Laikas.lt
Vasara – laikas, kai valgyti ant grotelių keptą mėsą ne nuodemė net prisiekusiems vegetarams. Žinoma, juokaujame, tačiau vis vien siūlome pasigaminti ypatingą šašlyką, kuris taip ir vadinasi.
Ingredientai:
mėsa (aviena, jautiena, kiauliena) – 1 kg,
obuolių actas – 1/3 stiklinės,
obuoliai – 6 vnt.,
citrinų sultys,
rūkyti lašiniai – 200 g,
lauro lapeliai,
kardamonas,
grybai – 200 g,
svogūnai – 2-3 vnt.,
pipirai,
druska.
Gaminimas:
mėsą supjaustyti gabalėliais ir sudėti į emaliuotą indą. Apipilti obuolių actu, citrinų sultimis ir augaliniu aliejumi. Pabarstyti druska, pipirais, prieskoniais ir sutrintu kardamonu. Įdėti lauro lapelių ir žiedais supjaustytų svogūnų. Viską išmaišyti, uždengti dangčiu ir 4-6 valandas laikyti šaltoje vietoje. Mėsą galima marinuoti ir ilgesnį laiką.
Veriant mėsą ant iešmų, ją reikia kaitalioti su rūkytų lašinių griežinėliais, grybų kepurėlėmis ir obuolių puselėmis (be sėklalizdžių). Šašlykus apšlakstyti saulėgrąžų aliejumi, truputį užberti pipirų ir kepti virš įkaitusių anglių, orkaitėje ar ant lauko kepsninės.
Prie paruošto šašlyko patiekti kečupą ir marinuotas daržoves: agurkus, kopūstus, paprikas.