Lėtinis uždegimas – tai „tylus priešas“, kuris ilgainiui gali tapti daugelio sveikatos problemų, tokių kaip nuovargis, sąnarių skausmai ar virškinimo sutrikimai, priežastimi. Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių ieško būdų, kaip sumažinti uždegimą natūraliomis priemonėmis. Dažniausiai kalbame apie vaisius, daržoves ar arbatą, tačiau mažiau žinomas, bet itin veiksmingas sąjungininkas šioje kovoje – prieskoniniai augalai. Ir vienas jų nusipelno ypatingo dėmesio – tai rozmarinas
Geriausias prieskonis nuo uždegimo – rozmarinas
Pasak registruotos dietologės ir „The Nurtured Nutritionist“ įkūrėjos Madeline Schneider, geriausias žolelių pasirinkimas kovai su uždegimu yra rozmarinas. Šis kvapnus augalas, primenantis pušies ir citrinos derinį, pasižymi stipriomis antiuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurias jam suteikia jame esantys fenoliniai junginiai.
Kaip veikia rozmarinas?
Pagrindinis aktyvus junginys rozmarine – karnosolio rūgštis. Ji aktyvina fermentus, atsakingus už natūralią organizmo gynybą prieš uždegimą. Be to, ši medžiaga slopina uždegiminius citokinus – baltymus, sukeliančius uždegimą audiniuose.
Tačiau karnosolio rūgštis nėra vienintelė ginkluotė. Rozmarinas taip pat turi rozmarino rūgšties, kuri stiprina organizmo atsparumą oksidaciniam stresui – procesui, glaudžiai susijusiam su lėtiniu uždegimu.

Ar pakanka vien rozmarino?
Svarbu pažymėti, kad rozmarinas, kaip ir dauguma žolelių, dažniausiai vartojamas nedideliais kiekiais, tad tikėtis, kad jis vienas išspręs visas uždegimo problemas – nerealu. Kaip sako M. Schneider, „norint pasiekti apčiuopiamą poveikį, reikėtų suvartoti labai didelius kiekius rozmarino – kas praktiškai neįmanoma.“
Todėl rozmarinas turėtų būti papildoma dalis platesnės, subalansuotos ir priešuždegiminės mitybos strategijos, kurioje gausu daržovių, pilno grūdo produktų, sveikųjų riebalų ir antioksidantų.
Kiti rozmarino privalumai
Be uždegimo mažinimo, rozmarinas pasižymi ir kitais vertingais poveikiais:
- Antimikrobinis poveikis – padeda kovoti su infekcijomis;
- Antioksidacinis poveikis – apsaugo ląsteles nuo žalos;
- Vėžio prevencija – kai kurie tyrimai rodo, kad rozmarinas gali slopinti vėžinių ląstelių augimą;
- Neuroprotekcinis poveikis – teigiamai veikia smegenų veiklą, gerina atmintį ir koncentraciją.
Kaip įtraukti rozmariną į kasdienę mitybą?
M. Schneider siūlo keletą paprastų ir skanių būdų, kaip natūraliai padidinti rozmarino vartojimą:
1. Rozmarinų arbata
Užplikykite šviežią rozmarino šakelę verdančiu vandeniu, palikite 10–15 minučių. Galite pagardinti citrinos sultimis ar medumi. (Pastaba: medus taip pat turi priešuždegiminių savybių!)
2. Mėsos marinatai ir troškiniai
Smulkinti rozmarino lapeliai puikiai tinka vištienai, ėrienai ar net keptoms bulvėms – suteikia ne tik skonio, bet ir naudų sveikatai.
3. Rozmarinu pagardintas aliejus
Šviežias rozmarinas puikiai tinka aliejaus aromatizavimui. Į stiklinį butelį įdėkite kelias šakeles rozmarino ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Po kelių savaičių jis įgaus švelnų, malonų aromatą. Galima naudoti salotoms, ant keptų daržovių ar kaip užpilą ant šiltos duonos.
4. Kepiniai su rozmarinu
Išbandykite rozmariną fokačijoje, krekeriuose, alyvuogių aliejaus pyraguose ar net citrininiuose sausainiuose – ypač jei mėgstate pikantiškus ar citrusinius skonius.
Nors vien tik rozmarinas neužkirs kelio uždegimui, jis – puikus priedas prie sveikos, įvairios mitybos. Naudokite šį aromatingą augalą ne tik dėl skonio, bet ir dėl jo teigiamo poveikio jūsų organizmui.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.