Kivis – tai ne tik skanus vaisius, bet ir tikra maistinių medžiagų bomba, kuri yra nepaprastai vertinga mūsų sveikatai. Šis nedidelis vaisius, kurio svoris retai viršija 100 gramų, susideda iš 84% vandens, todėl puikiai drėkina organizmą. Jame taip pat yra apie 1% baltymų ir riebalų, bei šiek tiek mažiau nei 10% angliavandenių, kurie suteikia kūnui energijos. Vienas vidutinis kivis turi apie 48 kilokalorijas, todėl tai yra mažai kaloringas, bet itin maistingas produktas. Kivių nauda slypi jų maistingume. Šis vaisius gausus maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, taip pat nikotino rūgšties, įvairių cukrų ir platų vitaminų spektrą.
Kivių nauda sveikatai
- Pagerės virškinimas:
- Gausybė skaidulų kiviuose užtikrina sklandų virškinimo sistemos darbą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir suteikia lengvumo jausmą.
- Kivyje yra fermento aktinidino, kuris gerina baltymų virškinimą. Tai ypač naudinga žmonėms, turintiems virškinimo problemų.
- Kivis tampa tikru atradimu tiems, kurie dažnai valgo sūrų ir aštrų maistą, ypač greito maisto mėgėjams, nes šis vaisius veiksmingai padeda pašalinti druskos perteklių iš organizmo. Pašalindamas druskos perteklių, kivis palengvina inkstų darbą ir apsaugo nuo akmenų susidarymo, ypač tulžies pūslėje.
- Normalizuos cukraus kiekį kraujyje:
- Skaidulos padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems diabetu arba turintiems polinkį į jį. Dėl mažo glikemijos indekso ir subalansuoto natūralių cukrų kiekio, kivis yra puikus pasirinkimas diabetu sergantiems žmonėms, nes nesukelia staigių gliukozės kiekio kraujyje šuolių.
- Kivių nauda [-[1]-] moterims:
- Tik du kiviai suteikia ketvirtadalį organizmo dienos folio rūgšties poreikio, todėl jie yra nepakeičiami nėščioms ir žindančioms moterims, kurioms ypač svarbu palaikyti tinkamą šio vitamino lygį.
- Sustiprės imuninė sistema:
- Vitaminas C, kurio gausu kiviuose, stiprina imuninę sistemą, todėl tampate mažiau pažeidžiami peršalimo ligų ir infekcijų. Tai taip pat galingas antioksidantas, kuris apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
- Mūsų imunitetui susilpnėjus, tampame labiau pažeidžiami peršalimų, bet kivis, didelio vitamino C kiekio dėka, gali tapti patikimu apsauginiu.
- Palaikys širdies sveikatą:
- Kivyje esantis kalis palaiko širdies sveikatą, reguliuoja kraujospūdį ir stiprina kraujagyslių sieneles. Tai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi.
- Reguliuos hemoglobiną:
- Kivyje esanti geležis padeda reguliuoti hemoglobino kiekį kraujyje. Todėl gydytojai dažnai rekomenduoja šį vaisių žmonėms, sergantiems anemija arba praradusiems didelį kraujo kiekį. Kivis taip pat padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo, nes padeda suskaidyti riebalus, kurie gali užkimšti arterijas.

- Kivių nauda [-[1]-] išvaizdai:
- Vitaminai A ir E, taip pat kiviuose esantys antioksidantai, gerina odos, plaukų ir nagų būklę, suteikdami jiems sveiką spindesį.
- Vitaminas C skatina kolageno gamybą, kuris daro odą stangrią ir elastingą.
- Šis vaisius padeda reguliuoti plaukų pigmentaciją, padėdamas išvengti ankstyvų žilų plaukų atsiradimo.
- Svorio metimas ir svorio kontrolė:
- Mažas kalorijų kiekis ir didelis skaidulų kiekis daro kivį puikiu pagalbininku palaikant sveiką svorį.
- Kivis skatina svorio metimą ne tik dėl mažo kalorijų kiekio, bet ir dėl fermentų, kurie aktyviai skaido riebalus, kiekio. Tirpios kivio maistinės skaidulos turi savybę greitai sugerti vandenį, o tai padeda greitai pasisotinti ir efektyviai slopinti apetitą. Skaidulos sukuria sotumo jausmą, o tai padeda kontroliuoti apetitą ir apsaugo nuo persivalgymo.
- Pagerės miegas, sumažės neurozės:
- Reguliarus kivio vartojimas aprūpina organizmą būtinais vitaminais ir mineralais, kurie padeda padidinti energiją ir bendrą tonusą. Kivyje yra B grupės vitaminų, kurie yra būtini normaliai nervų sistemos veiklai. Kivyje esantys antioksidantai teigiamai veikia smegenų veiklą, mažina streso lygį ir gerina nuotaiką. Tyrimai rodo, kad reguliarus kivio vartojimas gali pagerinti miego kokybę.
- Be to, šis vaisius yra naudingas žmonėms, patiriantiems depresiją ar neurozes.
- Kivio odelės nauda:
- Kivio odelė, kuri dažnai yra nuvertinama, yra ypač vertinga žmonėms, sergantiems vėžiu, rimtomis dermatologinėmis problemomis ir alergijomis. Ji taip pat padeda esant disbakteriozei, nes veiksmingai kovoja su stafilokoku ir E. coli.
Kiek kivių galima suvalgyti per dieną?
Norint pasiekti maksimalų kivio vartojimo efektą, rekomenduojama įtraukti jį į kiekvieną valgį: pusryčius, pietus ir vakarienę. Šis režimas padės ne tik pagerinti virškinimą, pašalinant sunkumo jausmą skrandyje, bet ir palengvinti inkstų darbą. Be to, reguliarus kivio vartojimas pagreitina skysčių pertekliaus pašalinimą iš organizmo, o tai ypač aktualu moterims, kurios rūpinasi su amžiumi susijusiais veido pokyčiais.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.