0.9 C
Vilnius
Antradienis, 18 kovo, 2025

7 supermaisto produktai, kuriuos mitybos specialistai rekomenduoja geresnei žarnyno sveikatai

Vis labiau aiškėja, kad senas posakis „esi tai, ką valgai“ yra visiškai teisingas. Tai skatina didelį dėmesį skirti supermaistui, žarnyno sveikatai ir maistingomis medžiagomis turtingiems produktams, kurie iš tiesų naudingi mūsų organizmui. Taigi, ką reikėtų valgyti, jei norite maksimaliai išnaudoti kiekvieno kąsnio naudą sveikatai? Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis spalvingą ir skaidulingą maistą.

Pasiruošę pasinerti į žarnynui naudingus maisto produktus, kurie taip pat suteikia daugybę kitų privalumų? Mėgaukitės šiais mitybos specialistų rekomenduojamais skaniais ir naudingais maisto produktais.

Maisto produktai geresnei žarnyno sveikatai: kefyras ir jogurtas

Jogurtas ir kefyras yra prisotinti probiotikų, kurie gali padėti skatinti sveikos žarnyno floros augimą. Be to, juose gausu kalcio, baltymų ir daugybės vitaminų bei mineralų, kurie siejami su įvairiomis naudomis, nuo kaulų sveikatos stiprinimo iki cholesterolio kiekio gerinimo. Mitybos specialistai siūlo pradėti dieną nuo kokteilio su jogurtu ar kefyru, vaisiais ir daržovėmis, kad žarnynas būtų sveikas nuo pat ryto.

Kimči

Rauginti maisto produktai sulaukė daug dėmesio dėl savo gebėjimo gerinti žarnyno sveikatą. Kimči tapo populiariu pasirinkimu ir gali būti dedamas į įvairius patiekalus, nuo sriubų iki troškinių ir salotų, kad suteiktų žarnynui naudingų medžiagų.

Jei nemėgstate aštraus kimči skonio, galite išbandyti raugintus agurkus ar raugintus kopūstus.

Maisto produktai geresnei žarnyno sveikatai: uogos

Uogose kiekviename mažame, skaniame kąsnyje yra gausu maistinių medžiagų – jos pilnos antioksidantų ir žarnynui naudingų skaidulų, be to, puikiai tinka smaližiams. Skaidulos suteikia jūsų žarnynui prebiotikų, kurie padeda maitinti sveikas bakterijas jūsų mikrobiome.

Tempeh

Jei ieškote žarnynui naudingo mėsos pakaitalo, mitybos specialistai rekomenduoja tempeh, pagamintą iš fermentuotų sojų pupelių. „Tempeh yra riešutų skonio produktas, kuriame yra ir probiotikų, ir skaidulų. Supjaustau tempeh kubeliais, pirmiausia pakepinu, o tada sumaišau su smulkintomis daržovėmis, kad gautųsi aromatingas ir žarnynui draugiškas troškinys.“

Produktai geresnei žarnyno sveikatai: tempeh

Maisto produktai geresnei žarnyno sveikatai: lapinės daržovės

Kaip ir uogose, lapinėse daržovėse kiekviename kąsnyje yra gausu maistinių medžiagų ir skaidulų, kurių trokšta jūsų žarnyno mikrobiomas. Apskritai, augalinės mitybos pusės pasirinkimas atsiperka tiek jūsų žarnyno sveikatai, tiek jūsų „supermaisto“ mitybai. „Jei siekiate, kad jūsų mityboje vyrautų augalinės kilmės maisto produktai, tai ne tik atitiks „supermaisto“ kategoriją, bet ir bus svarbus žingsnis kuriant klestintį mikrobiomą“, – teigia mitybos specialistai.

Bolivinė balanda ir kiti neskaldyti grūdai

Grūdai yra svarbi jūsų mitybos dalis, tačiau perėjimas prie neskaldytų grūdų padidina skaidulų kiekį (vėlgi, suteikiant jūsų žarnyno mikrobiomui daug maisto) ir suteikia papildomų maistinių medžiagų, kurių rafinuoti angliavandeniai negali suteikti. Mitybos specialistai mėgsta bolivinę balandą, kuri suteikia jums pilnavertį, augalinės kilmės baltymą ir skaidulas, be to, pagrindines maistines medžiagas, tokias kaip antioksidantai, geležis ir magnis. „Augalinėms salotoms pradėkite nuo bolivinės balandos pagrindo ir pridėkite pomidorų, agurkų, alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Taip pat galite pridėti fermentuoto kimči, kad suteiktumėte galingą ir aromatingą probiotinį efektą!“

Patarimai geresnei žarnyno sveikatai:

  • Įvairinkite mitybą: valgykite įvairių vaisių, daržovių, grūdų ir kitų maisto produktų.
  • Vartokite daug skaidulų: skaidulos maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
  • Įtraukite fermentuotus maisto produktus: fermentuoti maisto produktai yra puikus probiotikų šaltinis.
  • Gerkite daug vandens: vanduo padeda virškinti maistą ir palaiko žarnyno sveikatą.
  • Ribokite perdirbtų maisto produktų vartojimą: perdirbti maisto produktai gali pakenkti žarnyno sveikatai.
  • Valgykite lėtai ir sąmoningai: tai padeda virškinti maistą ir geriau pasisavinti maistines medžiagas.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: