Daugeliui žmonių cukrus asocijuojasi su saldumynais, ledais, desertais ir kepiniais. Tačiau cukrus slypi ir kasdieniuose produktuose, kuriuose jo net neįtartumėte. Norint palaikyti sveiką gyvenimo būdą, būtina atidžiai skaityti etiketes ir žinoti, ką valgote. Valgant produktus, kuriuose slaptai yra cukraus, galite viršyti rekomenduojamą kiekį ir susidurti su tokiomis sveikatos problemomis kaip svorio augimas, širdies ligos, 2 tipo diabetas, sąnarių skausmai ir kt. Sužinokite, kurie maisto produktai turi daug cukraus, ko tikriausiai nežinojote.
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vyrams suvartoti ne daugiau kaip 9 arbatinius šaukštelius (36 gramus arba 150 kalorijų) pridėtinio cukraus per dieną, o moterims – ne daugiau kaip 6 arbatinius šaukštelius (25 gramus arba 100 kalorijų).
Per didelis cukraus kiekis taip pat kenkia jūsų žarnynui. „Dideli cukraus kiekiai gali sutrikdyti mūsų žarnyno florą, sukeldami disbalansą, kuris veikia virškinimą ir bendrą sveikatą“, – sako Danielle VenHuizen, MS, RDN, Seato mitybos specialistė. „Cukrus ne tik skatina uždegimą, kuris kenkia mūsų gerosioms bakterijoms, bet ir leidžia klestėti kenksmingoms bakterijoms. Tyrimai rodo, kad ilgainiui tai gali susilpninti mūsų žarnyno barjerą, susilpninti mūsų imuninę sistemą ir sukelti tolesnių sveikatos komplikacijų.“

Maisto produktai, kuriuose gausu cukraus
1. Padažai:
- Padažai, ypač BBQ padažas ir kečupas, turi daug pridėtinio cukraus.
- Du šaukštai BBQ padažo gali turėti 12 gramų pridėtinio cukraus, o kečupas – 8 gramus.
- Vietoj to: rinkitės padažus be pridėtinio cukraus.
2.. Avižiniai dribsniai:
- Pakuotėse esantys avižiniai dribsniai dažnai turi daug cukraus – iki 12 gramų vienoje pakuotėje.
- Vietoj to: rinkitės paprastus avižinius dribsnius ir patys pasisaldinkite medumi, klevų sirupu ar vaisiais.
3. Vanilinis migdolų pienas ar kitas aromatizuotas ne pieno pienas:
- Aromatizuotame migdolų piene yra daug pridėtinio cukraus.
- Vietoj to: rinkitės nesaldintą migdolų ar kitą pieną.
4. Džiovinti vaisiai:
- Daugelyje džiovintų vaisių yra per daug cukraus.
- Vietoj to: rinkitės džiovintus obuolių žiedus ar abrikosus, kuriuose natūraliai yra saldumo.
5. Elektrolitų milteliai:
- Kai kuriuose elektrolitų milteliuose yra 11 gramų pridėtinio cukraus vienoje pakuotėje.
- Vietoj to: gerkite paprastą vandenį arba rinkitės kitus elektrolitų miltelius be pridėtinio cukraus.
6. Granola batonėliai:
- Daugelyje pakuotų granola batonėlių yra daug pridėtinio cukraus.
- Vietoj to: rinkitės granola batonėlius be pridėtinio cukraus.
7. Javainiai:
- Kai kuriuose „sveikuose“ javainiuose yra 15 gramų pridėtinio cukraus vienoje porcijoje.
- Vietoj to: rinkitės javainius su mažiau nei 5 gramais pridėtinio cukraus ir pridėkite bananų ar uogų.
8. Pirkti salotų padažai:
- Daugelyje pirktų salotų padažų yra daug pridėtinio cukraus.
- Vietoj to: pasigaminkite naminius padažus arba rinkitės padažus be pridėtinio cukraus.
9. Džiovintos spanguolės:
- Džiovintos spanguolės dažnai būna padengtos cukrumi, kad kompensuotų kartumą.
- Vietoj to: rinkitės nesaldintas džiovintas spanguoles arba auksines razinas.
Svarbu atkreipti dėmesį, ar maisto produktai neturi daug cukraus sudėtyje. Galite pasirinkti mėgautis granola batonėliu ar suvartoti cukrų kitu būdu, laikydamiesi rekomenduojamų gairių.
Šaltinis: https://www.eatthis.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.