiniui šiek tiek atvėsti.
- Atvėsusią grybų masę perdėkite į elektrinį smulkintuvą arba trintuvą. Įdėkite maskarponę ir sumaišykite, kol masė taps vientisa ir kreminė.
- Jeigu norite, galite į paštetą įmaišyti šviežių smulkintų žolelių.
- Paštetą perdėkite į dubenį ar indą, kurį galite uždengti, ir palikite šaldytuve keletą valandų, kad skoniai susimaišytų. Patiekite su skrudinta duona ar krekeriais.
Šis grybų paštetas yra puikus užkandis bet kokiai progai, pasižymintis turtingu skoniu ir kreminiu tekstūra.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltiniai:
- https://www.epicurious.com/ingredients/types-of-mushrooms
- https://www.rivieraproduce.com/the-best-types-of-culinary-mushrooms-and-why-you-need-them-in-your-kitchen/
- https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/mushroom-recipes-slideshow
- https://www.foodandwine.com/vegetables/mushrooms/mushrooms
- https://www.tasteatlas.com/best-rated-mushroom-dishes-in-the-world
- https://www.mushroomcouncil.com/articles/how-to-use-mushrooms-in-your-favorite-cuisines/
- https://www.kikkoman.eu/food-stories/detail/mushrooms