Pavlova su avietėmis ir baltuoju šokoladu – tai įspūdingas, lengvas ir šventiškai atrodantis desertas, kuris sujungia traškų morengą, švelnų plaktos grietinėlės kremą, gaivias avietes ir elegantiškas baltojo šokolado drožles su švelniu rūgštumu iš aviečių padažo.
Pavlova su avietėmis ir baltuoju šokoladu: receptas
Šis saldžiarūgštis desertas ne tik atrodo įspūdingai ant stalo, bet ir puikiai dera skonių kontrastais – traškumas, švelnumas ir vaisinė gaiva. Tobulas pasirinkimas ypatingoms progoms ar vasariškai šventei.
Ingredientai:
Morengui:
- 6 kiaušinių baltymai
- 375 g cukraus
- 2 arb. š. kukurūzų krakmolo
- 2 arb. š. baltojo vyno acto
- 2 arb. š. vanilės ekstrakto
- 300 g šviežių aviečių (papuošimui)
Šokolado drožlėms:
- 200 g baltojo šokolado (susmulkinto)
- Apie 5 g džiovintų aviečių gabalėlių
Avietiniam įdarui:
- 600 ml riebaus plakamo kremo (grietinėlės)
- 2 arb. š. vanilės ekstrakto
- Dvi nedidelės saujos (apie 10 g) džiovintų aviečių gabalėlių
Avietiniam padažui:
- 350 g šaldytų arba šviežių aviečių
- 2 valg. š. cukraus pudros
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti orkaitę iki 150 °C temperatūros. Ant kepimo popieriaus lapo apsibrėžti 28 cm skersmens apskritimą (galima naudoti didelę vakarienės lėkštę kaip trafaretą).
2. Morengui: elektriniu plakikliu plakti kiaušinių baltymus kol susidarys standžios viršūnėlės, kurios nesubliūkšta nuėmus plaktuvą. Tada, nenustojant plakti, po šaukštą berti cukrų, kol visas cukrus įsimaišys ir masė taps blizgi bei išlaikys standžią struktūrą.
3. Sumaišyti kukurūzų krakmolą su actu ir įmaišyti į morengą kartu su vanilės ekstraktu.
4. Paruoštą kepimo popierių dėti ant didelės skardos, piešta puse žemyn. Užfiksuoti keturis kampus trupučiu morengo, kad popierius neslankiotų.
5. Dideliu šaukštu arba mentele dėti morengo masę į nubrėžtą apskritimą, paskirstyti jį iki kraštų, suformuojant šiek tiek aukštesnius šonus ir įdubimą centre – ten vėliau bus kremas.
6. Orkaitėje sumažinti temperatūrą iki 140 °C temperatūros. Kepti apie 1 val, kol paviršius bus sausas ir traškus, bet dar neparudavęs. Išjungti orkaitę, praverti dureles visiškai ir palikti morengą atvėsti bent 1 val, o geriausia – visiškai.
7. Šokolado drožlėms: atsidėti trečdalį šokolado. Likutį ištirpinti dubenyje virš silpnai verdančio vandens, kol temperatūra pasieks 45 °C. Nuimti nuo kaitros, įmaišyti atidėtą šokoladą ir maišyti kol temperatūra nukris iki 26-27 °C. Tuomet vėl trumpam pašildyti iki 28–29 °C.
8. Ištepti šokoladą ant kepimo popieriaus, pabarstyti džiovintomis avietėmis ir palikti sustingti.
9. Įdarui: plakti grietinėlę kol susiformuos minkštos viršūnėlės. Įmaišyti vanilės ekstraktą ir džiovintas avietes.
10. Avietiniam padažui: sudėti avietes, cukraus pudrą ir 2 šaukštus vandens į puodą. Kaitinti ant silpnos kaitros, dažnai maišant, kol avietės suirs. Nukelti nuo kaitros, dar šiek tiek sutrinti šakute arba trintuvu.
11. Pertrinti per smulkų sietelį į ąsotį, jei reikia, įpilti šlakelį vandens, kad būtų pasiekta norima konsistencija. Atvėsinti šaldytuve.
12. Kai šokoladas sustings – sulaužyti jį į plokšteles.
13. Patiekimui: į morengo vidurį dėti plakto kremo, apibarstyti šviežiomis avietėmis, užbarstyti dar džiovintų aviečių, užpilti padažu ir papuošti šokolado drožlėmis.
Recepto šaltinis: https://www.bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.