Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-04-24
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui
10 naudingiausių žuvų sveikatai stiprinti ir ilgaamžiškumui

Žuvys – ne tik gardus, bet ir itin vertingas maisto produktas, turtingas baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei svarbių vitaminų. Vis dėlto ne visos žuvys yra vienodai naudingos sveikatai. Čia – dešimt pačių naudingiausių žuvų rūšių, kurias verta įtraukti į savo mitybą, jei siekiate stiprinti širdį, gerinti smegenų veiklą ir gyventi ilgiau.

10 naudingiausių žuvų rūšių sveikatai

1. Sardinės

Konservuotos sardinės – tikras omega-3 riebalų rūgščių lobis, padedančių mažinti uždegimą, saugančių širdį, kraujotaką ir net smarkiai gerinančių smegenų veiklą. Be to, vienoje skardinėje yra tiek kalcio, kiek stiklinėje pieno, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia pieno produktų. Sardinės taip pat gausu vitamino D, būtinojo ne tik kaulų stiprumui, bet ir imuninės sistemos bei nuotaikos palaikymui.

2. Lašiša

Lašiša – dar viena riebioji žuvis, turinti vertingų omega-3 riebalų rūgščių bei aukštos kokybės baltymų. Jos švelnus skonis tinka tiems, kam sardinės per stiprios. Patogu žinoti, kad atitinkamai auginama ir užauginta lašiša paprastai turi mažai gyvsidabrio, tad ją valgyti saugu.

3. Upėtakis

Tarp naudingiausių žuvų yra upėtakis. Tai puiki alternatyva lašišai: aromatas lengvesnis, o skonis dar švelnesnis. Ši žuvis taip pat gausi omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitamino D. Upėtakis tinka tiek kepimui, tiek garinimui ar kepimui ant grotelių.

4. Arktinė menkė

Arktinė menkė (dar vadinama challet) iš pirmo žvilgsnio primena šviežią lašišą: ji šiek tiek mažiau rausva, o skonis primena upėtakį. Puikiai tinka receptams, kur norisi švelnios, bet tuo pačiu maistingos žuvies.

5. Atlanto menkė

Šių baltųjų žuvų filė dažniau parduodama kaip „steikai“, todėl puikiai tinka kepimui ant grotelių. Be išskirtinio baltymų kiekio, halibutas aprūpina didžiąją dalį paros vitamino B12 normos, svarbaus nervų sistemos sveikatai ir energijos gamybai. Tačiau dėl padidesnio gyvsidabrio kiekio verta jo valgyti ne dažniau nei kartą per savaitę.

10 naudingiausių žuvų rūšių sveikatai: menkė

6. Menkė

Menkė – viena liesiausių jūros žuvų: 100 g virtos menkės turi apie 100 kcal ir net 23 g baltymų. Be to, menkėje gausu B grupės vitaminų, padedančių paversti maistą į energiją, reikalingą visų ląstelių darbui.

7. Jūrinė lydeka (Branzinas)

Branzinas – subtilaus skonio Viduržemio jūros lydeka. Tai puikus liesų baltymų ir vitamino D šaltinis, stiprinantis imunitetą, kaulus ir reguliuojantis cukraus apykaitą.

8. Ančiuviai

Smulkieji ančiuviai – tarsi natūralūs maisto papildai: baltymų, omega-3 riebiųjų rūgščių, kalcio ir seleeno šaltinis. Pastarasis – stiprus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, galinčios sukelti širdies ligas ir vėžį.

9. Lydeka

Trys ketvirčiai porcijos lydekos suteikia mažiau nei 100 kcal ir apie 15 g baltymų. Keisdami raudoną mėsą žuvimi, galite sumažinti širdies ligų, vėžio ar antro tipo diabeto riziką.

10. Tunas

Konservuotas tunas – ekonomiškas ir patogus baltymų šaltinis, turtingas omega-3 riebalų rūgščių, vitamino B12, geležies bei seleeno. Vietoje įprastinės tuno salotų versijos, pabandykite sumaišyti tuną su graikišku jogurtu ir Dižono garstyčiomis arba derinkite su pomidorais, alyvuogėmis ir balzamiko actu – gausite Viduržemio jūros skonių kupiną užkandį.

Kodėl verta valgyti žuvį bent du kartus per savaitę?

  1. Aukštos kokybės baltymai. Žuvyje esančios nepakeičiamos amino rūgštys padeda ilgiau jaustis sotesniems, gerina raumenų masės išlaikymą ir spartina medžiagų apykaitą – ypač svarbu senstant.
  2. Natūralus vitamino D šaltinis. Daugelyje maisto produktų trūksta vitamino D, o riebios žuvys – viena geriausių alternatyvų. Šis vitaminas būtinas ne tik stipriems kaulams, bet ir stipriai imuninei sistemai bei uždegimų kontrolei.
  3. Lėtinės ligos kontroliavimas. Tyrimai rodo, kad reguliarus žuvies vartojimas siejamas su mažesne aukšto kraujo spaudimo, širdies ligų, depresijos, reumatoidinio artrito ir demencijos rizika.

Įtraukite šias naudingiausių žuvų rūšis į savaitės meniu ir mėgaukitės ne vien gardžia, bet ir jūsų sveikatą puoselėjančia virtuve!

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:IlgaamžiškumasmitybasveikataŽuvis

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (199)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (199)

2012-07-27
Anyžius: atraskite šį prieskonį iš naujo.
Gyvenimas

Anyžius: atraskite šį prieskonį iš naujo!

2025-04-17
Šios priežastys lemia vis didėjančia viršsvorio riziką.
Sveikata ir grožis

Pasak specialistų, šios priežastys lemia vis didėjančią viršsvorio riziką

2025-04-17
Ar žinome
Naujienos

Ar žinome, ką įkvepiame su oru?

2011-09-08

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?