Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Kokie produktai, derinami su duona, nėra sveikas pasirinkimas?

Aurimas Kavaliūnas
Autorius Aurimas Kavaliūnas
Publikuota: 2024-11-11
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Duona, su kuo geriau jos nevalgyti?
Duona, su kuo geriau jos nevalgyti?

Duona – pagrindinis daugelio kultūrų patiekalas, vartojamas šimtmečius. Šis produktas turi ir pliusų, ir minusų. Mėgstate šviežią duoną? Ji dera su daugeliu patiekalų, tačiau kai kurie deriniai nėra idealūs. Šiame straipsnyje sužinosite, su kokiais produktais duonos geriau nevalgyti ir kodėl.

Ko su duona geriau nevalgyti?

Duona – vertingas angliavandenių, B grupės vitaminų, skaidulų ir mineralų šaltinis, suteikiantis energijos. Tačiau per didelis jos vartojimas gali sukelti svorio augimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus. Balta duona, dėl aukšto glikemijos indekso, ypač kenkia cukraus kiekiui kraujyje. Todėl svarbu saikingumas ir apgalvotas maisto derinimas. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, su kokiais produktais duonos derinti nereikėtų ir kodėl. Susipažinsime su sveikesniais alternatyviais variantais.

Duonos su uogiene

Uogienė ir duona yra derinys, kuris daugeliui sukelia nostalgiškus prisiminimus apie vaikystės pusryčius ar užkandžius.

Vis dėlto, šis derinys, nors ir labai skanus, gali būti nemažai iššūkių keliančiu pasirinkimu tiems, kurie siekia sveikai maitintis ar išlaikyti optimalų kūno svorį.

Angliavandenių ir cukraus gausa šiuose produktuose gali greitai pakelti energijos lygį, tačiau taip pat gali lemti greitą energijos nuosmukį ir didesnį alkio pojūtį vėliau. Be to, perteklinės kalorijos gali prisidėti prie svorio augimo.

Štai kodėl verta paieškoti sveikesnių alternatyvų, pavyzdžiui, pasirinkti pilno grūdo duoną ir mažiau cukraus turinčią uogienę ar pakeisti uogienę šviežiomis sezoninėmis uogomis arba riešutų sviestu. Tokios alternatyvos gali suteikti daugiau maistinės vertės ir ilgesnį sotumo pojūtį, nepakenkiant skoniui.

Duona ir uogienė - prastas derinys organizmui
Duona ir uogienė prastas derinys organizmui

Duonos ir sūdytų daržovių derinys

Sūdytos daržovės, pavyzdžiui, marinuoti agurkai ar alyvuogės, gali puikiai papildyti pietų sumuštinį, suteikdamos jam išskirtinio skonio. Visgi, svarbu nepersistengti su jų kiekiu. Pavyzdžiui, mano draugė kartą padaugino alyvuogių su duona ir netrukus pajuto nemalonius pilvo pojūčius, dėl kurių kentėjo visą vakarą.

Panaši situacija gali nutikti ir valgant raugintus kopūstus. Jie, nors ir labai sveiki, gali sukelti rėmenį, ypač jei vartojami kartu su duona.

Vaisiai ir duona taip pat nėra pats geriausias derinys, nors ir gali atrodyti kaip lengvas užkandis. Dėl skirtingo virškinimo greičio toks derinys gali sukelti nemalonius pojūčius, todėl verta apie tai žinoti prieš pasirenkant tokį užkandį.

Norint išvengti diskomforto, rekomenduojama rinktis suderinamus produktus arba laukti šiek tiek laiko tarp skirtingų valgių.

Bulvių ir duonos kombinacija

Bulvės yra vienas populiariausių garnyrų daugelyje pasaulio šalių. Jos yra skanios, suteikia daug energijos ir gali būti derinamos su įvairiais kitais maisto produktais. Tačiau valgyti su duona – ne pats geriausias pasirinkimas.

Jei valgote bulvių košę ir užkandate duona, greitai galite pajusti sunkumą skrandyje. Daug krakmolo turintys maisto produktai, kaip bulvės, derinami su duona gali perkrauti virškinimo sistemą.

Norėdami išvengti šio diskomforto, geriau rinkitės vieną iš šių angliavandenių šaltinių vienu metu arba pridėkite daugiau daržovių prie valgio, kad būtų subalansuotas ir įvairiapusis valgiaraštis.

Duona ir bulvės netinkamas derinys
Duona ir bulvės netinkamas derinys

Duona bei jos valgymas su makaronais ar koše

Ar jums patinka įvairūs makaronų ruošimo būdai? Man taip pat! Tačiau svarbu atsiminti, kad makaronų neverta valgyti kartu su duona, nes kartu jie sudaro per didelį angliavandenių kiekį.

Košės taip pat gali būti skanios ir maistingos, bet jų vartojimas su duona gali sukelti virškinimo ir svorio problemas, nes šio derinio angliavandenių kiekis taip pat bus pernelyg didelis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:bulvėsduonavirškinimas

AutoriusAurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Natūralus džiovinimas - ar tikrai jis naudingesnis mūsų plaukams?
Sveikata ir grožis

Ar natūralus džiovinimas yra tikrai geriau jūsų plaukų sveikatai?

2024-11-27
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (462)
Gyvenimas

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (462)

2024-11-11
Kaip poros santykius aptemdo streikuojanti skydliaukė
Naujienos

Kaip poros santykius aptemdo streikuojanti skydliaukė

2015-01-19
Namuose kepta česnakinė duona
Naudinga

Namuose kepta česnakinė duona

2025-04-08

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?