Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Desertai

Tiramisu – Itališkas ar Austriškas desertas? 3 gardūs tiramisu receptai

Silvija
Autorius Silvija
Publikuota: 2024-09-13
Komentarų: 0
9 min. skaitymo
Tiramisu receptai
Tiramisu receptai

Tiramisu yra vienas garsiausių ir populiariausių itališkų desertų pasaulyje, kurio pavadinimas tiesiogiai reiškia „pakelk mane“. Šis desertas yra žinomas dėl savo švelnaus, bet turtingo skonio, kuriame nuostabiai derina kavos, šokolado ir mascarpone sūrio sluoksniai.

Nors šis desertas laikomas tikra itališkos kulinarijos ikona, jo kilmė turi ne vieną versiją. Kai kurie šaltiniai nurodo, kad šis desertas iš pradžių galėjo būti sukurtas ne Italijoje, o Austrijoje, tačiau dauguma istorikų vieningai sutaria, kad tikroji tiramisù kilmė yra labiausiai susijusi su šiaurės Italijos regionais.

Tiramisu istorija

Italijos pėdsakai

Viename iš pasakojimų apie tiramisù atsiradimą desertas yra siejamas su 17-ojo amžiaus Toskanos Didžiuoju Hercogu Cosimo III de’ Medici. Pasak legendos, Sienos miesto konditeriai norėjo pagerbti hercogą ir sukūrė desertą, pavadinimu „Hercogo sriuba“, kuris buvo pagamintas iš mascarpone sūrio ir kavos.

Tačiau šis pasakojimas yra ginčytinas, nes tuo metu Sienoje savoiardi sausainiai ir mascarpone sūris buvo mažai tikėtini ingredientai.

Tiramisu receptai

Trevizo miesto versija

Realistiškesnė tiramisù kilmės versija siejama su Trevizo miestu Veneto regione. Pagal šią istoriją, desertas yra šiuolaikinės evoliucijos rezultatas, kilęs iš tradicinio saldumyno „sbatudin“, kuris buvo gaminamas iš kiaušinių trynių ir cukraus, skirtas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir sveikstantiems asmenims.

Paprastas, tačiau maistingas desertas buvo modifikuotas, pridedant kavos, mascarpone sūrio ir savoiardi sausainius, taip sukuriant šiuolaikinį tiramisù.

Vienas iš pirmųjų viešai paminėtų tiramisù atvejų yra susijęs su 20-ojo amžiaus viduriu. Giuseppe Maffioli, garsus Italijos gastronomas, savo knygoje „La cucina trevigiana“ aprašė Venecijos tradiciją valgyti zabaione kartu su plakta grietinėle ir sausais sausainiais, vadinamais baicoli.

Pasak Maffioli, šis desertas pirmą kartą buvo pasiūlytas Trevizo mieste, „Alle Beccherie“ restorane, kuriame dirbo konditeris Loly Linguanotto.

Tiramisu pavadinimo kilmė

Tiramisù, reiškiantis „pakelk mane“ arba „pralinksmink mane“, greitai tapo žinomas ir populiarus ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Šis pavadinimas puikiai atspindi deserto skonį, vertę ir energijos suteikiantį poveikį, kurį suteikia kofeinas ir cukrus.

Pirmasis oficialus deserto receptas buvo užfiksuotas 1983 metų kulinarijos knygoje, o desertas greitai tapo mėgstamiausiu tiek Italijoje, tiek ir už jos ribų.

Tiramisu kilmė

Tiramisù pasaulinis populiarumas

Tiramisù greitai tapo vienu iš pagrindinių desertų daugelyje itališkų restoranų ir konditerijos parduotuvių. Italijoje šis desertas yra laikomas vienu iš tradicinių italų virtuvės simbolių, panašiai kaip pica ar pasta.

Šis saldumynas yra vertinamas dėl savo paprastumo ir universalumo, todėl jį lengva adaptuoti įvairiems skoniams ir poreikiams.

Nors originalus receptas buvo sukurtas Trevizo mieste, šio deserto variacijos išplito visoje Italijoje ir tapo kiekvieno šeimos stalo puošmena bei delikatesu.

Desertas tiramisu

Tiramisu populiarumas Amerikoje

1980-ųjų pradžioje tiramisù pradėjo populiarėti už Italijos ribų, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Niujorko itališkuose restoranuose ir konditerijos parduotuvėse šis desertas tapo vienu iš pagrindinių desertų pasirinkimo variantų.

Amerikiečiai greitai pamėgo desertą dėl jo unikalios tekstūros ir skonio derinio. Šis gardėsis buvo įtrauktas į amerikietišką maisto kultūrą ir tapo vienu mėgstamiausių desertų visoje šalyje.

Nors dauguma amerikietiškų tiramisù receptų laikosi originalaus recepto, atsirado ir daugybė variacijų. Pavyzdžiui, kai kuriose versijose sudėtyje skoniui kitoniškumo sutekia alkoholiniai gėrimai, tokie kaip romas ar brendis, siekiant sustiprinti kavos skonį.

Taip pat yra versijų, kuriose naudojami vaisiai ar šokoladas, siekiant suteikti gaivumo ar lengvos rūgštelės.

Tarptautinis tiramisu populiarumas

Tiramisù tapo tikru pasauliniu desertu, kurį galima rasti ne tik itališkuose, bet ir kitokias virtuves atstovaujančiuose pasaulio restoranuose.

Desertas yra ypač mėgstamas tiek profesionalių konditerių, tiek ir mėgėjų dėl savo unikalios skonio harmonijos ir universalumo, o drauge yra ir lengvai paruošiamas.

Klasikinis tiramisù receptas

Klasikinis tiramisù yra paprastas, bet savo skoniu turtingas desertas, kurį paruošite be didelių procesų. Šis receptas puikiai tinka tiek gaminantiems pirmą kartą, tiek ieškantiems greito ir skanaus deserto.

Klasikinis tiramisu receptas

Jums reikės:

  • 300 g kiaušinių sausainių savoiardi
  • 6 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 500 g mascarpone sūrio
  • 230 g cukraus
  • 4 pilni puodeliai kavos
  • Kakavos miltelių pabarstymui

Kaip gaminti:

  1. Pradėkite nuo kiaušinių atskyrimo – baltymus atskirkite nuo trynių.
  2. Elektriniu plaktuvu sumaišykite trynius su puse pasiruošto cukraus, kol masė taps šviesi ir puri.
  3. Palaipsniui dėkite mascarpone sūrį ir toliau plakite, kol gausite vientisą masę.
  4. Plakite baltymus su likusiu cukrumi, kol masė taps puri, o baltymo puta standi. Geros šeimininkės žino, jog baltymas skaitosi gerai išplaktas tuomet kai apvertus indą su juo, masė lieka ten, kur buvusi.
  5. Lėtai sumaišykite baltymų masę su trynių kremu.
  6. Uždenkite kepimo formos dugną kremu, tuomet sudėkite į kavą panardintus savoiardi sausainius.
  7. Pakartokite sluoksniavimo procesą, kol visos sudedamosios dalys bus panaudotos.
  8. Viršų apibarstykite kakavos milteliais ir palikite keletą valandų pastovėti šaldytuve.

Tiramisu su braškėmis

Šis tiramisu su braškėmis – lengvas ir greitas receptas, puikiai tinkantis mėgstantiems gaivesnius desertus. Tai puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems kepėjams, tiek ir ieškantiems greito ir skanaus deserto.

Tiramisu su braškėmis receptas

Jums reikės:

  • 250 g mascarpone sūrio
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus (papildomai 15-20 g. braškėms ar kavai pasaldinti)
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 250 ml grietinėlės
  • 200 g braškių
  • 200 ml stiprios kavos
  • 250 g savoiardi sausainių
  • Kakavos miltelių pabarstymui

Kaip gaminti:

  1. Pasiruoškite nurodytą kiekį stiprios kavos (jei norisi, šiek tiek pasaldinkite).
  2. Pradėkite nuo kiaušinių atskyrimo – baltymus atskirkite nuo trynių.
  3. Elektriniu plaktuvu sumaišykite trynius su puse pasiruošto cukraus, kol masė taps šviesi ir puri.
  4. Palaipsniui dėkite mascarpone sūrį ir toliau plakite, kol gausite vientisą masę.
  5. Supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite
  6. Atskirame dubenyje išplakite grietinėlę iki standumo (ištraukus šaukštą jo vietoje esanti grietinėlė turėtų „stovėti” vertikaliai).
  7. Plaktą grietinėlę švelniai sumaišykite su jau paruoštu mascarpone mišiniu.
  8. Supjaustykite braškes norimo dydžio gabalėliais (jei norisi, užberkite šiek tiek cukraus ir palikite pastovėti)
  9. Pasiruoškite indą arba indelius, įmerkite biskvitą į pasiruoštą kavą ir dėkite į pasirinktą indą.
  10. Ant biskvitų sluoksnio dėkite dalį braškių ir viršų padenkite kremu.
  11. Kartokite sluoksnius: biskvitai, braškės, kremas.
  12. Viršutinį sluoksnį palikite tik su kremu, deserto viršų apibarstykite gausiu kakavos sluoksniu bei papuoškite braškėmis.
  13. Leiskite tiramisu pastovėti šaldytuve mažiausiai 4 valandas (geriausia – per naktį), kad visos skonio natos susijungtų.

Šokoladinis tiramisù su brendžiu

Šis receptas yra puikus pasirinkimas šokolado mėgėjams. Brendis ir šokoladas suteikia desertui gilų ir turtingą skonį, puikiai derantį su tradiciniais ingredientais.

Šokoladinis tiramisu receptas
Šokoladinis tiramisu receptas

Jums reikės:

  • 250 g mascarpone sūrio
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 250 ml grietinėlės
  • 100 g juodojo šokolado, ištirpinto
  • 30 ml brendžio
  • 200 ml juodos stiprios kavos
  • Kakavos miltelių bei šokolado drožlių (nebūtina) pabarstymui

Kaip gaminti:

  1. Pasiruoškite nurodytą kiekį stiprios kavos (jei norisi, šiek tiek pasaldinkite).
  2. Pradėkite nuo kiaušinių atskyrimo – baltymus atskirkite nuo trynių.
  3. Elektriniu plaktuvu sumaišykite trynius su puse pasiruošto cukraus, kol masė taps šviesi ir puri.
  4. Palaipsniui dėkite mascarpone sūrį ir toliau plakite, kol gausite vientisą masę.
  5. Supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite
  6. Karštų garų vonelėje ištirpdykite šokoladą
  7. Atskirame dubenyje išplakite grietinėlę iki standumo (ištraukus šaukštą jo vietoje esanti grietinėlė turėtų „stovėti” vertikaliai).
  8. Plaktą grietinėlę švelniai sumaišykite su jau paruoštu mascarpone mišiniu ir tirpintu šokoladu.
  9. Pasiruoškite indą arba indelius, įmerkite biskvitą į pasiruoštą kavą ir dėkite į pasirinktą indą.
  10. Ant biskvitų sluoksnio dėkite kremą.
  11. Kartokite sluoksnius: biskvitai, kremas, biskvitai, kremas.
  12. Viršutinį sluoksnį palikite tik su kremu, deserto viršų apibarstykite gausiu kakavos sluoksniu bei šokolado drožlėmis.
  13. Leiskite tiramisu pastovėti šaldytuve mažiausiai 4 valandas (geriausia – per naktį), kad atsiskleistų skonis.

Tiramisù turi daug variacijų, tačiau jo pagrindiniai ingredientai ir paruošimo būdas išlieka nekintantys. Nesvarbu ar pasirinksite klasikinį receptą, ar vieną iš šiuolaikinių variacijų, šis skanėstas visada bus džiuginantis tiek jus, tiek ir jūsų svečius.

Šis desertas yra tikras gastronomijos lobis dėl savo universalumo ir paprastumo. Kadangi jį galima pritaikyti prie kiekvieno skonio, jo populiarumas niekada nesumažės.

Šaltiniai:

  1. https://www.eatandwalkitaly.it/tiramisu-the-dessert-that-pulls-you-up/
  2. https://italiangardensmtx.com/tiramisu-whats-came/
  3. https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/tiramisu-all-you-need-to-know-about-the-iconic-italian-dessert?refresh_ce=
  4. https://jewishviennesefood.com/viennas-tiramisu-oedipus-the-making-of-the-oedipus-complex-the-origin-of-italys-most-famous-dessert-recipe-so1980s/
  5. https://tastesbetterfromscratch.com/easy-tiramisu/
  6. https://www.bbcgoodfood.com/recipes/best-ever-tiramisu


Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:desertaireceptaiTiramisu

AutoriusSilvija
Esu Silvija, Laikas.lt straipsnių autorė. Myliu rašymą, bet labiausiai patinka tai daryti prasmingai. Tikiuosi, kad mano straipsniai skaitytojams padeda ne tik sužinoti, ką nors naujo, bet ir turiningai praleisti tas kelias minutes skaitant.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaukazietiškas šašlykas
Mėsos patiekalai

Kaukazietiškas šašlykas

2024-01-08
Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais
Desertai

Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais: paprastas receptas be sviesto, kiaušinių ir cukraus

2024-12-03
Lava pyragėlis
Desertai

Karamelinis Lava pyragėlis – receptas Valentino dienai

2025-01-20
Ką reikėtų žinoti apie marinatus?
Naujienos

Ką reikėtų žinoti apie marinatus?

2010-05-12

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?