Spirulina – tai mėlynai žaliųjų dumblių rūšis, kuri tapo populiari dėl savo naudos sveikatai. Nors vis dar tiriama spirulinos nauda, kai kurie tyrimai rodo, kad kasdien vartojant spiruliną, galima pasiekti tokius teigiamus rezultatus kaip svorio mažinimas, cholesterolio sumažinimas ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimas.
Spirulina natūraliai auga druskinguose ežeruose ir jūrose. Ji yra itin maistinga, turinti daug baltymų, vitaminų, mineralų, karotinoidų ir antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Spiruliną galima įsigyti kapsulėmis arba miltelių pavidalu, kurie puikiai tinka dėti į pyragus, kokteilius ar vandenį.
Spirulinos nauda sveikatai
- Pagalba metant svorį. Tyrimai rodo, kad spirulinos nauda reikšminga žmonėms, turintiems antsvorio. 2019 metų apžvalga nustatė, kad spirulina gali sumažinti kūno riebalų procentą ir liemens apimtį.
- Kraujospūdžio mažinimas. Tyrimai rodo, kad spirulina gali padėti reguliuoti kraujospūdį ir kovoti su hipertenzija. Buvo nustatyta, kad spirulina gali sumažinti sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą.
- Cholesterolio mažinimas. Spirulina taip pat gali sumažinti cholesterolio lygį organizme, kuris padeda kovoti su ateroskleroze ir sumažina širdies ligų riziką.
- Anemijos gydymas. Spirulina yra geležies šaltinis, todėl gali padėti žmonėms, kenčiantiems nuo anemijos, dėl kurios sumažėja hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių kiekis.
- Alergijų gydymas. Tyrimai rodo, kad spirulina gali sumažinti alergijų simptomus, ypač nosies užgulimą, ir net gali būti efektyvesnė nei antihistamininiai vaistai.
- Puikus baltymų šaltinis. Spirulina yra puikus baltymų šaltinis, ypač veganams ir tiems, kurie nevartoja gyvūninės kilmės produktų. Viena šaukštas spirulinos suteikia apie 4 g baltymų.
- Antioksidantų šaltinis. Spirulina yra stiprus antioksidantas, turintis priešuždegiminių savybių. Ji padeda stiprinti imuninę sistemą ir gali pagerinti žarnyno sveikatą, kovodama su laisvaisiais radikalais.
- Apsauga nuo vėžio. Kai kurie tyrimai rodo, kad spirulina gali turėti priešvėžinių savybių ir padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą organizme.
- Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas. Spirulina gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kas yra ypač svarbu sergantiems 2 tipo diabetu.
- Gerina burnos sveikatą. Tyrimai rodo, kad spirulina gali padėti išvengti burnos ligų, tokių kaip burnos submucinė fibrozė, ir apsaugoti nuo vėžinių pažeidimų.

Kaip naudoti spiruliną?
Spirulina turi švelnų jūros gėrybių skonį, kurį galima sumaišyti su vaisiais ar saldikliais. Populiarūs spirulinos naudojimo būdai yra:
- Kepant duoną ar kitus kepinius
- Maišant į kokteilius
- Sumaišant su jogurtu ar vandeniu
- Naudojant kaip ingredientą užkandžiams ar salotų padažams
Dienos dozavimas ir saugumas
Žmonės gali vartoti iki 10 g spirulinos per dieną, tačiau jei tik pradėsite ją vartoti, geriausia pradėti nuo mažesnės dozės, kad išvengtumėte nepageidaujamų šalutinių poveikių, tokių kaip pilvo pūtimas ar viduriavimas. Spirulina paprastai yra saugi, tačiau nerekomenduojama jos vartoti nėščioms ir žindančioms moterims, taip pat žmonėms, turintiems autoimuninių ligų.
Spirulina yra viena iš maistingiausių supermaisto medžiagų, turinti daugybę sveikatai naudingų savybių. Ji gali būti puikus papildas jūsų mitybai, tačiau kaip ir bet kuris papildas, svarbu pasitarti su sveikatos specialistu dėl saugaus vartojimo kiekio ir vartojimo metodų.
Šaltinis: https://www.health.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.