Vynuogės yra skanus ir maistingas užkandis, tačiau netinkamai laikomos jos greitai genda. Naudodami tinkamą metodą galite pratęsti jų šviežumą net iki mėnesio. Laikydamiesi toliau nurodytų veiksmų, galėsite ilgiau mėgautis šviežiomis, nesuminkštėjusiomis ir skonio nepraradusiomis vynuogėmis.
Kodėl vynuogės greitai genda
Vynuogėse yra daug vandens, jos labai jautrios drėgmei, temperatūrai ir netinkamam tvarkymui. Jei vynuogės laikomos drėgnose patalpose arba gauna per daug oro, per kelias dienas jos gali pradėti pelyti, sudžiūti arba tapti minkštos.
Metodas padėsiantis išlaikyti šviežias vynuoges iki mėnesio
Jums reikės:
- Šviežių vynuogių
- Popierinių rankšluosčių arba švarių virtuvinių rankšluosčių
- Didelio sandaraus indo arba sandaraus plastikinio maišelio
- Baltojo acto (nebūtina)
- Trintuvo
1 žingsnis: pasirinkite šviežias vynuoges
Pirmiausia pasirinkite šviežiausias vynuoges. Ieškokite tvirtų, putlių ir vis dar prisitvirtinusių prie kotelio. Venkite sudžiūvusių, minkštų ar su matomu pelėsiu vynuogių. Kuo šviežesnės vynuogės, tuo ilgiau jos išsilaikys.
2 žingsnis: nuvalykite vynuoges (pasirinktinai)
Prieš laikydami vynuoges galite jas nuvalyti, tačiau šis veiksmas neprivalomas, nes iš karto nuplovus vynuoges į jas gali patekti papildomos drėgmės, kuri gali pagreitinti gedimą.
Jei nuspręsite jas nuplauti:
Įpilkite į dubenį šalto vandens ir įpilkite 1-2 valgomuosius šaukštus baltojo acto. Tai padeda pašalinti bakterijas, nešvarumus ir pesticidus.
Švelniai panardinkite vynuoges į vandenį maždaug 1 minutei.
Kruopščiai nuplaukite vynuoges po šaltu vandeniu per sietelį, kad pašalintumėte actą.
3 žingsnis: kruopščiai išdžiovinkite vynuoges
Nesvarbu, ar nusprendėte plauti vynuoges, ar ne, norint išvengti pelėsio augimo ir gedimo, būtina jas kruopščiai išdžiovinti. Švariu virtuviniu rankšluosčiu arba popieriniu rankšluosčiu nusausinkite vynuoges. Prieš laikydami vynuoges įsitikinkite, kad pašalintas visas drėgmės perteklius.
4 žingsnis: pašalinkite sugedusias vynuoges
Išrūšiuokite vynuoges ir pašalinkite visas minkštas, supelijusias ar pakitusios spalvos vynuoges. Net viena sugedusi vynuogė gali greičiau sugadinti kitas, todėl svarbu pažeistas vynuoges atskirti nuo kitų.
5 žingsnis: laikykite sandariame inde
Kai vynuogės bus švarios ir sausos:
Išklokite sandaraus indo ar plastikinio maišelio dugną popierinių rankšluosčių arba švaraus virtuvinio rankšluosčio sluoksniu. Tai padės sugerti drėgmės perteklių.
Įdėkite vynuoges į indą, palikdami jas su koteliais. Geriausia jų neperpildyti, nes dėl to jos gali sutrūkinėti.
Ant vynuogių uždėkite dar vieną popierinių rankšluosčių sluoksnį, kad susigertų drėgmė, kuri gali susikaupti.
6 žingsnis: vynuoges laikykite šaldytuve
Sandarų indą arba maišelį su vynuogėmis laikykite šaldytuvo stalčiuje. Tai vėsiausia šaldytuvo dalis, todėl vynuogės ilgiau išliks šviežios. Popieriniai rankšluosčiai ir toliau sugers kondensatą, todėl nesikaups drėgmės perteklius, dėl kurio gali atsirasti pelėsis.
Papildomi ilgalaikio vynuogių saugojimo patarimai
Iš karto neplaukite vynuogių: jei nenorite jų iš karto plauti, galite jas nuvalyti prieš valgydami. Taip sumažinsite tikimybę, kad pridėtinė drėgmė sugadins vynuoges.
Užšaldykite vynuoges: jei pastebėjote, kad vynuogių galiojimo laikas artėja prie pabaigos, apsvarstykite galimybę jas užšaldyti. Paprasčiausiai išdėliokite nuplautas ir nusausintas vynuoges vienu sluoksniu ant kepimo skardos, užšaldykite jas kelioms valandoms ir tada perkelkite į uždaromą šaldymo maišelį. Užšaldytos vynuogės yra gaivus užkandis, kurį galima laikyti kelis mėnesius.
Venkite vynuogių dėti šalia stiprų kvapą skleidžiančių maisto produktų: vynuogės gali sugerti kitų šaldytuve esančių maisto produktų kvapus, todėl laikykite jas atokiau nuo aštrių produktų, pavyzdžiui, svogūnų ir česnakų.
Kodėl šis metodas veiksmingas?
Šviežių vynuogių atrinkimas, drėgmės pertekliaus pašalinimas ir laikymas sandariame inde su popieriniais rankšluosčiais, sugeriančiais kondensatą, padeda išvengti gedimą lemiančių veiksnių.
Vynuogės labai greitai genda, tačiau kontroliuodami drėgmę ir oro poveikį galite gerokai pailginti jų galiojimo laiką.
Tinkamo vynuogių laikymo privalumai
Taupo pinigus: tinkamai laikydami vynuoges, sumažinsite atliekų kiekį ir sutaupysite pinigų, nes nereikės išmesti sugedusių vaisių.
Patogumas: turėdami šviežių vynuogių iki mėnesio, visada turėsite po ranka sveiką užkandį.
Užkerta kelią maisto švaistymui: maisto atliekų mažinimas yra ne tik ekonomiškas, bet ir ekologiškas. Jei pratęsite vynuogių šviežumo laiką, sumažinsite išmetamo maisto kiekį savo namų ūkyje.
Laikydamiesi šio paprasto laikymo būdo, galite išlaikyti vynuoges šviežias ir traškias iki mėnesio. Svarbiausia pašalinti drėgmės perteklių, laikyti jas sandariame inde šalčiausioje šaldytuvo vietoje.
Nesvarbu, ar vynuoges mėgstate kaip užkandį, salotose, ar dedate į desertus, šis būdas užtikrins, kad turėsite skanių ir šviežių vynuogių, kai tik jų prireiks.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.fakake.com/