Pastaruoju metu daugelis susiduria su peršalimu, gripu, COVID ar RSV virusu. Vienas populiariausių būdų šiems negalavimams palengvinti – valgyti karštą vištienos sriubą. Tyrimai rodo, kad vištienos sriuba, turinti daug maistinių medžiagų, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti palengvinti viršutinių kvėpavimo takų simptomus.
Sveikatos redaktorė, kurios mėgstamiausias patiekalas jau daugelį metų yra vištienos sriuba, nusprendė atlikti nedidelį eksperimentą. Ji valgė vištienos sriubą kiekvieną dieną savaitę. Eksperimento tikslas buvo išsiaiškinti, kokią naudą šis patiekalas gali suteikti sveikatai.
Pirmasis pastebėtas pokytis valgant vištienos sriubą
Savaitę redaktorė pradėjo pasigaminusi savo mėgstamiausią vištienos sriubos receptą. Ji naudojo vištienos krūtinėlę, morkas, svogūnus, salierus, česnakus, čiobrelius, citrinos sultis, sultinį, o pabaigoje pridėjo lapinį burokėlį ir kiaušinių makaronus. Šią sriubą ji valgė kasdien – pietums, vakarienei arba net kaip užkandį.
Trečią eksperimento dieną ji pastebėjo, kad sumažėjo potraukis nesveikam maistui. Įprastai šventiniu laikotarpiu ji dažnai užkandžiaudavo sausainiais ar šokoladu, tačiau valgant sriubą poreikis saldumynams dingo. Be to, ji teigė, kad savaitės pabaigoje jautėsi lengvesnė ir energingesnė.

Kiti pastebėti pokyčiai
1. Ji nesusirgo. Nors dukra visą savaitę sirgo, pati redaktorė nesusidūrė su jokiais peršalimo simptomais.
2. Dažniau lankėsi tualete. Dėl didesnio suvartojamo skysčių kiekio ji dažniau šlapinosi. Nors tai nebuvo didžiausias malonumas, ji suprato, kad tai natūralus pokytis.
3. Geriau miegojo. Nepaisant kelių pabudimų naktį, bendra miego kokybė buvo geresnė – užmigdavo greičiau ir rytais jautėsi pailsėjusi. Ji manė, kad tai galėjo būti dėl triptofano vištienoje, kuris skatina melatonino gamybą.
4. Ilgiau jautėsi soti. Po sriubos porcijos alkis užklupdavo daug rečiau. Sriuba, turinti daug baltymų, skysčių ir maistinių medžiagų, užtikrino ilgalaikį sotumo jausmą.
Vištienos sriubos nauda slypi jos sudėtyje – ji gausi baltymų iš vištienos, kurie svarbūs organizmo atsinaujinimui ir energijai. Daržovės, tokios kaip morkos, salierai ir lapinis burokėlis, suteikia vitaminų C, K ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą. Be to, sultinyje esantys mineralai, amino rūgštys ir skysčiai padeda palaikyti tinkamą hidrataciją ir mažina uždegiminius procesus organizme. Visi šie elementai kartu prisideda prie geresnės savijautos ir stipresnio organizmo atsparumo ligoms.
Vištienos sriuba – ne tik skanus, bet ir itin naudingas patiekalas. Norint sustiprinti imunitetą, gerinti miego kokybę ar sumažinti potraukį nesveikam maistui, šis patiekalas gali būti puikus pasirinkimas. Taigi, aromatingas ir karštas vištienos sriubos dubenėlis tikrai vertas vietos kasdienėje mityboje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.