Jūros gėrybės – vertingas baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir įvairių mineralų šaltinis. Tačiau ne visos jos yra vienodai sveikos bei saugios vartoti. Šiame straipsnyje aptarsime, kokių jūros gėrybių geriau atsisakyti dėl sveikatos ar aplinkosaugos priežasčių.
Gyvsidabrio pavojus: didelės žuvys – didelė rizika
Didelės jūros žuvys, tokios kaip kardžuvės, tunai (ypač mėlynasis tunas), ir marlinas, dėl savo ilgo gyvenimo ciklo ir mitybos grandinės viršūnėje užimamos pozicijos, kaupia didelius kiekius gyvsidabrio.
Gyvsidabris, patenkantis į organizmą su maistu, yra neurotoksinas, galintis pakenkti nervų sistemai, sukelti vystymosi sutrikimus, pažeisti inkstus ir kepenis. Jo poveikis yra ypač žalingas besivystančio vaisiaus ir vaikų nervų sistemai, nes gali sukelti negrįžtamus pažeidimus smegenyse ir sukelti neurologinius sutrikimus.
Gyvsidabrio poveikis gali pasireikšti įvairiai: nuo subtilių motorinių funkcijų sutrikimų iki sunkių neurologinių ligų. Todėl nėščiosioms, krūtimi maitinančioms moterims ir mažiems vaikams (iki 6 metų) rekomenduojama visiškai atsisakyti šių žuvų arba smarkiai riboti jų vartojimą, nes net ir nedideli gyvsidabrio kiekiai gali pakenkti besivystančiam organizmui.
Jei vis dėlto šių žuvis valgote, rinkitės ežerų žuvis, kurios sužvejotos gėluose neužterštuose vandens telkiniuose. Taip apsaugosite save nuo neigiamų padarinių ilgalaikėje perspektyvoje.

Užterštumas: ką reikia žinoti apie jūros aplinką
Jūros aplinka, deja, yra užteršta įvairiomis kenksmingomis medžiagomis, tokiomis kaip sunkieji metalai (gyvsidabris, švinas, kadmis), pesticidai, polichlorinti bifenilai (PCB), dioksinai ir kiti teršalai, kurie patenka į vandenį iš pramonės įmonių, žemės ūkio, transporto ir kitų žmogaus veiklos šaltinių.
Šios medžiagos, dažnai vadinamos nuodingomis medžiagomis, kaupiasi jūros gyvūnuose, ypač žuvyse, per visą jų gyvenimo ciklą. Procesas, vadinamas biomagnifikacija, reiškia, kad didesnės žuvys, maitinasi mažesnėmis, kaupia vis daugiau teršalų. Todėl kai kurių rūšių jūros gėrybių vartojimas gali būti rizikingas sveikatai, nes suvartojamos nuodingos medžiagos gali kauptis žmogaus organizme ir sukelti įvairias sveikatos problemas.
Ypač svarbu atkreipti dėmesį į žuvis, sugautos užterštose vietovėse, arba vietovėse, kuriose vykdoma intensyvi pramoninė ar žemės ūkio veikla. Tokiose vietovėse žuvys gali turėti daug didesnį teršalų kiekį nei žuvys iš švaresnių vandenų. Siekiant sumažinti riziką, rinkitės žuvis iš patikimų šaltinių, kurių žvejyba yra sertifikuota ir atitinka griežtus aplinkosaugos standartus.
Ieškokite žuvies, kuri turi ekologiškus sertifikatus, pavyzdžiui, MSC (Marine Stewardship Council) sertifikatą, kuris patvirtina, kad žvejyba yra tvariai valdoma ir nekenkia jūros aplinkai. Informuotas vartojimas ir atidus dėmesys žuvies kilmei padės apsaugoti jūsų sveikatą ir išsaugoti jūrų ekosistemą.

Peržvejojusios rūšys: apsaugokime jūrų ekosistemą
Kai kurios jūros gėrybių rūšys yra peržvejojamos, todėl jų populiacijos mažėja ir kyla grėsmė jūrų ekosistemai. Rinkdamiesi jūros gėrybes, rinkitės tas rūšis, kurių populiacija yra stabili ir žvejyba yra tvariai valdoma. Ieškokite žuvies, kuri turi ekologiškus sertifikatus, patvirtinančius, kad jos žvejyba yra tvariai valdoma ir nekenkia jūros aplinkai.
Alergijos: individualus jautrumas jūros gėrybėms
Jūros gėrybės gali sukelti alergines reakcijas kai kuriems žmonėms. Dažniausios alerginės reakcijos į jūros gėrybes pasireiškia dilgėlinės, odos niežėjimo, veido patinimo ir kvėpavimo sutrikimų pavidalu. Jei esate alergiški jūros gėrybėms, būtina jų visiškai atsisakyti.
Ką rinktis vietoj jūros gėrybių?
Vietoj aukščiau išvardintų didelių jūros žuvų, kuriose gali būti daug gyvsidabrio, rinkitės mažesnes žuvis, tokias kaip silkė, skumbrė, sardinės ir mažesnės menkės. Šios žuvys, užimančios žemesnę mitybos grandinės pakopą, paprastai kaupia mažiau gyvsidabrio ir kitų teršalų.
Jos yra geras omega-3 riebalų rūgščių, būtinų širdies ir kraujagyslių sveikatai, šaltinis. Be to, šių žuvų žvejyba dažnai yra tvariau valdoma, todėl jų populiacijos yra stabilesnės.
Atkreipkite dėmesį į žuvies kilmę ir rinkitės žuvis iš patikimų, sertifikuotų šaltinių, kurių žvejyba atitinka aplinkosaugos standartus. Ieškokite žuvies su MSC (Marine Stewardship Council) arba panašiais sertifikatais, kurie patvirtina tvarų žvejybos metodą.
Jei įmanoma, rinkitės vietinės kilmės žuvis, nes taip sumažinsite transportavimo metu patirtą poveikį ir palaikysite vietinius žvejus. Nepamirškite, kad įvairi ir subalansuota mityba, apimanti įvairius maisto produktus, yra geriausias būdas užtikrinti visų reikalingų maistinių medžiagų gavimą.
Atsakingas jūros gėrybių vartojimas apima ne tik sveikatos, bet ir aplinkosaugos aspektus. Rinkdamiesi jūros gėrybes, atkreipkite dėmesį į jų kilmę, rūšį ir tvarumo aspektus. Pasirūpinkite savo sveikata ir prisidėkite prie jūrų ekosistemos išsaugojimo.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.