Saldžiųjų bulvių šokoladainis – tai sodraus skonio desertas, kuriame susilieja šokolado intensyvumas ir saldžiųjų bulvių švelnumas. Drėgnas ir minkštas, jis sužavės ne tik saldumynų mėgėjus, bet ir gurmanus.
Saldžiųjų bulvių šokoladainis: receptas
Puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško kažko ypatingo ir išskirtinio.
Ingredientai:
- 1-2 saldžiosios bulvės
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 200 g juodojo šokolado (mažiausiai 70 % kakavos)
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 60 g kvietinių miltų
- 60 g kakavos miltelių
- ½ arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. jūros druskos
- 75 g pekaninių karijų
- 100 g šokolado gabalėlių arba juodojo šokolado
- 50 g juodojo šokolado (ištirpinto, dekoravimui)
- 50 g baltojo šokolado (ištirpinto, dekoravimui)
Karamelizuotoms saldžiosioms bulvėms:
- 1 saldžioji bulvė
- 1 valg. š. sviesto
- 1 valg. š. klevų sirupo
- druskos pagal skonį
Mirkytoms razinoms:
- 100 g razinų
- 100 ml viskio
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros. Subadyti saldžiąsias bulves aštriu peiliu ir kepti orkaitėje 40-45 min, kol suminkštės. Leisti atvėsti, nulupti ir sutrinti iki vientisos masės. 150 g gautos tyrės sumaišyti su vanile ir atidėti į didelį dubenį.
2. Tuo tarpu karamelizuotoms saldžiosioms bulvėms gaminti bulves supjaustyti gabaliukais ir sudėti, kartus su kitais ingredientais, į puodą su dangčiu ir įpilti šlakelį vandens. Įberti žiupsnelį druskos ir kaitinti ant vidutinės kaitros. Kai sviestas ištirps – uždengti ir troškinti apie 5 min, kol saldžiosios bulvės bus minkštos, bet dar išlaikys formą. Nuimti dangtį, padidinti kaitrąir, nuolat maišant, kepti kol skystis išgaruos, o bulvės pasidengs lipnia karamele. Atvėsinti.
3. Razinoms paruošti sudėti jas į puodą su viskiu. Užvirinti, tada sumažinti kaitrą ir virti ant silpnos kaitros, kol razinos išbrinks ir beveik visas skystis susigers. Atvėsinti.
4. Šokoladainio tešlai pasiruošti 23 cm kvadratinę kepimo formą, iškloti ją kepimo popieriumi. Vėl įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros.
5. Šokoladą ištirpinti karšto vandens vonelėje. Retkarčiais pamaišyti. Kai šokoladas ištirps, nuimti jį nuo kaitros ir leisti šiek tiek atvėsti.
6. Sviestą ir cukrų išplakti elektriniu maišytuvu iki purumo ir švelnios tekstūros. Įplakti kiaušinius po vieną. Atidėti.
7. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Įberti smulkintas pekanines karijas bei šokolado gabalėlius ir gerai išmaišyti. Atidėti.
8. Sumaišyti sviesto, cukraus ir kiaušinių masę su paruošta saldžiųjų bulvių tyre. Įmaišyti pravėsusį tirpintą šokoladą. Tada suberti sausus ingredientus ir įmaišyti išmirkytas razinas. Galiausiai švelniai įmaišyti karamelizuotas saldžiąsias bulves.
9. Sukrėsti tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepti apie 30 min, kol viršus sutvirtės ir atrodys sausas. Įsmeigus medinį pagaliuką jis turi būti lipnus, bet ne padengtas skysta tešla. Leisti visiškai atvėsti, tada apšlakstyti ištirpintu juodu ir baltu šokoladu. Supjaustyti kvadratėliais ir patiekti (arba laikyti iki kitos dienos – tada skonis bus dar geresnis).
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.