-10.5 C
Vilnius
Ketvirtadienis, 13 vasario, 2025

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025 m

Maistas – tai nepamirštami prisiminimai. Šviežios sardynės Lisabonoje, ramenas Tokijo užkaboriuose, kepta jautienos krūtinėlė dulkėtame Teksaso kelio restorane – tai, ką valgome, dažnai lemia, kur keliaujame ir ką darome. Maistas padeda pažinti kelionių vietą geriau nei lankytinos vietos, leidžia pasinerti į kultūrą ir jos žmones. 2025 m. pasaulio virtuvės ir toliau žadins kelionių troškulį, atsirandant naujiems restoranams, mitybos tendencijoms ir apdovanojimams. Pristatome vietų, kurios siūlo ne tik patiekalą, bet ir nepamirštamą patirtį, atranką.

Meksikas

Meksikas jau seniai yra mėgstamiausia gurmanų kelionės kryptis, o 2024 m. Michelin vadovo atėjimas tik dar labiau sustiprina šį statusą. Tarp apdovanotų restoranų – kukli Meksiko miesto Taquería El Califa de León, kuriai įteikta Michelino žvaigždė.

Pasiruoškite ilgai laukti eilėje, kad paragaukite „išskirtinio“ (Michelin žodžiais) Gaonera taco, įdaryto plonai pjaustytu jautienos file, pagardinto tik druska ir šviežiomis laimo sultimis. Keletas Meksikos miesto restoranų taip pat patenka į geriausių 50 pasaulio restoranų sąrašą, įskaitant Quintonil, Pujol ir Rosetta, kurie visi giriami už modernų ir išradingą Meksikos virtuvės interpretavimą.

Sicilija, Italija

Pasta alla norma, caponata, cannolo, pasta con le sarde – šie ikoniški Sicilijos patiekalai padėjo šiai Italijos salai tapti 2025 m. Europos gastronomijos regionu. Giriama už tvarų požiūrį į žemės ūkį ir įsipareigojimą saugoti rūšis bei tradicinius produktus, Sicilija rengia visus metus trunkančią gastronomijos šventę su daugybe renginių kiekvieną mėnesį.

Nuo kalmarų festivalio Donnalucatos istorinėje uostinėje kovo mėnesį iki prabangių traukinių kelionių aplink Etnos vulkaninį vyno regioną balandį ir Sicilijos mylimo „žaliojo aukso“ – pistacijų – derliaus šventės rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais – 2025-ieji yra metai, kuomet gurmanai turėtų būtinai aplankyti šią salą.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Sicilija, Italija

Kambrija, Jungtinė Karalystė

Kambrija, garsėjanti garsiąja Kamilando dešra, žinomais alaus darymais, likerių gamyklomis ir išskirtiniu sūriu, jau seniai traukia lankytojus aukštos kokybės produkcija ir stulbinančiais peizažais.

2025 m. bus pristatyti nauji kelionių maršrutai, demonstruojantys puikų Kambrijos maistą – maršrutai apims Karlislo miestą, įspūdingus ežerų kraštovaizdžius ir Kambrijos pakrantę, pabrėždami vietinius maisto produktus, „iš ūkio tiesiai ant stalo“ patiekalus, Michelino žvaigždute pažymėtus restoranus ir daugiau.

Kiekviename maršrute numatyti vietiniai pasivaikščiojimai ir tvarios keliavimo galimybės, patarimai dėl viešojo transporto ir informacijos apie dviračių ir elektrinių dviračių nuomą.

Alabama, JAV

2025-ieji Alabamoje paskelbti Pėsčiųjų takų metais, o maistas atlieka pagrindinį vaidmenį keliose naujose, turizmu besirūpinančių kompanijų sukurtose trasose. Geriausia iš jų – savarankiška kelionė po klasikinius Alabamos restoranus, iš kurių daugelis yra šeimos verslai, veikiantys jau daugiau nei 100 metų ir suteikiantys lankytojams galimybę patirti vietos istoriją.

Maršrute – tokios vietos kaip Payne’s Sandwich Shop and Soda Fountain Skotsboro mieste, 1869 m. įkurta vaistinė, virtusi kavine su retro stiliaus 6 metrų ilgio sodo fontano stalu. Arba Chris’ Hotdogs Montgomerio mieste, esantis ant istorinės Dexter prospekte, kur karalius Martinas Liuteris jaunesnysis priėmė savo pašaukimą tarnauti ir kur pilietinių teisių aktyvistė Rosa Parks pasipriešino, atsisakydama užleisti vietą autobuse.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Alabama, JAV

Keiptaunas, Pietų Afrika

Keiptaunas, Pietų Afrika, šių metų Pasauliniuose kulinarijos apdovanojimuose pelnė apdovanojimų, įskaitant geriausio Afrikos kulinarijos miesto titulą, ir sparčiai kyla pasaulinėje maisto scenoje.

Keletas Pietų Afrikos sostinės restoranų taip pat laimėjo apdovanojimų, įskaitant geriausio naujo Afrikos restorano apdovanojimą pelnė restoranas Salon, kuris tapo populiarus dėl savo pasaulinio skonių meniu, siūlantis patiekalus iš tokių įvairių vietų kaip Italija, Filipinai, Marselis ir Pietų Afrika.

Tuo tarpu miesto restoranas La Colombe pateko tarp trijų naujusių geriausių 50 pasaulio restoranų sąrašo dalyvių, o teisėjai buvo sužavėti šefo James Gaag aštuonių ir dešimties patiekalų degustaciniu meniu. Visa tai pritraukia išalkusius keliautojus į Keiptauną.

Pusanas, Pietų Korėja

Dinamiškas antrasis Pietų Korėjos miestas Pusanas sparčiai tampa kulinarine atrakcija. Šis judrus uostamiestis, garsėjantis gausybe šviežių jūros gėrybių ir vietinių produktų, turi puikią gatvės maisto kultūrą, tačiau pastaruoju metu čia iškilo ir nauja virėjų banga, tarp kurių ir restorano Palate savininkas bei šefas Kim Jae-hoon, kurie tyliai, bet užtikrintai kelia miesto gastronomijos lygį.

Pusanas patraukė pasaulinių maisto kritikų dėmesį – 2024 m. Michelin išleido Seulo ir Pusano vadovus, gyrė pastarojo „gurmanišką kultūrą“. Iš 43 Pusane pažymėtų restoranų trys gavo žvaigždutes, o 15 – Bib Gourmand apdovanojimą, atspindintį puikų kainos ir kokybės santykį.

Kroatija

Kroatija išgyvena kulinarinį renesansą: vietiniai šefai, įgiję patirties užsienyje, grįžta į tėvynę atnaujinti tradicinių patiekalų ir atidaryti savo restoranus. Pavyzdžiui, Mario Mandaric dirbo Heston Blumenthal restorane „The Fat Duck“, o vėliau grįžo į Zagrebą vadovauti Michelino žvaigždute apdovanotam restoranui „Noel“.

2024 m. spalį jis atidarė „Bistro 96“, kuriame patiekiami prancūzų ir kroatų virtuvės patiekalų mišiniai. Tuo tarpu Ivana Urem Marohnic, apmokyta San Fransiske ir Strasbūre, Zagrebe atidarė amatininkų kepyklėlę „Korica“. Be to, istorinio Istrijos uostamiesčio Rovinjo restoranas „Agli Amici“ šiais metais tapo pirmuoju šalies restoranu, gavusiu dvi Michelino žvaigždes, siūlydamas išskirtinius degustacinius meniu, pabrėžiančius kroatiškus produktus.

Be prabangių restoranų, visoje šalyje rasite įvairių unikalių kulinarinių patirčių, tokių kaip Gackos medaus takas, kur lankytojai gali sekti vietinių bitininkų pėdomis nepaliestoje Likos apylinkėje.

8 geriausios gastronominės kelionės kryptys 2025. Kroatija

Katalonija, Ispanija

2025 m. Katalonijai tapus Pasaulio gastronomijos regionu, tai puiki proga atrasti jos kulinarinį pasaulį – ir ne tik Barselonoje. Pavyzdžiui, Sant Martí Sarroca mieste įsikūrusiame restorane „Casa Nova“ šefas Andrés Torres kuria išskirtinius patiekalus, naudodamas tvarų požiūrį, už kurį pelnė Michelino Žaliąją žvaigždę.

Arba „Oller del Mas“ vyno darykla, savo restorane „Bages 964“ siūlanti prabangius patiekalus iš vietinių ekologiškų produktų. O garsiausias yra trimis Michelino žvaigždutėmis apdovanotas restoranas „El Celler de Can Roca“ Žironoje, įkurtas legendinių Roca brolių – Joan, Josep ir Jordi.

Trijulė neseniai pristatė naują projektą „Esperit Roca“. Įsikūręs XIX a. kalnų tvirtovėje, tai restorano, viešbučio, likerių gamyklos, „kūrybos erdvės“ ir nuolatinės parodos derinys.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis:
https://www.nationalgeographic.com

Rasa Juknevičiūtė
Rasa Juknevičiūtė
Esu Rasa Juknevičiūtė, tikra smalsuolė besistengianti, jog jos smalsumas virstų apčiuopiamu turiniu tokiems pat žmonėms kaip ir aš. Mano straipsniai orientuoti į pasaulio įdomybes ir praktiškus kasdienio gyvenimo patarimus. Nuolat seku tarptautines naujienas bei aktualijas, siekdama skaitytojams pristatyti įvairiapusišką informaciją apie skirtingose pasaulio vietose vykstančius pokyčius ir įdomybes. Dalinuosi vertingais patarimais, kaip efektyviau tvarkyti buitį, optimizuoti kasdienes užduotis ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: