Pavasaris jau įsibėgėjęs, o tai reiškia, kad prasidėjo daržovių ir vaisių augimo sezonas. Vis daugiau šviežių, vietoje užaugintų gėrybių pasirodo parduotuvėse, ūkininkų turgeliuose ir net mūsų pačių daržuose. Tačiau sezoniniai vaisiai ir daržovės nėra tik skanesni – šis supermaistas ženkliai naudingesnis sveikatai.
Sezoninis maistas – natūraliai naudingesnis
Kaip teigia mitybos specialistė Jamie Baham, sezoniniai produktai yra skinami tada, kai jie būna visiškai prinokę. Tai reiškia, kad juose išsaugoma daugiau natūralių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Be to, šviežiai nuskinti vaisiai ir daržovės, ypač vietiniai, paprastai ilgiau išsilaiko šaldytuve nei standartiniai prekybos centrų produktai – taip galima ir sutaupyti.
Nauda aplinkai – mažesnė tarša ir atsakingesnis ūkininkavimas
Sezoninių ir vietinių produktų vartojimas yra draugiškesnis aplinkai – jų nereikia gabenti dideliais atstumais, todėl sumažėja kuro sąnaudos ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos. Be to, daugelis vietinių ūkininkų renkasi tvaresnę žemdirbystę – naudoja mažiau pesticidų, rūpinasi dirvožemio kokybe ir biologine įvairove. Žinoma, visada verta pasiteirauti ūkininko apie konkrečias jo taikomas praktikas.
Supermaistas ir įvairovė lėkštėje
Pasak dietologės Sandros Avitios, pavasario sezono metu atsiranda unikalių, kitu metų laiku sunkiai randamų produktų, kurie ne tik paįvairina mitybą, bet ir suteikia organizmui vertingų maistinių medžiagų. Štai keletas itin naudingų pavasario supermaisto pavyzdžių, kuriuos verta įtraukti į savo racioną

Supermaistas, kurį turėtumėte įtraukti į mitybą pavasarį
1. Braškės
Šviežios pavasarinės braškės – tikras skonis ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Jose gausu vitamino C, folio rūgšties, kalio bei antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina lėtinių ligų riziką. Puikiai tinka į kokteilius, jogurtus, salotas ar net kepinius.
2. Špinatai
Špinatai – pavasario žalumynų karaliai. Juose gausu geležies, skaidulų bei vitaminų A, C ir K. Šie elementai palaiko kraujo, regėjimo, imuninės sistemos ir žarnyno sveikatą. Špinatus galima dėti į glotnučius, makaronus, sriubas ar tiesiog salotas.
3. Smidrai
Smidrai – puikus vitaminų A, C, E, K bei folio rūgšties šaltinis. Jie palaiko virškinimą, odos sveikatą ir mažina uždegiminius procesus organizme. Puikiai tinka kepti ant grilio, dėti į salotas ar makaronų patiekalus.
4. Gervuogės
Tamsiosios uogos, tokios kaip gervuogės, kupinos antioksidantų – ypač antocianinų, kurie gerina žarnyno mikroflorą, mažina uždegimus ir palaiko imunitetą. Jos puikiai tinka į blynus, kokteilius ar desertus.
5. Žirniai
Visi žirnių tipai – nuo klasikinių žaliųjų iki snieginių – pasižymi baltymų, skaidulų, vitaminų A, C ir K gausa. Jie greitai suteikia sotumo ir palaiko virškinimo bei širdies sveikatą. Tinka tiek sriuboms, tiek troškiniams ar salotoms.
6. Morkos
Pavasarinės morkos – ypač maistingos. Jose daug beta-karotino, skaidulų, vitamino C ir kalio. Tai – stiprus antioksidantų šaltinis, padedantis stiprinti imunitetą ir palaikyti širdies sveikatą.
7. Rukola
Rukola – intensyvaus skonio žalumynas, turintis kalcio, vitamino K, beta-karoteno ir kitų naudingų medžiagų. Palaiko kaulų sveikatą ir gerina virškinimą. Galima naudoti salotose, užkandžiuose ar kaip garnyrą prie pagrindinių patiekalų.
8. Grybai
Pavasarį, kai daug drėgmės, gamtoje pasirodo ir šviežių grybų. Kai kurios jų rūšys, užaugusios su UV spinduliais, pasižymi aukštu vitamino D kiekiu – itin svarbiu kaulų ir imuninės sistemos sveikatai. Tinka troškiniams, omletams, makaronams ir net ant grilio.
Sezoninis maistas – tai ne tik sveikatos, bet ir ekologijos sąmoningumas. Tai proga palaikyti vietinius augintojus, atrasti naujų skonių bei papildyti savo mitybą vertingais elementais. Tad šį pavasarį pasinaudokime gamtos siūlomomis gėrybėmis ir rūpinkimės savo kūnu – natūraliai.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.