Širdies ligų priežastys įvairios ir ne visos priklauso nuo mūsų. Nors genetika turi įtakos, aterosklerozė (kraujagyslių užsikimšimas) dažnai tiesiogiai susijusi su gyvenimo būdu.
Ši liga pasireiškia apnašų kaupimusi arterijų sienelėse, jas susiaurinant ir kietinant. Svarbiausi rizikos veiksniai: rūkymas, sėslus gyvenimo būdas ir netinkama mityba. Norėdami sumažinti aterosklerozės riziką, į savo mitybą įtraukite maisto produktus, kurie padeda išvalyti kraujagysles ir sumažina apnašų susidarymą.
Toliau pateikiami aštuoni tokie produktai, o kartu rekomenduojama reguliariai sportuoti, mesti rūkyti ir konsultuotis su gydytoju dėl individualaus plano. Sveika mityba ir aktyvus gyvenimo būdas yra būtini širdies sveikatai išlaikyti.
Žemiau pateiksime maisto produktus, kuriuos rekomenduojame įtraukti į savo mitybą kiekvienam, norinčiam turėti sveikesnes ir geriau funkcionuojančias kraujagysles.
Žuvis
Riebios žuvys, tokios kaip lašiša ir tunas, yra puikus omega-3 riebalų šaltinis, kurių junginiai, kaip įrodyta tyrimais, mažina apnašų, besilaikančių arterijose, kiekį. Šie sveiki riebalai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti daugeliui bendros sveikatos aspektų.
Sėklos ir riešutai
Ieškote sveiko užkandžio? Riešutai (migdolai, graikiniai, anakardžiai) ir sėklos (saulėgrąžų, moliūgų, linų) – puikus pasirinkimas. Jie – vertingas baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis.
Šie maisto produktai padeda padidinti „gerojo“ (DTL) cholesterolio kiekį, sumažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį ir mažinti kraujospūdį.
Žalios daržovės
Tamsiai žali lapiniai žalumynai, kaip špinatai ir lapiniai kopūstai, naudingi širdžiai. Juose esantys nitratai gerina širdies ir kraujagyslių veiklą ir mažina uždegimą. Šie produktai taip pat yra puikus kalio šaltinis, padedantis išvengti arterijų kietėjimo. Įtraukite daugiau salotų į savo mitybą – tai naudinga jūsų širdies sveikatai.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus – Viduržemio jūros regiono dietos pagrindas, pasižymintis reikšmingomis priešuždegiminėmis savybėmis. Jame yra labai daug polifenolių, kurie, mokslininkų nuomone, daro teigiamą poveikį kraujagyslių uždegimui ir bendrai širdies bei širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijai.
Atminkite, kad alyvuogių aliejaus kaitinimo temperatūra yra palyginti žema, o tai reiškia, kad kepant aukštoje temperatūroje jis gali turėti kancerogeninių savybių.
Uogos
Šviežios avietės, mėlynės, braškės ir gervuogės turi daugybę maistinių savybių. Jose ne tik gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, bet ir antioksidantų, kurie, kaip įrodyta, padeda mažinti uždegimą ir širdies ligų riziką. Nieko nėra geriau už šviežių uogų saują jų sezono metu!
Avokadas
Šis skanus, sviestinis vaisius pelnė „supermaisto“ vardą, nes jame gausu sveikųjų riebalų, kurie padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, didinantį apnašų susidarymo ir aukšto kraujospūdžio riziką.
Avokadas taip pat yra turtingas antioksidantų šaltinis, padedantis išvengti širdies ligų. Ir visa tai be to, kad jis puikiai tinka beveik viskam.
Brokoliai
Yra priežastis, kodėl tėvai visada liepdavo valgyti brokolius. Šios kryžmažiedės daržovės yra geras skaidulų šaltinis, o kai kurie tyrimai rodo, kad jos taip pat gali sumažinti uždegimą ir aktyvuoti baltymus, kurie sustiprina natūralią apsaugą nuo kraujotakos sistemos užsikimšimų.
Šokoladas
Gera žinia saldumynų mėgėjams – šokoladas gali būti naudingas sveikatai! Tamsiame šokolade yra flavanolių – junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis. Svarbu saikingai vartoti cukrų, tačiau nedidelis kiekis tamsiaus šokolado gali sumažinti širdies ligų riziką.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://manhattancardiology.com/