Now Reading
Šiais metais „Tamsta muzika“ festivalis draugus kviečia į Trakus (foto)

Šiais metais „Tamsta muzika“ festivalis draugus kviečia į Trakus (foto)

Šiais metais „Tamsta muzika“ festivalis draugus kviečia į Trakus (foto)

Laikas.lt
Lina Sabaitytė
Nuotr. Lauryno Aukštuolio

Saulėtą antradienio popietę puodeliui kavos ir jaukiam susitikimui žiniasklaidos atstovus sukvietė „Tamsta muzika“ festivalio organizatoriai kartu su muzikantų desantu priešakyje, norėdami visus ištikimus draugus ir naujus bičiulius pakviesti į penktą „Tamsta muzika“ festivalį. Kasmetinė muzikos ir meilės fiesta audrins muzikos mylėtojus gyvos muzikos savaitgaliu, kuris šiais metais iš grybais ir uogomis kvepiančių Dzūkijos miškų keliasi į „miesčionišką“ erdvę – iš Varėnos festivaliautojai keliauja į Trakus.

Į Trakus atkeliausianti „Tamsta muzika“ šventė turėtų būti šiek tiek didesnė nei visada, juk tai bus „miesto dydžio festivalis“ ir tai, pasak organizatorių, atsispindės viso festivalio metu – liepos 12-14 dienomis Trakai virs muzikiniu miestu. Taigi, šių metų pasimatymą draugams galite drąsiai skirti Trakų pilies prieigose ir apylinkėse.

Dėl pasikeitusios „Tamsta muzika“ festivalio vietos organizatoriai sulaukė įvairių reakcijų – vieniems patiko, kitiems ne, vis tik festivalio direktorė Ona Skernevičiūtė patikino, kad šie pokyčiai turėtų būti įdomūs ir geri: „Festivalis bus išsidėstęs po visą Trakų miestelį, todėl mes jį ir pavadinome „miesto dydžio festivaliu“, be to mieste vyksiantis festivalis turės daug kitų privalumų – žmonės galės mėgautis viskuo, kas yra Trakuose, bus paprasčiau atvykusiems su vaikais, o ir oro permainos nebus tokios baisios. Taip pat tikimės, kad paprasčiau bus ir tiems, kurie norės atvykti į koncertus vienai dienai, o atkeliavę tiesiog praleisti dieną Trakuose, galės pamatyti kitokį miestą, kur vyks įvairios dirbtuvėlės, bus įrengta gatvės muzikos scena ir kiti renginiai.“

Ona Skernevičiūtė

Festivalio organizatoriai mano, kad Trakai – puiki vieta tokiam festivaliui ir vardija įvairius šios vietos privalumus: „Graži vieta, netoli miesto, geras susisiekimas, puikus kraštovaizdis. Festivalyje bus įrengti du palapinių miesteliai, kurie talpins po 2000 žmonių“, – pasakojo festivalio direktorė O. Skernevičiūtė.

Organizatoriai užsiminė ir apie dar vieną įdomų faktą, kad „Tamsta muzika 2013“ festivalio simbolis (barzdotas senolis) yra Trakų herbas, kuriame vaizduojamas Jonas Krikštytojas. „Trakų herbe pavaizduotas Jonas Krikštytojas globos ir krikštys festivalį, prisiglaudusį naujoje vietoje“, – pasakojo organizatoriai.

Muzikos ir meilės savaitgaliui nusiteikusius svečius į festivalį veš „muzikiniai traukiniai“, kuriuose kelionės metu keleiviai bus linksminami gyva muzika, tad muzikinis savaitgalis prasidės vos įsėdus į traukinio vagoną. Beje, keleiviai, turintys bilietus į festivalį, su traukiniu galės važiuoti pigiau.

Dar viena šių metų naujiena – „muzikinis laivas“, kuriuo džiazo muzikos garsų lydimi festivalio dalyviai galės nuplaukti iki Trakų pusiasalio, kur bus įrengtos dvi pagrindinės scenos.

Arčiau sostinės atkeliaujantis festivalis pasipildė ir naujų, pirmą kartą „Tamsta muzikoje“ grosiančių muzikantų ir atlikėjų gretomis, tad „pirmokų“ sąrašą papildys puikiai žinomi Lietuvos atlikėjai, iki šiol dar nepasirodę „Tamstos muzikos“ klausytojams. Tarp jų: Lietuvos elektroninės muzikos scenoje karaliaujantis duetas „Golden Parazyth“, lyriškoji Alina Orlova, grupė „Skylė“, o grupės „Happyendless“ vokalistas Saulius Prūsaitis pristatys naują projektą „Face White“. Tarp šio festivalio naujokų atsidūrė ir alternatyvios muzikos atstovai – grupė „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“ (IVTKYGYG) bei atlikėjas „Ba“.

Festivalio organizatoriai akcentavo, kad „Tamsta muzika“ išsiskiria iš kitų Lietuvoje vykstančių festivalių, nes jis yra gyvos muzikos festivalis. „Čia gros tikri muzikantai ir atlikėjai, kurie atlieka tikrą muziką“, – pabrėžė grupės „Saulės kliošas“ lyderis Laurynas Šarkinas.

Laurynas Šarkinas

Daugeliui Lietuvos muzikantų „Tamsta muzika“ festivalis yra susitikimo su draugai ir kolegomis vieta, vieta švęsti ir mėgautis muzika, todėl festivalis ir yra vadinamas „draugų festivaliu“ – vieta, kur susitinka draugai. „Mums tai – šventė, laikas, kai susitikime su kitais muzikantais, kartu su visais dalyvaujame renginyje. Dažniausiai kasmetiniame festivalyje stengiamės pristatyti naujas dainas ir padaryti taip, kad būtų smagu ir mums, ir kitiems. Tiesa pasakius, aš į festivalį kasmet važiuoju kaip į savo gimtadienį“, – pasakojo L. Šarkinas.

Galima pasidžiaugti, kad penktasis „Tamsta muzika“ festivalis klausytojams dovanos ne vieno užsienio atlikėjo pasirodymą, tarp jų – ir gerai žinomas amerikiečių dainininkas, „Grammy“ laimėtojas Shaggy, kuris į Trakus atkeliauja su visa grupe. Taip pat sparčiai populiarėjanti, jauna belgų dainininkė Selah Sue, irgi atvažiuosianti su visa grupe muzikantų. Pasak L. Šarkino, daugeliui jos vardas galbūt pasako nedaug, bet jos muzika tikriausiai bus girdėta.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Festivalyje grosiančių užsienio atlikėjų gretose puikuojasi ir danų grupė „Quadron“, kurios solistė prisidėjo prie neseniai kino teatrų salėse pasirodžiusio filmo „Didysis Getsbis“ garso takelio. Taip pat festivalio scenoje pasirodys ir svečiai iš Londono – grupė „Cortes“, kurie su Lietuvos publika dalinsis originaliu rokenrolu.

„Tamsta muzika“ didžiulį dėmesį skiria Lietuvos muzikantams, tad šiais metais pasirodys jau ne vieną kartą festivalyje koncertavę atlikėjai ir grupės: „Keymono“, Leon Somov & Jazzu, „Saulės Kliošas”, BIX, „Freaks on floor”, „Liūdni slibinai”, „4Fun”, „The Ball & Chain“, gospel choras „Be Music” ir daugelis kitų.

Žinoma, kaip gi „Tamsta muzika“ be grupės „Poliarizuoti stiklai“? Jie šiais metais surengs festivalio atidarymo ir uždarymo koncertus. Be to, šįmet grupė švenčia dainos „Medžiai be lapų“ trisdešimtmetį, tad nusimato didelė šventė senų šlagerių gerbėjams. Grupės „Poliarizuoti stiklai“ lyderis Šarūnas Mačiulis prisipažino: „Tamsta muzika“ mums buvo kaip atgimimo startas aikštelė po ilgos pertraukos. Be to, puiku, kad festivalyje groja tik gyva muzika ir jokio popso“.

Šiais metais pirmą kartą „Tamsta muzikoje“ pasirodysiančios grupės „Golden Parazyth“ vokalistas Giedrius Širka prisipažino, kad šis festivalis jiems bus savotiškas iššūkis. „Kadangi „Tamsta muzika“ propaguoja daugiau gyvą, akustinę muziką, tad ir mes turėsime pasistengti būti labiau muzikalūs“, – teigė Giedrius.

Dar viena festivalio „pirmokė“ Alina Orlova retai pasirodo festivaliuose. „Alina beveik niekada nekoncertuoja festivaliuose, bet šiais metais pasirinko „Tamsta muzika“, nes šis festivalis labai kompaktiškas. Pagrindinė priežastis, kodėl Alina jame dalyvaus ta, kad Trakai pagaliau atėjo į „Tamstą“. Alina Orlova – daugiau miesto atlikėja, todėl tai, kad festivalis vyks Trakų miesto erdvėje, yra labai didelis privalumas. Alina festivalio metu atliks naujas, daugeliui dar negirdėtas dainas“, – pasakojo atlikėjos vadybininkas Lauras Lučiūnas.

Taigi, šiais metais draugų, muzikos ir geros nuotaikos susitikimas vyks Trakuose – šiek tiek kitokiu apdaru prisidengęs festivalis atspindės savo senąją, tradicija tapusią vertybę – gyvą muziką. Kaip užsiminė grupės „Poliarizuoti stiklai“ lyderis: „Svarbiausia su savimi pasiimti gerą nuotaiką, o tada net ir blogas oras nebūna baisus“.

Organizatoriai taip pat akcentavo ir tai, kad visos festivalio dienos bus lygiavertės muzikine prasme, nelygiaverčiai bus tik du kempingai, vienam iš jų – „Slėnio“ – būtų galima skirti keturias žvaigždutes, mat, šis palapinių miestelis įsikurs jau įrengtoje, ilgalaikėje stovyklavietėje. „Iš čia į pagrindinę koncertų zoną bus galima patekti laivu, jame bus daugiau patogumų, nors abiejose palapinių miesteliuose naktimis bus nemiegama vienodai“, – šmaikštavo organizatoriai.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top