Šokoladas – daugelio mėgstamas gardumynas, tačiau po gražiu popierėliu gali slėptis ne tik malonumas, bet ir pavojus. Kaip iš gausybės prekybos centrų lentynose siūlomų variantų atsirinkti tikrai kokybišką ir saugų šokoladą? Šiuo klausimu savo „Instagram“ paskyroje dalijasi mitybos specialistė Liudmila Matišinec.
Minimalus kakavos procentas šokolade
Pasak ekspertės, minimalus rekomenduojamas kakavos kiekis šokolade turėtų būti apie 70%. Būtent tokioje koncentracijoje yra pakankamai flavonoidų – stiprių antioksidantų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą bei mažina uždegiminius procesus organizme.
Šokolade, kuriame yra 85% kakavos, flavonoidų kiekis yra dar didesnis, o cukraus – mažiau. Tuo tarpu 99% kakavosšokoladas beveik neturi cukraus, tačiau yra labai kartus ir ne visiems gali būti priimtinas dėl savo skonio.
Juodasis šokoladas: kaip dažnai galima jį valgyti?
Rekomenduojama vartoti 20–30 g juodojo šokolado (85% kakavos) 2–4 kartus per savaitę.
Tyrimai parodė, kad vartojant tokį šokoladą 3 savaites:
- Sumažėjo neigiamos emocijos
- Padidėjo žarnyno mikrobiotos įvairovė
- Pagerėjo psichoemocinė būklė

Kokios sudedamosios dalys turėtų būti šokolade?
Renkantis šokoladą, verta atkreipti dėmesį į šias sudedamąsias dalis:
- Kakavos masė, kakavos sviestas
- Cukranendrių cukrus (saikingais kiekiais)
- Natūrali vanilė arba vanilės ekstraktas
Nepageidaujami komponentai šokolade:
Reikėtų vengti šokolado, kurio sudėtyje yra šių komponentų:
- Palmių aliejus arba hidrinti riebalai – gali neigiamai paveikti lipidų profilį.
- Vanilinas (dirbtinis kvapiklis) – dažnai naudojamas vietoj tikros vanilės ir neturi naudingų savybių.
- Emulsikliai (E476 – poliglicerolio poliricinoleatas) – ilgalaikio vartojimo saugumas vis dar tiriamas.
- Maltodekstrinas, gliukozės sirupas – pasižymi aukštu glikemijos indeksu.
Ekspertė paaiškina, kad kakavos procentas yra kakavos masės ir kakavos sviesto suma, tačiau tai negarantuoja mažo cukraus kiekio. Kai kuriuose 70% kakavos turinčiuose šokoladuose cukrus sudėtyje gali būti nurodytas pirmoje vietoje, o tai reiškia, kad jo yra daugiau nei kitų ingredientų.
Geras pasirinkimas būtų šokoladas, kuriame 100 g produkto tenka ne daugiau nei 20–25 g cukraus. Idealus variantas, jei cukrus sudėtyje yra trečioje ar žemesnėje pozicijoje.
Saldikliai gali būti tinkamas pasirinkimas, jei vengiate cukraus (sergate diabetu, esate atsparūs insulinui arba siekiate numesti svorio). Tokiu atveju rinkitės produktus, kurių sudėtyje yra tokių saldiklių kaip eritritolis, stevija arba alulozė. Aspartamo ir sukralozės rekomenduojama vengti dėl prieštaringų duomenų apie jų poveikį medžiagų apykaitai.
Šokoladas ir saugūs bei žalingi priedai
Rekomenduojami priedai šokolade:
- Riešutai (migdolai, graikiniai riešutai, lazdynų riešutai) – Omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų šaltinis.
- Sublimuotos uogos – antioksidantai ir polifenoliai.
- Kakavos pupelių kruopos – papildomas flavonoidų šaltinis.
Verta vengti šokolado su šiais priedais:
- Karamelė, sausainiai, triufeliniai įdarai, zefyrai – turi daug cukraus, transriebalų ir dirbtinių priemaišų.
- Cukruoti vaisiai sirupe – dažnai turi gliukozės-fruktozės sirupo.
Rinkdamiesi šokoladą atidžiai skaitykite etiketes ir pirmenybę teikite aukštos kokybės produktams su natūraliais ingredientais. Toks šokoladas ne tik suteiks malonumą, bet ir gali būti naudingas jūsų sveikatai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.