Šiuolaikiniame operos „Visos jos tokios“ pastatyme: prabanga, aukštoji mada ir į Lietuvą sugrįžę talentingi solistai (foto)

Lina Sabaitytė

Pirmadienio popietę prie Vilniaus kongresų rūmų kasų susirinkusius spaudos atstovus pasitiko įsikūręs palapinių miestelis. Visur skrajojo bilietų imitacijos skrajutės, šalia Kongresų rūmų įrengtoje stovyklavietėje sklindantis ant laužo kepamų šašlykų kvapas priminė, kad kokybiško meno verta laukti iš anksto, prie bilietų pardavimo vietų įrengtose palapinių miesteliuose. Šiuo metu statomos W. A. Mozarto operos „Visos jos tokios“ režisierė Dalia Ibehauptaitė šmaikštaudama sakė, kad tai ne tik stovyklavietė laukiantiems į teatrą, tuo pačiu, tai ženklas, rodantis, kad kūrybinės komandos laukia sunki darbo savaitė prieš premjerą ir, kad, jei prireiks, jie galės apsistoti palapinėse šalia Kongresų rūmų.

Su režisiere Dalia Ibehauptaite priešakyje „Vilnius City Opera“ tapę bohemiečiai ir toliau nenustoja lepinti žiūrovų išradingumu, kokybišku menu, kaskart keldami sau iššūkius. Šį kartą minėta trupė pristatys namo nors trumpam sugrįžusius Lietuvos menininkus, kurie koncertuoja užsienio teatrų scenose, o Lietuvoje dar nematytus ar retai matomus talentus. Premjeroje „Visos jos tokios“ gegužės 8–12 dienomis vyksiančiuose vieninteliuose spektakliuose dainuos: Kostas Smoriginas, Jurgita Adamonytė, Viktorija Kaminskaitė, Tadas Girininkas, Viktorija Miškūnaitė bei kviestinis tenoras iš Makedonijos Blagoj Nacoski.

Operos solistas Kostas Smoriginas jaunesnysis su „Vilnius City Opera“ trupe debiutavo Onegino vaidmeniu. Šioje W. A. Mozarto operoje jis kuria Giuljermo personažą – merginas apgauti ir suvilioti pasiryžusį vyruką – įš tiesų spalvingą bei reikalaujantį ne tik vokalinio, bet ir aktorinio pasiruošimo. K. Smoriginas pabrėžė, kad labai džiaugiasi esama galimybe vėl dirbti Lietuvoje, kartu su savo buvusiomis bendramokslėmis, kolegėmis, kurias retkarčiais susitinka įvairiose užsienio teatrų scenose. „Visada smagu sugrįžti ir dirbti namuose“, - patikino K. Smoriginas.

Operoje „Visos jos tokios“ dainuoti į Lietuvą sugrįžo jau šešerius metus Italijoje gyvenanti ir dirbanti Jurgita Adamonytė, kuriai teko dainuoti Kovent Gardeno operos teatre. „Nors gyvenu Italijoje, koncertuoju įvairiose šalyse, tad niekaip nepavykdavo sugrįžti ir vėl dainuoti Lietuvoje. Labai džiaugiuosi pagaliau atsiradusia galimybe dirbti namuose, kartu su Dalia, nes nesu mačiusi jos spektaklių pastatymų, tik esu daug apie tai girdėjusi iš draugų ir kolegų. Visada yra smagu sugrįžti į Lietuvą, daugiau laiko praleisti čia, kol vyksta darbas ir visas kūrybinis procesas – man tai labai įdomu“, - pasakojo J. Adamonytė

Operos premjeroje pasirodys ir Edgaro Montvido rekomenduota dainininkė Viktorija Kaminskaitė, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje. Jai dar nėra tekę dainuoti Lietuvoje. Prieš trylika metų iš čia išvykusi V. Kaminskaitė studijavo dirigavimą, tad tik užsienyje pradėjo mokytis vokalo, ten ir pradėjo savo kaip dainininkės karjerą. „Labai džiugu sugrįžti namo, kiekviena diena čia man yra šventė. Manau, daugelis lietuvių, esančių užsienyje, gyvena su dideliu ilgesiu, svajoja apie cepelinus, Lietuvoje augančias pušis, kalbą. Todėl man didelė garbė dalyvauti šiame projekte ir tikrai nesigailiu atsisakiusi kitų pasiūlymų, kad tik galėčiau dainuoti šiame Dalios Ibehauptaitės operos „Visos jos tokios“ pastatyme“, - pasakojo V. Kaminskaitė.

Visi operos „Visos jos tokios“ atlikėjai, solistai ir ansamblio artistai vilkės Juozo Statkevičiaus aukštosios mados couture drabužius. Tai, ko gero, bus pirmas kartas, kai aukštąją madą žiūrovai pamatys operos scenoje. Dizaineris apie savo indelį į operą nedaugiažodžiavo: „Geriau vieną kartą pamatyti, nei dešimt kartų apie tai pasakoti. Manau, kad mums pavyko sukurti nerūpestingą Kaprio salos prabangą, panašią į Kanų kino festivalio spindinčią miesto atmosferą.“

Jurgita Adamonytė ir Kostas Smoriginas

Pirmajai savo, kaip „Vilnius City Operos“ kolektyvo premjerai, vis augantys bohemiečiai kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, rengiasi labai atsakingai, išlaikant aukštą meninę kokybę. Pasak maestro, Mozarto muzika yra labai sudėtinga, tad solistams tikrai tenka didelė atsakomybė ir sunkus darbas. „Džiaugiuosi, kad šiame Dalios operos pastatyme vaidmenis atlieka būtent šie solistai. Operoje „Visos jos tokios“ yra daug sudėtingų ansamblių ir Mozartas tikrai negailėjo solistų, čia reikia turėti net specifinių techninių sugebėjimų, kad sugebėtum dainuoti viską, ką Mozartas parašė. Man labai palengvėjo, kai jau po pirmųjų repeticijų galėjau pasakyti, kad jiems tai daryti sekasi tikrai gerai“, - pasakojo G. Rinkevičius.

Naujasis bohemiečių ansamblis – dalis „Vilnius City Opera“ ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendradarbiavimo. Šiemet šios dvi šalys pasirašė sutartį, pagal kurią „Vilnius City Opera“ suteikė platformą debiutuoti aštuonių akademijoje ruošiamų specialybių studentams. Ansamblis – pirmasis ir esmingiausias žingsnis. Jis surinkas iš Muzikos fakulteto, Dainavimo katedros, būsimųjų operos solistų kursų. Galimybė dalyvauti viename spektaklyje su patyrusiais dainininkais ir atlikėjais bei ryškia kūrybine komanda jauniesiems solistams padės įgauti būtinos ne tik vokalinės, bet ir aktorinės patirties tiek spektaklio kūrime, tiek pasirodant scenoje.

V. A. Mocartas „Visos jos tokios“ premjera gegužės 8 – 12 dienomis, Vilniaus kongresų rūmuose. Dirigentas – Gintaras Rinkevičius, režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, kostiumų ir grimo dailininkas – Juozas Statkevičius, scenografas – Marijus Jacovskis, šviesų dailininkas – Eugenijus Sabaliauskas. Solistai: Jurgita Adamonytė (Italija), Viktorija Kaminskaitė (Vokietija), Kostas Smoriginas, Blagoj Nacoski (Makedonija), Tadas Girininkas, Viktorija Miškūnaitė.

Viktorija Kaminskaitė 














aukštoji mada, bohemieciai, Dalia Ibehauptaitė, Edgaras Montvidas, Gintaras Rinkevičius, juozas statkevicius, Jurgita Adamonytė, kongresų rūmai, Kostas Smoriginas, kostiumai, Mozartas, opera, Viktorija Kaminskaitė, Vilnius City Opera, Visos jos tokios

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai