Ridikėliai dažnai būna nepastebėti parduotuvės lentynose, tačiau šios ryškiai rausvos daržovės gali suteikti jūsų mitybai naujų skonių ir sveikatos naudų. Aštraus skonio ir traškios tekstūros ridikėliai priklauso kryžmažiedžių šeimai, kaip ir kopūstai ar kalafiorai, ir yra turtingi antioksidantais, skaidulomis bei svarbiausiais vitaminais ir mineralais.
Sužinokite, kuo ridikėliai naudingi sveikatai ir kodėl verta juos įtraukti į kasdienę mitybą!
Ridikėliai: nauda sveikatai
Padeda mažinti uždegimą
Ridikėliuose gausu antioksidantų, tokių kaip gliukozinolatai – sieros turintys junginiai, padedantys kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir skatina lėtines ligas. Antioksidantai stiprina organizmo apsaugą nuo uždegimų ir gali padėti išvengti tokių ligų kaip vėžys ar širdies ligos.
Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Ridikėliai yra natūralus sąjungininkas kovojant su padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje. Juose esantys antocianinai padeda pagerinti insulino jautrumą, o katechinai – skatinti insulino išsiskyrimą. Skaidulos ridikėliuose lėtina cukraus įsisavinimą, taip sumažindamos staigius gliukozės šuolius kraujyje.
Mažina širdies ligų riziką
Ridikėliuose esantys antocianinai mažina kraujospūdį, o tai padeda saugoti širdį nuo aterosklerozės – arterijų siaurėjimo ir užkalkėjimo. Gliukozinolatai ir jų skilimo produktai izotiocianatai taip pat padeda mažinti uždegimus ir stiprina kraujagysles. Be to, ridikėliai prisideda prie „blogojo“ cholesterolio (MTL) mažinimo.
Ridikėlių mineralinė sudėtis
Ridikėliai aprūpina organizmą kalciu, geležimi, magniu ir kaliu. Kalio kiekis ridikėliuose ypač naudingas – šis mineralas padeda mažinti kraujospūdį ir palaikyti širdies ritmą. Vienoje puodelyje žalių ridikėlių yra apie 268 mg kalio.

Stiprina imuninę sistemą
Vienas puodelis žalių ridikėlių suteikia apie 20 % dienos rekomenduojamos vitamino C normos. Šis vitaminas ne tik saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos, bet ir stiprina fagocitus – ląsteles, kurios naikina kenksmingus mikroorganizmus. Ridikėliai taip pat turi seleno, kuris aktyvina T ir B limfocitus ir stiprina imunitetą.
Gerina virškinimą
Ridikėliai yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos padeda reguliuoti skysčių kiekį žarnyne ir mažina viduriavimą, o netirpios skaidulos skatina žarnyno judrumą ir padeda kovoti su vidurių užkietėjimu.
Padeda jaustis sotesniems
Ridikėliai – mažai kaloringas produktas, turintis daug skaidulų, todėl jie puikiai malšina alkį ir padeda išvengti nereikalingo užkandžiavimo. Vis dėlto asmenys, turintys jautrų virškinimą ar sergantys skydliaukės ligomis, turėtų vartoti ridikėlius saikingai.
Kovoja su grybelinėmis infekcijomis
Ridikėliuose esantys cisteinu turtingi peptidai ir eteriniai aliejai turi stiprų priešgrybelinį poveikį, ypač prieš Candida albicans grybelį. Ridikėlių sėklų aliejus gali būti natūrali alternatyva kai kurių grybelinių infekcijų gydymui.
Palaiko organizmo drėgmės balansą
Ridikėliai sudaryti net iš 96 % vandens, todėl jie yra puikus hidratacijos šaltinis. Jie idealiai tinka karštomis vasaros dienomis ar po aktyvios fizinės veiklos.
Gerina odos būklę
Dėl ridikėliuose esančio vitamino C, cinko, fosforo ir polifenolių jų vartojimas padeda palaikyti odos sveikatą – mažina uždegimus, sausumą, aknę bei spartina odos gijimą. Ridikėlių sėklų ekstraktai taip pat gali padėti mažinti raukšles ir gerinti odos elastingumą.
Kaip įtraukti ridikėlius į mitybą?
Ridikėliai – universalūs ir lengvai pritaikomi virtuvėje:
- Patiekite juos žalius su humusu ar kitais užkandžiais.
- Marinuokite – puikus pagardas sumuštiniams ar mėsos patiekalams.
- Plonai supjaustykite ir dėkite ant salotų, tacos, žuvies patiekalų ar grūdinių dubenėlių.
- Kepkite orkaitėje ar grilliuokite kartu su kitomis daržovėmis.
- Naudokite ridikėlius sriubose ar troškiniuose kaip traškų akcentą.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.