Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Apie kavą…

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2018-11-08
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Apie kavą...
Kasdien pasaulyje išgeriama begalė puodelių kavos. Vieniems šis gėrimas – energijos šaltinis, kuris asocijuojasi su gera dienos pradžia, kitiems kavos gėrimas tai tarsi ritualas. Tačiau ar geriate tikrą, geros kokybės kavą?..  

Kavos rūšys

Šiandien kavos pasirinkimas yra didžiulis. Įvairiausių rūšių kavamedžiai auginami daugiau nei septyniasdešimtyje šalių. Pagrindinės pupelių rūšys naudojamos kavos gamyboje yra dvi – arabica ir robusta.
 
Viena iš labiausiai žinomų ir geriausiai pasaulyje vertinamų kavos rūšių – arabica. Šios rūšies kava turi gana mažai kofeino. Šią rūšį siūlytumėme rinktis tiems, kas mėgsta aromatingą, rūgštoko vaisių skonio kavą. Arabica kavą – sunkiau užauginti, todėl šios rūšies kava yra brangesnė. Iš šios rūšies pupelių gaminama Java ir Moka kava.
 
Robusta kavos rūšis – ne tokia aromatinga kaip arabica kava, tačiau joje daugiau kofeino, ji yra šiek tiek kartoko skonio ir gerokai stipresnė. Siekiant pagerinti kavos skonį, ji yra brandinama. Ši kavos rūšis naudojama gaminti espresso kavai.

Kokia yra gera kava?

Žmonių skoniai yra skirtingi, todėl nuspręsti, kokios rūšies kava yra skaniausia galite tik jūs pats. Išbandykite įvairių rūšių kavą ir suraskite jūsų mėgiamiausią. Na, o jei norite paruošti tikrą, geros kokybės kavą, turėtumėte žinoti keletą dalykų.
 
Labai svarbi yra kavos pupelių kokybė. Geriausia, jei jos būtų be priemaišų. Kokybiškos kavos pupelės turi turėti aliejaus blizgesį. Tai reiškia, kad pupelėse yra išsaugoti eteriniai aliejai. Pirkdami kavą, būtinai atkteipkite dėmesį į kavos galiojimo laiką.
 
Jei norite pajusti tikrąjį kavos aromatą, kavos pupeles malkite prieš pat kavos ruošimą. Iš anksto sumalta kava oksiduojasi ir įgauna kartumo.
 
Labai svarbus geros kavos komponentas yra vanduo. Jis turi būti šviežias, minkštas ir gero skonio. Svarbi yra kavos plikymo temperatūra. Tinkamiausia plikymo temperatūra yra 90˚ C. Ją reikia plikyti ne ilgiau kaip dvi minutes.
 
Kavą pirkite mažais kiekiais ir laikykite ją šaldytuve sandariame, neperšviečiamame inde. Jei turite didesnį kiekį kavos, tuomet laikykite ją šaldiklyje. Šaltai laikoma kava nepraras savo subtilaus aromato. Kavos pupelės šaldiklyje gali būti laikomos nuo pusės metų iki metų, o malta kava – iki trijų mėnesių. Tiek laiko ji išliks šviežia ir aromatinga.

Poveikis sveikatai

Iki šiol vis dar nesutariama dėl kavos poveikio sveikatai. Atliekami tyrimai atskleidžia vis naujus faktus, kas sukelia dar didesnes diskusijas mokslininkų ir gydytojų tarpe.
 
Iki šiol žinoma tai, kad nedidelis kofeino kiekis stimuliuoja skrandžio ir smegenų veiklą, teigiamai veikia nervų ir kraujotakos sistemą. Jei jus kamuoja galvos skausmai dėl žemo kraujo spaudimo, puodelis stiprios kavos pagerins jūsų savijautą. Kava suteikia gyvybingumo, energijos, didina darbingumą. Atlikti moksliniai tyrimai skelbia, kad nedidelis kiekis nestiprios kavos nekenkia žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
 
Atsisakyti kavos būtinai reikėtų tiems žmonėms, kuriuos kamuoja skrandžio opa. Jokiu būdu negalima gerti kavos tuščiu skrandžiu, nes tai dirgina skrandžio gleivinę. Negerkite kavos iš karto po sočių pietų, nes gali padažnėti širdies plakimas ir pakilti kraujospūdis. Jauni ir sveiki žmonės per dieną gali išgerti tris ar keturis puodelius kavos, o vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojamas kiekis ne daugiau kaip du puodeliai.

Kavos degustavimas

Norėdami įvertinti kavą, turėtumėte atkreipti dėmesį į du pagrindinius dalykus – jos skonį ir kvapą. Tikra kava degustuojama kaip ir geras vynas. Vertinant kavos aromatą – svarbiausia uoslė. Uostydami kavą galime įvertinti jos aromato intensyvumo ir skrudinimo laipsnį bei rafinuotumą (aromato subtilumą).

Ragaukite kavą. Pajuskite jos saldumą, kartumą ir rūgštumą. Skonio svogūnėliai, esantys liežuvio viršūnėlėje atpažins kavos saldumą, esantys liežuvio šaknyje – rūgštumą, o receptoriai esantys ant liežuvio galo – kartumą.
 

Garsus prancūzų diplomatas Taleiranas sakė: „ Kava turi būti juoda kaip velnias, karšta kaip pekla, tyra kaip angelas ir saldi kaip meilė“. Nepamirškite to, ruoškite tikrą kavą ir mėgaukitės nuostabiu jos aromatu.

Parengė Renata Lazickaitė

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Važinėti dviračiu mieste – smagu
Aktualu

Važinėti dviračiu mieste – smagu, bet nesaugu

2012-05-23
Rašytoja ir dailininkė Rūta Dzin: „Man gyvybiškai būtina prisiliesti prie žemės
Naujienos

Rašytoja ir dailininkė Rūta Dzin: „Man gyvybiškai būtina prisiliesti prie žemės, kad atgaučiau jėgas“

2017-10-27
Kaip talentingam žmogui sulaukti pripažinimo? (interviu)
Menas

Kaip talentingam žmogui sulaukti pripažinimo? (interviu)

2012-02-10
„Išmanieji“ klozetai: tualete nuleidžiamas „gėris“ perdirbamas į bekvapes dujas maisto ruošimui
Įdomu

„Išmanieji“ klozetai: tualete nuleidžiamas „gėris“ perdirbamas į bekvapes dujas maisto ruošimui

2012-07-01

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?