-1.5 C
Vilnius
Sekmadienis, 15 gruodžio, 2024

Makedonijos krašto vynas ir vyno gurmanų susitikimas

Saulėto, pavasariškai nusiteikusio antradienio popietę bare LivLounge rinkosi Vilniaus vyno gurmanai. Vyno žinovas, elegantiškasis Domininkas Velička pristatė vyndarystės šedevrus iš Makedonijos, tarp kurių lengvas ir gaivus vynas Bovin Chardonnay, sodrieji Bovin Merlot, Bovin Chiraz ir greta desertų tobulai derantis Bovin Muscat.

„Tai nėra Naujasis pasaulis, tai ne Vakarų Europa, o unikalus regionas, apie kurį Lietuvoje dar mažai žinoma, – sako vyno ekspertas D.Velička – Makedonijos vyno gamybos istorija siekia dar senovės laikus, o muskatinė vynuogė, iš kurios pagamintą vyną mes ragausime, yra istoriškai seniausia vynuogė pasaulyje. Tikėtina, kad muskatinės vynuogės vynu mėgaudavosi dar faraonai ir karaliai.“

Pasak D.Veličkos, Makedonija gamina visų stilių vyną – sausą ir saldų, raudoną, rožinį ir baltą, taip pat putojantį. Vyno gamybai naudojamos vietinės vynuogės ir gerai žinomos vynų rūšys. Nors, kaip pastebėjo vyno ekspertas, žinynai apie Makedoniją pateikia skurdžias žinias, šios šalies vynai dėl puikaus klimato ir saulėtų dienų yra išties geri, švelnūs, aromatingi ir malonūs.

Makedonijos vynas įvairių rūšių
Makedonijos vynas įvairių rūšių

Vyno revoliuciją Makedonijos vynų rinkoje padarė gamintojų kompanija Bovin. Nors šioji buvo įsteigta tik 1998 metais, jau 2000 metais ji pradėjo skinti vyno ekspertų laurus, o 2003-2004 metais Bovin Chardonnay laimėjo bronzos medalį Prancūzijoje vykstančiame „Chardonnay Du Monde” (Pasaulio Chardonnay) konkurse.

Kuo ypatingas vynas iš Makedonijos krašto?

Kadangi Makedonija yra kalnų valstybė, tad vynuogės auginamos beveik ant statmenų, į pietus nukreiptų kalvų šlaitų. Dažnai kur vynuogės yra auginamos tarsi ant pavėsinę menančių skersinių. Ši vyno kompanija nuolat pabrėžia savo vyno natūralumą ir savitą jo ruošimą: fermentavimas vyksta ypatingo plieno statinėje, didžiausias atstumas nuo vynuogyno iki preso – 6 km. (15 min.). Kaip pabrėžė vakaro metu vyno ekspertas Domininkas Velička, didžiausia nelaimė yra, kuomet vynas transportuojamas per ilgai.

Bovin Chardonnay – baltas sausas vynas, kurio spalva lyg gero Kalifornijos vyno, švelnaus ir gaivaus skonio, po pirmojo gurkšnio lieka lengvas karstelėjimas. Tobulai dera su Antienos ir kalakutienos kepenėlių paštetu, šiltų agurkų salotomis ir „Parmezano“ sūrio padažu.

Bovin Merlot ir Bovin Chiraz – tai raudonieji sodrūs vynai. Kaip pasakojo Domininkas Velička, Merlot vynuogyno derlingumas yra sumažinamas kiekvieną pavasarį – siekiant kuo aukštesnės vynuogių kokybės, vynuogių krūmai yra maksimaliai apkarpomi. Abu vynai pasižymi ekstraktų gausa, tai leidžia vynui išsilaikyti nepakitus 60-70 metų. Tiesa, Merlot vyne lengvai jaučiamas vyšnios skonio užuomazgos, tačiau, kaip teigia vyno ekspertas, tai tikrai nėra prieskonis, veikiau prieskonio įspūdis.

Raudonas Makedonijos vynas
Raudonas Makedonijos vynas

Bovin Muscat vynuogių rūšis – derlingumo simbolis. Vynas pasižymi charakteringu aromatu ir faraono laikus siekiančias tradicijas, kuomet vynuogės kekė buvo nešama dviejų vergų. Šis vynas tobuliausiai dera su lengvais ledų ar vaisių desertais.

Kas yra geras vynas?

Kaip apibūdintumėte Jūs patinkančio vyno skonį? Kaip vakaro metu teigė Domininkas Velička, vertinant vyną, daugiažodžiavimas skonio prasme yra labai rizikingas. Tuo turėtų rūpintis tie, kurie iš to valgo duoną – vyno ekspertai, vyndariai ir verslininkai.

Taigi vyno skonis – nėra vien išmanymas, tačiau tai individualaus žmogaus pojūtis. Jis gali patikti labiau arba mažiau. Nesikrimskite, jei nesuprantate, ką vyno gurmanais save laikantys bando išreikšti įmantriomis žodžių virtinėmis. „Lietuvos vynų ekspertai ir kritikai turi labai prastą žodžių arsenalą. Todėl geras vynas yra tas, kuris jums patiko“ – teigia vyno ekspertas Domininkas Velička.

Antradienio vakarą LivLounge bare degustuotas Makedonijos krašto vyno skonis – tai ne vyndario, tačiau vietinio žemės grunto ir vynuogės specifikos dermėje suformuotas skonis. „Svarbu ne vyndarys, bet ką davė gamta“ – pasakytų turbūt kiekvienas vyno ekspertas. O prie jau subrandinto vyno labai svarbu išmintingai pasirinkti tinkamo skonio užkandžius, šįkart tuo rūpinosi virtuvės meistrė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė Halina Višnevskaja.

Dainora Remeza
Nuotr. Vincas Alesius

Redakcija
Redakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Taip pat skaitykite: