Vaisių sultys dažnai laikomos sveikesne alternatyva saldiems gazuotiems gėrimams, tačiau ar jos tikrai tokios naudingos sveikatai, kaip daugelis mano? Pastaraisiais metais vis daugiau sveikatos ekspertų ir tyrimų kelia klausimų dėl vaisių sulčių poveikio organizmui – ypač kai jos lyginamos su cukrumi prisotintais gazuotais gėrimais.
Abu gėrimai – cukraus šaltiniai
Viena pagrindinių priežasčių, kodėl vaisių sultys tampa kritikos taikiniu – jų cukraus kiekis. Tiek 100 % natūralios sultys, tiek saldūs gazuoti gėrimai turi panašų cukraus kiekį – apie 20–26 g cukraus ir 110 kalorijų vienoje stiklinėje (240 ml).
Moksliniai tyrimai rodo ryšį tarp saldintų gėrimų vartojimo ir padidėjusios 2 tipo diabeto, metabolinio sindromo, padidėjusio kraujospūdžio, širdies ligų ir net ankstyvos mirties rizikos.
Tačiau svarbu pažymėti, kad šie neigiami padariniai dažniausiai susiję su pertekliniu vartojimu. Nedidelis natūralių vaisių sulčių kiekis – iki 150 ml per dieną – netgi gali turėti teigiamos įtakos širdies sveikatai ir sumažinti diabeto riziką. Priešingai nei sultys, saldūs gazuoti gėrimai gali kenkti sveikatai net ir vartojami mažais kiekiais.
Vartojimas gali skatinti svorio augimą
Tiek vaisių sultys, tiek saldūs gėrimai yra didelės kalorijų, bet mažos skaidulų vertės. Tai reiškia, kad šie gėrimai neužtikrina sotumo jausmo, todėl suvartotos kalorijos dažnai „nepastebimos“ ir prisideda prie bendro kalorijų pertekliaus.
Skystos kalorijos organizmui nėra tokios „pastebimos“ kaip kalorijos iš kieto maisto, todėl nesąmoningai galime suvartoti daugiau, nei reikia. Vis dėlto svarbu pabrėžti – vien mažas kiekis sulčių ar saldaus gėrimo dar nereiškia, kad priaugsite svorio. Svarbiausias veiksnys – bendras kalorijų balansas.

Vaisių sultys turi daugiau maistinių medžiagų
Skirtingai nei gazuoti gėrimai, vaisių sultys yra vitaminų, mineralų ir augalinių junginių šaltinis. 100 % natūralios sultys gali aprūpinti organizmą tokiomis medžiagomis kaip geležis, kalis, magnis, B grupės vitaminai. Taip pat jose yra antioksidantų – polifenolių, flavonoidų, kurie padeda kovoti su uždegimu ir laisvaisiais radikalais.
Tyrimai rodo, kad nedidelis vaisių sulčių kiekis gali turėti teigiamos įtakos imuninės sistemos veiklai, smegenų funkcijai, sumažinti kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio (MTL) lygį kraujyje.
Tačiau visa tai galioja tik tikroms 100 % sultims, o ne vaisiniams gėrimams, kurie praturtinti pridėtiniu cukrumi.
Nors vaisių sultys ir saldūs gazuoti gėrimai turi panašų cukraus kiekį, jų poveikis sveikatai skiriasi. Sultys – tai natūralus vitaminų ir antioksidantų šaltinis, kuris gali teigiamai veikti sveikatą, jei vartojamas saikingai. Tuo tarpu gazėti saldūs gėrimai neturi jokios maistinės vertės ir, net vartojami mažais kiekiais, ilgainiui gali kenkti sveikatai.
Tad jei ieškote sveikesnio pasirinkimo – rinkitės natūralias sultis mažais kiekiais arba visai rinkitės šviežius vaisius, kurie ne tik aprūpina organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir suteikia sotumo jausmą dėl juose esančių skaidulų.
Šaltinis: https://www.healthline.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.