Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti, kuo pagardinti, kokia nauda

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2016-10-26
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti

Jei dar neužsiraugėte žiemai kopūstų – pats laikas tai padaryti dabar. Prekybos vietose šiuo metu rasite pačių tinkamiausių, rauginimui vėlyvųjų veislių kopūstų, kurie dar visai neseniai pūpsojo Lietuvos ūkininkų laukuose.

Vėlyvųjų ir vidutiniškai vėlyvųjų rūšių kopūstai raugimui tinka geriausiai, nes yra patys tvirčiausi. Centrinio Kauno turgaus prekybininkai pataria – rauginimui reikėtų rinktis kuo tvirtesnes ir kuo baltesnes kopūstų gūžes – tada rauginti kopūstai bus traškūs.

„Mes parduodame ne tik kopūstų gūžes, bet ir raugintus kopūstus. Tačiau dalis pirkėjų nori užsiraugti patys, nes turi savo mėgiamus iš kartos į kartą paveldimus receptus, arba nori išmėginti internete ar kur kitur perskaitytas naujoves. Visada patariame, parenkame, kurias galvas rinktis geriausia ir receptais pasidaliname, jei pirkėjai klausia“, – pasakojo vieno didžiausių turgaus Kaune prekiautojai.

Išsirinkę tinkamas gūžes kopūstus galite raugti kaip jums labiausiai patinka, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos žinoti reikėtų, kurį receptą bepasirinktumėte.

Kopūstams raugti geriausiai tiktų medinė statinaitė, bet gerai bus ir stiklinis indas. Galima tai daryti ir emaliuotasme puode, bet labai svarbu, kad emalis nebūtų pažeistas.

Druskos dėkite pagal skonį, bet gerai žinoti, kad vidutiniškai 1 kg kopūstų reikia 1 šaukšto druskos. Morkos raugintiems kopūstams suteikia aromato ir traškumo. Dėl traškumo galima įdėti ir šiek tiek krienų. Dažnai kopūstus dar skanina bruknėmis, spanguolėmis ar rūgščiais obuoliais, pagardina kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, kmynais, gvazdikėliais, kmynų sėklomis ir netgi šviežiomis aitriosiomis paprikomis. Galima pridėti ir šiek tiek burokėlių – tuomet kopūstai įgiją ir kiek kitokią spalvą, ir įdomesnį skonį. Geriausia kopūstus laikyti pakankamai vėsiai – nuliui artimoje temperatūroje.

Rauginti kopūstai – ne tik gardus valgis, bet ir puikus vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų šaltinis žiemą. Kopūstai vitamino C turi daugiau nei apelsinai, juose yra vitamino E, taip pat K ir B grupės vitaminų.

„Rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui. Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija“, – pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:kopūstų rauginimasrauginti kopūstaisveika mitybasveikata

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

E. Pukšta: filmas „Kelyje“ skirtas išsilavinusiam
Menas

E. Pukšta: filmas „Kelyje“ skirtas išsilavinusiam, skaitančiam ir mąstančiam žiūrovui

2012-10-06
Po spektaklio „Karo dievas“ premjeros režisierius negaili liaupsių aktoriams
Menas

Po spektaklio „Karo dievas“ premjeros režisierius negaili liaupsių aktoriams

2012-02-20
Priklausoma nuo heroino: narkomanės gydymosi istorija nuo siaubo iki vilties (foto)
Įdomu

Priklausoma nuo heroino: narkomanės gydymosi istorija nuo siaubo iki vilties (foto)

2014-04-01
Dėl „Velomaratono“ šį sekmadienį Vilniaus centre  bus ribojamas eismas
Aktualu

Dėl „Velomaratono“ šį sekmadienį Vilniaus centre bus ribojamas eismas

2010-08-19

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?