Česnakas yra daržovė, kuri tikrai nusipelno nuolatinės vietos jūsų virtuvės darbo stalo. Šis aliumas ne tik pasižymi puikiomis sveikatos nauda, tokiomis kaip kraujospūdžio gerinimas ir imuniteto stiprinimas, bet ir gali būti naudojamas įvairiems patiekalams pagardinti. Nuo vinegrečių iki lašišos ir keptų bulvių, česnakas suteikia aštrų skonį bet kuriam patiekalui, todėl jį verta turėti po ranka. Sužinokite geriausią būdą laikyti česnaką – įskaitant, ko reikia ir ko nereikia daryti laikant tiek nesuprastą, tiek nuluptą česnaką.
Kaip laikyti česnaką?
Kaip laikyti pilnas česnako galvutes
Visa česnako galvutė gali išlikti tinkama kelis mėnesius, jei laikoma tinkamomis sąlygomis. Yra trys pagrindiniai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti laikant česnaką: temperatūra, šviesa ir drėgmė. Vėsus klimatas padeda užkirsti kelią česnakui dygti, o sausas – užtikrina, kad drėgmė nesikauptų ir nesukeltų pelėsio. Tuo tarpu tamsi aplinka padeda išvengti česnako skiltelių pageltimo.
Česnako galvutės taip pat turėtų būti laikomos vietoje, kur gera oro cirkuliacija, nes oro srautas padeda sukurti palankią aplinką. Vienas iš būdų laikyti česnako galvutes yra naudoti tinklinį maišelį, kuris kabinamas spintoje. Taip pat galite pasirinkti česnakus laikyti specialiame jų laikiklyje, kuris buvo sukurtas oro cirkuliacijai skatinti. Galite laikyti ir paprasčiau, tiesiog dėdamit česnaką į dubenį ant stalo.
Kaip laikyti nuluptas česnako galvutes?
Naudokite kuo greičiau
Nuluptas česnako skilteles galima laikyti šaldytuve hermetiškame inde. Česnakas gali prarasti savo stiprumą ir skonį, todėl geriausia jį naudoti kuo greičiau – ne vėliau kaip per savaitę po lupimo. Vis dėlto yra ir kitų laikymo metodų šaldytuve, kurie gali prailginti nuluptų česnako skiltelių gyvavimo trukmę (ir skonį).

Laikyti aliejuje, bet ne kambario temperatūroje
Nuluptas česnako skilteles galima laikyti aliejuje, tačiau reikia būti atsargiems dėl metodo. Laikyti česnaką aliejuje kambario temperatūroje nėra saugu, nes tai gali sukurti aplinką botulizmo bakterijoms, kurios gali pakenkti organizmo nervams.
Vietoj to, nuluptos česnako skiltelės aliejuje turėtų būti laikomos šaldytuve arba šaldiklyje. Jei laikomos šaldytuve, JAV Žemės ūkio departamentas rekomenduoja jas suvartoti per septynias dienas. Alternatyviai, JAV Žemės ūkio departamentas nurodo, kad česnakas, laikomas šaldiklyje, gali išlikti tinkamas vartoti kelis mėnesius. Laikydami česnaką, JAV Žemės ūkio departamentas pataria „pakavimo stiklo šaldytuvo indeliuose arba plastikinėse šaldytuvo dėžutėse, paliekant ½ colio oro tarpą“.
Laikyti vynе arba acte
Linda J. Harris, maisto saugos ir mikrobiologijos specialistė, rekomenduoja panardinti nuluptas česnako skilteles į vyną arba actą ir laikyti šaldytuve. Harris siūlo naudoti sausą baltą arba raudoną vyną, arba baltąjį ar raudonąjį actą konservavimui. Tokiu būdu laikomas česnakas turėtų išlikti tinkamas vartoti maždaug keturis mėnesius. Tačiau jei česnakas arba skystis parodys pelėsių ar mielių požymių, juos reikia išmesti.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.eatingwell.com