Džiovintos slyvos savo savybėmis primena šviežias slyvas, tačiau kai kuriais atžvilgiais yra dar naudingesnis produktas. Ne visi mėgsta džiovintas slyvas, tačiau taip pat ne visi žino, kad šie džiovinti vaisiai yra labai maistingi. Be to, jos tradiciškai žinomos kaip priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Kadangi džiovintos slyvos yra turtingos skaidulomis, kaliu, vitaminu K, jos turi daugybę sveikatai naudingų savybių, įskaitant kaulų tankio stiprinimą, širdies sveikatą ir dar daugiau, teigia dietologė.
Kas naudingiau: džiovintos slyvos ar šviežios slyvos?
Tiek džiovintos, tiek šviežios slyvos turi įspūdingų maistinių savybių. Jos beveik neturi natrio, sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Džiovintos slyvos gali turėti šiek tiek daugiau mikroelementų, kalorijų ir cukraus pagal svorio santykį. Nors šviežios slyvos turi daugiau vitamino C, džiovintos slyvos pasižymi ilgesniu galiojimo laikotarpiu, todėl gali padėti sumažinti maisto švaistymą.
Džiovintos slyvos ir jų sultys
Džiovintos slyvos ir jų sultys gerai žinomos dėl laisvinamojo poveikio ir naudingų savybių virškinimui. Tai siejama su juose esančiomis maistinėmis skaidulomis bei fenolinėmis medžiagomis, tokiomis kaip chlorogeninė rūgštis ir sorbitolis.
Be to, jų maistinės medžiagos atlieka svarbios sveikiems kaulams. Tyrimai rodo, kad kasdienis penkių–šešių džiovintų slyvų vartojimas gali užkirsti kelią kaulų mineralinio tankio mažėjimui moterims po menopauzės.
Džiovintų slyvų trūkumai
Nors džiovintos slyvos turi daugybę naudingų savybių, jos tinka ne visiems. Viena pagrindinių problemų yra jų sudėtyje esantis sorbitolis – natūralus cukraus alkoholio junginys, kuris gali dirginti virškinimo sistemą, ypač jei slyvos vartojamos dideliais kiekiais. Sorbitolis ir gausios skaidulos gali sukelti pilvo pūtimą, pilnumo jausmą ar net viduriavimą, ypač žmonėms, kurie nėra įpratę prie maisto, turinčio daug skaidulų.
Be to, džiovintų slyvų kalorijų ir cukraus koncentracija yra didesnė nei šviežių slyvų. Tai reiškia, kad jos gali būti per daug kaloringos, jei vartojamos dideliais kiekiais, ypač tiems, kurie bando riboti cukraus suvartojimą ar laikosi dietos.
Prisiminkime, kad džiovintos slyvos – tik vienas iš daugelio produktų, galinčių papildyti sveiką ir subalansuotą mitybą. Svarbu valgyti įvairius vaisius, daržoves, grūdus ir baltyminius produktus. Kad ir kokie naudingi būtų džiovinti vaisiai, subalansuota mityba ir įvairovė – svarbiausi sveikos mitybos principai.
Šaltinis: https://www.unian.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.