Spalvingas maistas – ne tik malonumas akims, bet ir didžiulė nauda sveikatai. Daugelis mitybos specialistų ragina rinktis ryškių spalvų vaisius ir daržoves, nes jų spalva dažnai rodo gausų antioksidantų, flavonoidų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų kiekį. Tačiau ar įmanoma suderinti spalvingą, sveiką mitybą su saldžių skanumynų mėgavimusi ir tuo pačiu pagerinti gyvenimo kokybę bei prailginti amžių? Naujas Australijos Edith Cowan universiteto atliktas tyrinas atskleidžia, kad flavonoidai gali ženkliai sumažinti lėtinių ligų riziką ir pagerinti gyvenimo trukmę bei kokybę.
Flavonoidai ir jų ryšys su ilgaamžiškumu
Tyrime, kuriame daugiau nei dešimtmetį buvo stebima virš 120 000 žmonių, nustatyta, kad ne kiekybė, o įvairovė flavonoidų turinčių maisto produktų yra svarbiausia sveikatai. Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus dr. Benjamino Parmenterio, dienos flavonoidų kiekis apie 500 mg susijęs su 16 % mažesne bendros mirties rizika. Taip pat apie 10 % sumažėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto bei kvėpavimo takų ligų rizika. Tokį flavonoidų kiekį galima gauti, išgeriant dvi puodelius arbatos per dieną.
Nors arbata yra viena populiariausių flavonoidų šaltinių, tyrimas pabrėžia, kad dar naudingiau vartoti įvairius flavonoidais turtingus produktus, nes skirtingi flavonoidai turi skirtingas savybes ir kartu geriau stiprina organizmą.

Maistas ilgaamžiškumui palaikyti
Remiantis studijos rekomendacijomis, šie produktai padės kurti spalvingą ir sveiką mitybą, kuri skatins ilgesnį ir kokybiškesnį gyvenimą:
Arbata – be abejo, puikus pasirinkimas, kuris padeda mažinti uždegimą, gerina virškinimą ir mažina stresą. Tačiau neapsiribokite tik arbata, įtraukite ir kitų flavonoidų šaltinių.
[-[0]-] – mėlynės, avietės, juodieji serbentai ir kitos uogos yra puikūs flavonoidų šaltiniai. Jos ne tik skanios, bet ir puikiai dera su įvairiais patiekalais bei gėrimais.
Tamsusis šokoladas – saldumynų mėgėjams tai gera žinia. Tamsusis šokoladas yra vienas iš sveikiausių desertų, kuris gali ne tik pagerinti nuotaiką, bet ir padėti ilgesniam gyvenimui bei mažinti lėtinių ligų riziką.
Obuoliai – universalus vaisius, kuris tinka tiek kaip užkandis, tiek įvairiuose receptuose. Pavyzdžiui, obuolį galima supjaustyti ir suvalgyti kartu su puodeliu arbatos – taip gausite dar daugiau flavonoidų.
Norint išlaikyti gerą sveikatą ir gyventi ilgiau, svarbu ne tik rinktis spalvingą maistą, bet ir užtikrinti, kad jūsų lėkštėje būtų kuo daugiau įvairių flavonoidų šaltinių. Įtraukite arbatos, uogų, tamsiojo šokolado ir obuolių. Šie produktai ne tik pagardins jūsų dieną, bet ir padės kovoti su lėtinėmis ligomis bei palaikyti gerą savijautą. Tad kuriant sveiką mitybą, nepamirškite spalvų – jos kuria ne tik grožį, bet ir stiprina jūsų organizmą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.