Išgėrėte gazuotą gėrimą be cukraus ir jaučiatės alkanesni? Jūs ne vienas. Daugelis žmonių renkasi sukralozę kaip cukraus pakaitalą siekdami sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Tačiau naujas Pietų Kalifornijos universiteto (USC) tyrimas atskleidė, kad šis dirbtinis saldiklis gali apgauti smegenis, suaktyvindamas alkį reguliuojančiąs smegenų sritis, bet nesuteikdamas laukiamų kalorijų.
Mokslininkai nustatė, kad sukralozė neveikia sotumo hormonų taip, kaip cukrus, ir keicia smegenų sritis, atsakingas už motyvaciją bei sensorinį apdorojimą. Be to, didžiausias poveikis buvo pastebėtas tarp nutukusių žmonių, ypač moterų. Šie atradimai kelia klausimus, kaip nulinės kalorijų vertės saldikliai gali paveikti ilgalaikius mitybos įpročius ir netgi vaikų smegenų vystymąsi.
Sukralozės poveikis smegenų alkio signalams
Tyrimas, paskelbtas prestižiname leidinyje Nature Metabolism, parodė, kad sukralozė stipriau aktyvuoja pagumburį (hipotalamą) – smegenų dalį, reguliuojančią apetitą ir kūno svorį – nei paprastas cukrus. Šie pokyčiai paveikė ir kitų smegenų sričių, tokių kaip motyvacijos ir sensorinio apdorojimo centrai, tarpusavio sąveiką.
Kadangi beveik 40% amerikiečių vartoja cukraus pakaitalus, mokslininkai norėjo suprasti, kaip jie veikia svorio kontrolę ir kaip šie saldikliai skirtingai veikia skirtingus asmenis.
Kaip buvo atliekamas tyrimas?
Mokslininkų komanda atliko atsitiktinai parinktų 75 dalyvių tyrimą, kurio metu jie lygino smegenų reakcijas į sukralozė, cukrų ir vandenį. Dalyviai buvo suskirstyti į grupes pagal svorio kategorijas: normalų svorį turintys, turintys antsvorio ir nutukę asmenys.
Eksperimento metu dalyviai tris kartus lankėsi laboratorijoje, kur jiems buvo duodama atitinkamai vandens, cukrumi saldinto gėrimo arba gėrimo su sukraloze. Prieš ir po gėrimo buvo atliekami magnetinio rezonanso tomografijos (fMRI) smegenų skenavimai, imami kraujo mėginiai ir vertinamas alkio pojūtis.
Rezultatai atskleidė, kad palyginti su cukrumi, sukralozė padidino alkio pojūtį ir pagumburio aktyvumą. Tačiau, lyginant su vandeniu, sukralozė taip pat suaktyvino pagumburį, nors alkio jausmas nepasikeitė. Didžiausi pokyčiai buvo pastebėti tarp nutukusių dalyvių.

Kodėl jaučiatės alkanesni dėl sukralozės?
Pasak tyrimo vadovės, daktarės Kathleen Alanna Page, šis saldiklis gali sukelti nesuderinamumą tarp skonio ir tikrosios kalorijų vertės, kas gali turėti ilgalaikių pasekmių. „Jeigu organizmas tikisi kalorijų, nes juntamas saldus skonis, bet kalorijų negauna, smegenys gali pradėti kitaip suvokti ir trokšti tam tikrų produktų ateityje”, – aiškino mokslininkė.
Be to, tyrimas parodė, kad sukralozė pakeičia smegenų regionų sąveiką. Po jos vartojimo buvo pastebėtas didesnis ryšys tarp pagumburio ir priekinių smegenų sričių, susijusių su sprendimų priėmimu ir potraukiu maistui.
Eksperimentas taip pat parodė, kad cukrus, skirtingai nei sukralozė, padidino gliukozės kiekį kraujyje ir sukėlė sotumo hormono GLP-1 bei insulino gamybą. Tuo tarpu sukralozė tokių pokyčių nesukėlė, o šis skirtumas buvo ryškesnis tarp nutukusių dalyvių.
Tyrimo rezultatai atskleidė, kad sukralozė labiau paveikė moterų nei vyrų smegenų veiklą, tačiau priežastys dar nėra iki galo aiškios.
Nors sukralozė yra populiarus cukraus pakaitalas, naujausi tyrimai rodo, kad ji gali turėti netikėtą poveikį smegenims ir apetitui. Kadangi saldus skonis nesutampa su kalorijų suvartojimu, organizmas gali reaguoti suaktyvindamas alkio signalus ir keičiančius valgymo įpročius.
Šaltinis: https://scitechdaily.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.