Po 50-ies metų vyrų organizmas reikalauja ypatingos dėmesio mitybai, kad būtų išlaikyta gera sveikata, energija ir apsaugota nuo lėtinių ligų. Kai kurie maisto produktai vyrams turėtų būti neatsiejama kasdienės mitybos dalis, kad užtikrintų reikalingas maistines medžiagas.
Mityba vyrams po 50 metų: sardinės
Sardinės – tai konservuoti žuvų produktai, kurie yra itin maistingi. Tik vienas 75 g konservų indelis gali suteikti 18 g baltymų, taip pat sardinės yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, vitamino D, B12, kalcio ir kalio šaltinis, kurie yra svarbūs vyresniems žmonėms. Sardinės yra ne tik maistingos, bet ir patogios, lengvai paruošiamos bei prieinamos, todėl puikiai tinka kasdieniam valgiui. Jei jums nepatinka sardinės, galite rinktis kitas riebiąsias žuvis, tokias kaip lašiša, skumbrė ar ančiuviai.
Kefyras: naudinga ir skanu
Kefyras ir varškė – dar vienas svarbus produktas vyro mityboje. Vienas puodelis varškės suteikia apie 25 g baltymų, todėl tai puikus užkandis ar pusryčių priedas. Pateikęs mitybos specialistė Dana White teigia, kad varškė yra turtinga kazeinu – baltymu, kuris lėtai virškinamas ir padeda atkurti raumenis, todėl tai puikus pasirinkimas prieš miegą.
Mityba vyrams po 50 metų: kiaušiniai
Kiaušiniai – tai vienas iš maistingiausių produktų, suteikiantis 12 g baltymų tik iš dviejų kiaušinių. Jie turi puikų aminorūgščių profilį, todėl yra viena iš geriausių biologiškai prieinamų baltymų šaltinių. Be to, kiaušiniai turi ir kitų svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip cholinas, liuteinas ir zeaksantinas, kurie naudingi akims ir smegenims.

Ankštiniai: pamirštas maistas
Ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės ir lęšiai, yra puikus šaltinis baltymų ir skaidulų. Tik pusė puodelio lęšių gali suteikti apie 8 g baltymų. Be to, ankštiniai turi priešuždegiminių savybių ir padeda palaikyti širdies bei žarnyno sveikatą. Ankštiniai taip pat padeda numesti svorio, nes suteikia sotumo jausmą ir ilgesnį sotumo laiką.
Pienas: nepastebėtas produktas
Pienas yra dažnai nepastebimas, ypač vyrams po 50-ies, tačiau jis yra puikus maistinių medžiagų šaltinis. 100 ml pieno suteikia 3,4 g baltymų, taip pat kalcio, fosforo ir vitamino D, kurie būtini kaulų ir raumenų sveikatai. Pieną galima vartoti įvairiais būdais: gerti su kava, pridėti prie košės ar gerti su kokteiliais.
Mėsos produktai: jautiena ir vištiena
Jautiena yra puikus baltymų šaltinis – 100 g jautienos suteikia 27 g baltymų ir daugybę kitų svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas B12, geležis ir cinkas. Tuo tarpu vištiena, kurios 100 g suteikia 23 g baltymų ir mažai riebalų, taip pat yra ideali mitybos dalis vyrams po 50 metų.
Tofu: augalinės kilmės baltymai
Jei laikotės augalinės kilmės mitybos, tofu yra puikus baltymų šaltinis. Jis yra vienas iš nedaugelio augalinės kilmės baltymų šaltinių, kuriuose yra visos būtinos aminorūgštys. 100 g tofu suteikia 17 g baltymų ir yra puikus kalcio ir geležies šaltinis.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.