Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Kada skinti ir kaip džiovinti mėtą, kad išliktų kvapas ir skonis

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-11
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kada skinti ir kaip džiovinti mėtą, kad išliktų kvapas ir skonis
Kada skinti ir kaip džiovinti mėtą, kad išliktų kvapas ir skonis

Mėta – vienas populiariausių prieskoninių ir vaistinių augalų Lietuvoje, vertinamas dėl gaivaus kvapo, intensyvaus skonio ir gydomųjų savybių. Norint išlaikyti šias savybes ilgam laikui, svarbu žinoti, kada skinti ir kaip džiovinti mėtą, kad nei kvapas, nei skonis neprarastų savo stiprumo. Netinkamai nuskinta ar per daug karštyje džiovinta mėta gali prarasti didžiąją dalį savo eterinių aliejų, todėl būtinas atsargumas ir tinkamas laikas.

Kada skinti mėtą – svarbus laikas ir oro sąlygos

Geriausias laikas kada skinti mėtą – prieš žydėjimą arba pačioje žydėjimo pradžioje. Tuomet augalas sukaupęs daugiausia eterinių aliejų, kurie atsakingi už aromatą ir skonį. Rekomenduojama pjauti mėtą ryte, kai rasa jau išdžiūvusi, tačiau saulė dar neįkaitinusi augalo – taip išsaugomas maksimalus kvapnumas.

Svarbu neskinti mėtų po lietaus ar esant drėgmei – tuomet didesnė rizika, kad džiovinant lapeliai ims pelyti arba netolygiai džiūti.

Kaip džiovinti mėtą – natūraliai arba su pagalbinėmis priemonėmis

Kaip džiovinti mėtą – natūraliai arba su pagalbinėmis priemonėmis

Yra keli būdai, kaip džiovinti mėtą, tačiau visi jie turi vieną tikslą – išsaugoti kvapą ir skonį. Tradicinis būdas – džiovinimas pavėsyje. Mėtos stiebai surišami į nedidelius ryšulėlius ir pakabinami gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje, pavyzdžiui, palėpėje ar pavėsinėje. Tokiu būdu mėta išdžiūsta per 7–10 dienų, išlaikydama savo savybes.

Taip pat galima naudoti elektrinę džiovyklę – nustatant 35–40 °C temperatūrą. Aukštesnėje temperatūroje mėta gali prarasti aromatą, todėl svarbu jos neperdžiovinti. Išdžiūvusi mėta turi būti trapi, bet nepribyrėjusi – tai ženklas, kad išsaugotas maksimalus eterinių aliejų kiekis.

Kaip laikyti džiovintą mėtą

Išdžiovintą mėtą geriausia laikyti stikliniuose induose, sandariai uždarytuose nuo drėgmės ir šviesos. Taip ji gali išlaikyti aromatą net iki metų. Prieš laikymą svarbu įsitikinti, kad visi lapeliai yra visiškai sausi – net viena drėgna šakelė gali sugadinti visą turinį.

Šaltinis: tsn.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:DžiovinimasMėtaMėtų skynimas

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip prižiūrėti dušo stiklą
Gyvenimas

Kaip prižiūrėti dušo stiklą: 10 veiksmingų būdų išlaikyti jį skaidrų ir švarų

2025-06-23
Julianne Moore – neapsinuoginusi deivė Hera naujajame „Pirelli“ kalendoriuje (foto)
Mada

Julianne Moore – neapsinuoginusi deivė Hera naujajame „Pirelli“ kalendoriuje (foto)

2010-12-02
6 dalykai, kurių minimalistai niekada nepirktų.
Gyvenimas

6 dalykai, kurių minimalistai niekuomet nepirktų savo namams

2025-01-28
Giedrė
Naujienos

Giedrė

2010-09-13

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?