Maistas gali būti ne tik skanus – tam tikrų produktų deriniai sustiprina vienas kito naudingąsias savybes ir padeda organizmui geriau pasisavinti reikalingas medžiagas. Nors dauguma šių produktų vertingi ir vartojami atskirai, sujungus juos į tandemus galima dar labiau sustiprinti jų poveikį sveikatai. Štai moksliškai pagrįsti maisto produktų deriniai, kuriuos rekomenduoja amerikiečių gydytojas dr. Karanas Rajanas.
Pusryčiai: produktų deriniai energijai ir proto aštrumui
Mėlynės ir graikiniai riešutai – smegenų apsauga
Mėlynėse esantys polifenoliai kartu su graikinių riešutų omega-3 riebalų rūgštimis sudaro galingą „duetą“, apsaugantį smegenų ląsteles nuo senėjimo. Abu šie produktai gerina atmintį, koncentraciją ir kognityvines funkcijas, todėl yra puikus pasirinkimas rytui.
Kakava ir kava – natūralus protinis stimuliatorius
Kavos kofeinas ir kakavos teobrominas veikia kartu – gerina nuotaiką, dėmesio koncentraciją ir protinį budrumą. Kakavoje taip pat gausu flavonoidų, kurie mažina uždegimus ir gerina kraujotaką, o kavoje – polifenolių, mažinančių lėtinių ligų riziką. Svarbu šiuos gėrimus vartoti be pridėtinio cukraus ir dirbtinių priedų.
Avižos ir jogurtas – žarnyno sveikatai
Avižose esantis prebiotikas beta-gliukanas skatina naudingųjų bakterijų augimą žarnyne, o natūralus jogurtas su gyvomis bakterijomis (pvz., Lactobacillus ar Bifidobacterium) palaiko sveiką mikroflorą. Kartu jie sudaro sinbiotiką – derinį, kuris dar efektyviau stiprina virškinimo sistemą.

Pietūs: mitybos įvairovė ir medžiagų įsisavinimas
Paprika ir juodosios pupelės – geresnis geležies pasisavinimas
Vitaminas C, esantis saldžiojoje paprikoje, padeda organizmui geriau pasisavinti augalinės kilmės (nehematinę) geležį iš pupelių. Panašiai veikia ir citrusiniai vaisiai, todėl verta šiek tiek citrinos sulčių įlašinti į špinatų salotas ar prie lęšių patiekalo pridėti obuolių.
Avokadas ir pomidorai – likopeno įsisavinimui
Pomidoruose esantis likopenas – galingas antioksidantas, o avokade esantys mononesotieji riebalai padeda šiai medžiagai geriau įsisavinti. Toks derinys ne tik skanus, bet ir padeda mažinti širdies ligų bei vėžio riziką.
Vakarienė: produktų deriniai sotumui ir kaulų stiprinimui
Ryžiai ir pupelės – sotumo pojūtis
Ryžiai su pupelėmis – klasikinis vegetariškas derinys. Pupelėse esantis baltymas ir skaidulos sulėtina ryžių virškinimą, todėl ilgiau išlieka sotumo jausmas. Be to, toks derinys padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Brokoliai ir česnakai – kalcio šaltinis
Česnake esanti inulino prebiotinė skaidula skatina kalcio iš brokolių pasisavinimą. Brokoliai taip pat turi vitaminų K, C ir folio rūgšties, kurie svarbūs kaulų stiprinimui ir bendrai sveikatai.
Užkandžiai: skanūs ir naudingi pasirinkimai
Avietės ir juodasis šokoladas – antioksidantų bomba
Avietėse esantys antocianinai ir juodajame šokolade randami flavanoliai veikia sinergiškai – kartu jie sukuria stiprų antioksidacinį poveikį, gerina kraujotaką ir smegenų veiklą. Rinkitės šokoladą, kurio kakavos kiekis viršija 70 %.
Braškės ir sūris – spindinti oda
Braškėse esantis vitaminas C ir sūrio aminorūgštys padeda organizmui gaminti kolageną, kuris svarbus odos elastingumui ir jaunatviškai išvaizdai. Sūris taip pat aprūpina organizmą vitaminu A – svarbiu odos ląstelių regeneracijai.
Norint pagerinti mitybos kokybę ir pasiekti daugiau naudos sveikatai, verta atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgote, bet ir kaip tai derinate. Kai kurie produktai veikia stipriau kartu – pasinaudokite šiais gamtos siūlomais deriniais ir pagerinkite savo kasdienę savijautą skaniai ir išmintingai!
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.