Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-05-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai
Penki geriausi fermentuoti maisto produktai žarnyno sveikatai

Žarnynas neretai vadinamas „antrąja smegenų sistema“ – ir ne veltui. Jo būklė lemia ne tik virškinimą, bet ir imuninės sistemos veiklą bei netgi nuotaiką. Mūsų žarnyne gyvena trilijonai naudingų bakterijų, kurių pusiausvyra tiesiogiai veikia mūsų sveikatą. Vienas paprasčiausių būdų žarnyno sveikatai palaikyti – įtraukti į kasdienį mitybos racioną fermentuotus produktus.

Fermentacijos metu natūraliai susidaro probiotikai – gyvi mikroorganizmai, palaikantys sveiką žarnyno mikroflorą. Mitybos specialistai vieningai pabrėžia šių produktų naudą ir rekomenduoja juos įtraukti į kasdienę mitybą. Štai penki populiariausi fermentuoti produktai, kurių verta nepraleisti:

Kefyras naudingas žarnyno sveikatai

Kefyras – tai fermentuotas pieno gėrimas, gaminamas naudojant specialius kefyro grybus. Šie mikroorganizmai – tai probiotikų šaltinis, kuriame gausu Lactobacillus ir Bifidobacterium bakterijų. Jos padeda atkurti ir išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir skatina vitaminų bei mineralų pasisavinimą.

Kefyras ypač naudingas žmonėms, turintiems laktozės netoleravimą – fermentacijos metu pieno cukrus išskaidomas į lengviau virškinamas formas. Be to, reguliarus kefyro vartojimas stiprina imunitetą ir gali sumažinti kai kurių ligų riziką.

Rauginti kopūstai

Tai vienas iš tradicinių fermentuotų daržovių patiekalų, pasižymintis ne tik savitu skoniu, bet ir didele nauda sveikatai. Kopūstų rauginimo metu natūraliai susidaro Lactobacillus bakterijos, kurios padeda gerinti žarnyno veiklą, palaikyti reguliarų tuštinimąsi ir stiprinti imunitetą.

Be to, rauginti kopūstai yra turtingi vitaminu C, K ir maistinėmis skaidulomis, kurios palaiko žarnyno veiklą ir padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Kombuča – tai fermentuota saldi arbata, kuri gaminama naudojant bakterijų ir mielių simbiotinę kultūrą (SCOBY). Šis gaivinantis gėrimas pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir yra kupinas probiotikų, B grupės vitaminų bei antioksidantų.

Kombuča gerina virškinimą, palaiko kepenų sveikatą, padeda organizmui detoksikuotis. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali teigiamai veikti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir širdies sveikatą, nors šios naudos dar tyrinėjamos.

Kombuča naudinga žarnyno sveikatai

Jogurtas

Jogurtas – vienas populiariausių ir lengviausiai prieinamų fermentuotų produktų. Jis gaminamas fermentuojant pieną su gyvomis bakterijomis, tokiomis kaip Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus.

Jogurtas yra puikus probiotikų, kalcio ir baltymų šaltinis. Jis ne tik gerina virškinimą, bet ir stiprina kaulus, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Svarbu rinktis natūralų jogurtą – be pridėtinio cukraus, dirbtinių saldiklių ar kvapiųjų medžiagų.

Gira

Gira – tradicinis slaviškų šalių fermentuotas gėrimas, gaminamas iš ruginės duonos, vandens ir kartais vaisių ar žolelių. Fermentacijos metu gėrime susidaro pieno rūgštis bei naudingos bakterijos, teigiamai veikiančios žarnyną.

Gira gerina virškinimą, skatina naudingųjų medžiagų pasisavinimą ir švelniai veikia kaip natūralus laisvinamasis. Joje taip pat randama B grupės vitaminų, svarbių nervų sistemos ir medžiagų apykaitos veiklai.

Įtraukus į mitybą įvairius fermentuotus produktus – nuo kefyro iki raugintų kopūstų ar kombučos – galima ne tik pagerinti žarnyno mikroflorą, bet ir sustiprinti imunitetą, pagerinti savijautą bei energijos lygį. Svarbiausia – rinktis natūralius, kokybiškus produktus be dirbtinių priedų.

Rūpestis žarnynu – tai rūpestis visa savo sveikata.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Fermentuotas maistasmitybaŽarnyno sveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Trūksta vitamino B. Simptomai
Pagrindinės naujienos

6 ženklai išduodantys, jog jums trūksta vitamino B

2024-11-06
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (210)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (210)

2012-09-14
5 būdai padaryti savo dantis sveikesnius
Naujienos

5 būdai padaryti savo dantis sveikesnius

2013-02-23
Vokietėms grožis svarbiau nei protas
Naujienos

Vokietėms grožis svarbiau nei protas

2011-11-10

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?