Daugelis save vadina „yo-yo dietų” šalininkais – nuolat praranda ir vėl priauga svorio. Tačiau ekspertai teigia, kad problema ne tik valios trūkume. Prie to gali prisidėti ir nepakankamas skaidulų kiekis kasdienėje mityboje. Skaidulos – tai angliavandenių rūšis, kuri virškinimo metu neskaidoma į gliukozę ir nėra pasisavinama organizme. „Tai reiškia, kad skaidulos suteikia mažiau kalorijų, o didžiausia jų nauda – poveikis žarnyno bakterijoms,“ teigia dietologė Dr. Carrie Ruxton. Žarnyno bakterijos, stimuliuodamos sotumo jausmą sukeliančius hormonus, padeda mažinti alkio jausmą, taip padedant numesti svorio.
Tyrimai rodo, kad valgant pakankamai skaidulų:
- Suvartojama mažiau kalorijų,
- Sumažinamas alkis, o tai ypač svarbu tiems, kas laikosi dietų.
Kasdien rekomenduojama suvartoti apie 30 gramų skaidulų. Pasak šeimos gydytojos Dr. Binita Kalaria, dauguma žmonių kasdien suvartoja 10 gramų mažiau skaidulų, nei reikėtų, o tai apsunkina svorio metimą. Be to, tik 3 iš 10 žmonių supranta, kaip skaidulos padeda numesti svorio. Dėl žinių stokos žmonės neprioritetizuoja skaidulų turinčių produktų ir neretai nesirenka jų apsipirkdami.

Kaip papildyti mitybą skaidulomis norint numesti svorio [-[1]-] ?
- Vietoj kruasanų ar baltos duonos rinkitės musli. Jį galite pasigaminti iš vakaro: užpilkite avižas, razinas ir sėklas obuolių sultimis, o prieš valgydami įdėkite natūralaus jogurto.
- Pakeiskite sausainius sauja graikinių riešutų arba avižiniu paplotėliu su migdolų sviestu. Tyrimai rodo, kad riešutai ne tik palaiko sotumo jausmą, bet ir prisideda prie svorio metimo.
- Pridėkite avinžirnių ar sviestinių pupelių į troškinius, sriubas ar karį. Tai ne tik padidins patiekalo maistinę vertę, bet ir sumažins maisto ruošos išlaidas.
- Figos, abrikosai, sultanos ir spanguolės – puikūs skaidulų šaltiniai. Jas lengva įtraukti į pusryčius, kepinius ar tiesiog užkandžiauti keliaujant.
- Ne visos daržovės turi daug skaidulų. Pavyzdžiui, pastarnokai, brokoliai, žirniai ir žaliosios pupelės yra geriausi pasirinkimai, o salotos – daug mažiau naudingos.
- Kai kurie produktai, tokie kaip virtos ir atvėsintos bulvės, turi atsparaus krakmolo, kuris veikia kaip skaidulos. Tai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaiko žarnyno sveikatą.
Papildžius savo mitybą skaidulų turinčiais produktais, ne tik lengviau numesti svorio, bet ir pagerėja bendra savijauta bei sveikata. Taigi, planuojant mitybą, verta „įdėti daugiau skaidulų į lėkštę“.
Šaltinis: https://www.express.co.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.