Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Mėsos patiekalai

Šonkauliukai grilyje – virtuvės šefo patarimas, užtikrins, jog jie bus skaniausi kada nors valgyti

Aurimas Kavaliūnas
Autorius Aurimas Kavaliūnas
Publikuota: 2025-05-31
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Šonkauliukai grilyje - virtuvės šefo patarimas.
Šonkauliukai grilyje - virtuvės šefo patarimas.

Sultingi, minkšti, nuo kaulo lengvai atsiskiriantys šonkauliukai – tikras grilio patiekalų karalius. Tačiau net ir geriausios mėsos gabalas gali pavirsti kietu ir sausoku kąsniu, jei gaminsite skubotai ar praleisite svarbius etapus. Virtuvės šefai žino paslaptį – tobuli šonkauliukai grilyje reikalauja šiek tiek kantrybės, tinkamo marinavimo ir lėto kepimo. Dalinamės esminiais patarimais, kurie padės pasiekti restorano lygio rezultatą namuose.

Tinkamas mėsos pasirinkimas – pirmasis žingsnis į sėkmę

Prieš įkaitinant grilį, svarbu išsirinkti tinkamus šonkauliukus. Nuo to priklausys ne tik kepimo trukmė, bet ir galutinis skonis, tekstūra bei sultingumas. Dažniausiai kepimui renkamasi tarp dviejų rūšių:

  • Maži šonkauliukai (baby back ribs): tai šonkauliai iš viršutinės nugaros dalies, arčiau nugaros. Jie minkštesni, mažesni, greičiau iškepa, turi mažiau riebalų. Puikiai tinka, kai norite greitesnio patiekalo, bet vis tiek vertinate švelnią, kaulą lengvai atskiriančią mėsą.
  • Storosios šonkaulių juostos (spare ribs): šie šonkauliai yra iš apatinės šonkaulių dalies, arčiau pilvo. Jie didesni, riebesni, su storesniu mėsos sluoksniu. Dėl didesnio riebalų kiekio ir jungiamojo audinio, jiems reikia ilgesnio, lėtesnio kepimo – bet rezultatas būna sodresnio skonio ir ypatingo sultingumo.

Patarimas: rinkdamiesi šonkaulius parduotuvėje ar mėsinėje, ieškokite tų, kurių mėsa padengia kaulus tolygiai, be tuščių tarpų. Šiek tiek riebalų yra privalumas – jie padės išlaikyti mėsą sultingą per visą kepimą ir suteiks daugiau skonio.

Jeigu turite laiko ir noro eksperimentuoti, išbandykite abi rūšis – baby back kepkite greičiau ir patiekite su lengvesniu BBQ glajumi, o spare ribs kepkite ilgiau, žemoje temperatūroje, kad atsiskleistų visas jų potencialas.

Nepraleiskite paruošimo etapo – pašalinkite membraną

Ant šonkaulių vidinės pusės (kur matomi kaulai) dažnai būna balta arba sidabrinė plėvelė – vadinamoji membrana. Ji yra tvirta jungiamojo audinio dalis, kuri neištirpsta ir nesuminkštėja net ilgai kepant, todėl gali sugadinti bendrą patiekalo tekstūrą. Be to, ji veikia kaip barjeras, neleidžiantis prieskoniams, marinavimui ar dūmams pilnai prasiskverbti į mėsą.

Virtuvės šefai visada rekomenduoja ją pašalinti. Tai užtrunka vos kelias minutes, tačiau ženkliai pagerina skonį.

Kaip tai padaryti teisingai:

  • Naudokite aštrų ploną peiliuką (pavyzdžiui, išlenktą daržovių ar filė peilį), kad švelniai pakeltumėte membraną nuo vieno iš kaulų galų.
  • Kai membranos kraštas jau atskirtas, suimkite ją popieriniu rankšluosčiu arba servetėle, kad neslystų tarp pirštų.
  • Lėtai ir tolygiai traukite, stengdamiesi nuplėšti visą plėvelę vienu judesiu. Jei ji plyšta – nieko tokio, tiesiog pakartokite procedūrą nuo likusio krašto.

Nors šis žingsnis gali pasirodyti šiek tiek nepatogus ar nereikalingas, jis yra vienas iš pagrindinių skirtumų tarp vidutiniškų ir puikiai paruoštų šonkauliukų. Pašalinus membraną, mėsa bus minkštesnė, lengviau atsiskirs nuo kaulo, o kiekvienas prieskonis ar glajus įsigers daug giliau.

Šonkauliukai grilyje - virtuvės šefo patarimas. Nuimkite šonkauliukų membraną

Marinavimas – būtinas žingsnis skoniui atskleisti

Kad šonkauliukai įgautų gilų ir sodrų skonį, juos būtina pamarinuoti. Galite naudoti sausą mišinį (dry rub) arba skystą marinatą. Svarbiausia – laikas:

  • Sausas marinatas: sumaišykite rudąjį cukrų, rūkyta paprika, česnako ir svogūno miltelius, kajeno pipirus, druską ir pipirus. Įtrinkite šonkauliukus ir palaikykite bent 4 val., idealiai – per naktį.
  • Skystas marinatas: naudokite sojų padažą, medų, garstyčias, česnaką, imbierą, actą ar citrusinių vaisių sultis. Užpilkite ant šonkaulių, uždenkite ir palikite šaldytuve.

Ilgesnis marinavimo laikas = sodresnis skonis.

Kepimas – lėtai ir žemoje temperatūroje

Tai kertinis momentas. Net ir pats geriausias marinatas ar glajus nepadės, jei šonkauliukus kepsite per greitai arba ant per stiprios ugnies. Tikras šonkauliukų skonis gimsta lėtai, švelniai kaitinant, leidžiant riebalams ištirpti, o mėsai – tapti minkštai, sultingai ir lengvai atsiskirti nuo kaulo.

Naudokite netiesioginę šilumą

Šonkaulius dėkite ne tiesiai virš ugnies ar kaitros šaltinio, o į grilio šoną, kad išvengtumėte apdegimo. Jei kepate ant anglinio grilio, paslinkite žarijas į vieną pusę, o šonkaulius padėkite į priešingą. Jei naudojate dujinį grilį – palikite išjungtą vieną degiklį po šonkauliais.

Patarimas: galite šonkaulius uždengti laisvai uždėta aliuminio folija arba kepti su uždarytu grilio dangčiu, kad geriau cirkuliuotų šiluma.

Tinkama temperatūra

Idealus kepimo diapazonas – 120–150 °C. Per aukšta temperatūra išdžiovins mėsą, per žema – gali neužtikrinti tinkamos tekstūros. Kepkite apie 2,5–3 valandas, priklausomai nuo šonkaulių storio ir rūšies.

Nepamirškite drėgmės

Kad šonkauliukai neišsausėtų, kas 30–40 minučių apipurkškite juos skysčiu. Tam tinka:

  • Obuolių sultys
  • Acto ir vandens mišinys
  • Sultinys ar net alus

Šis žingsnis padeda išlaikyti ne tik drėgmę, bet ir suteikia papildomą skonio gilumą.

Norite dar minkštesnių?

Po pirmos kepimo valandos, kai šonkauliai jau įgavo spalvą ir dalį skonio, galite juos įvynioti į foliją. Tokiu būdu mėsa garuos savo sultyse ir minkštės sparčiau, be rizikos apskrusti per stipriai. Prieš pat patiekiant, nuimkite foliją ir dar 15–20 min kepkite atidengtus, kad susiformuotų traški glazūra.

Glajus – paskutinis, bet svarbiausias akcentas

Prieš baigiant kepti, patepkite šonkaulius pasirinktu glajumi (BBQ padažu, medumi, garstyčiomis ar jų deriniu) ir dar kelias minutes kepkite ant aukštesnės temperatūros, kad susidarytų karamelizuotas sluoksnis. Šis žingsnis sukuria tą išskirtinį, burnoje tirpstantį skonį.

Patiekimas – duokite jiems „pailsėti“

Išėmus iš grilio, leiskite šonkauliams pastovėti 10–15 min. Tai padės sultims pasiskirstyti, o mėsa taps dar švelnesnė. Supjaustykite tarp kaulų ir patiekite su šviežiomis daržovėmis, keptomis bulvėmis ar klasikinėmis coleslaw grilio salotomis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


AutoriusAurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vištienos čli troškinys
Receptai

Vištienos čili troškinio receptas: skanus ir sotus patiekalas

2025-01-16
Makaronai su grybais
Makaronų patiekalai

Makaronai su grybais

2024-01-26
Traiškytų bulvių salotos
Receptai

Traiškytų bulvių salotos

2025-05-21
Jautienos kepsneliai su pomidoru ir sūriu
Mėsos patiekalai

Jautienos kepsneliai su pomidoru ir sūriu

2024-01-02

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?