Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Uncategorized

Rauginti kopūstai žarnyno sveikatai: Kada ir kiek jų valgyti?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-02-05
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Rauginti kopūstai žarnyno sveikatai: Kada ir kiek jų valgyti?
Rauginti kopūstai žarnyno sveikatai: Kada ir kiek jų valgyti?

Tikriausiai esate girdėję, kad fermentuoti maisto produktai naudingi žarnyno sveikatai. Tai išties svarbi rekomendacija, tačiau gali kilti klausimas – kaip įtraukti daugiau fermentuotų produktų į savo mitybą? Vienas dažnai nepelnytai pamirštamas pasirinkimas – rauginti kopūstai! Skaitykite toliau ir sužinokite viską apie raugintų kopūstų naudą jūsų žarnynui.

Rauginti kopūstai gaminami sumaišant smulkintus kopūstus su druska ir leidžiant jiems fermentuotis sandariai uždarytame inde kelias savaites. Fermentacijos metu kopūstuose natūraliai esančios pieno rūgšties bakterijos dauginasi, sukurdamos rūgštinę terpę ir išskirtinį skonį.

Fermentuotų produktų vaidmuo žarnyno sveikatai

Mūsų storojoje žarnoje gyvena apie 100 trilijonų mikroorganizmų, sudarančių žarnyno mikrobiomą. Fermentuoti produktai, įskaitant raugintus kopūstus, aprūpina organizmą naudingomis bakterijomis (probiotikais), kurios padeda palaikyti sveiką mikrobiomo pusiausvyrą.

Moksliniai tyrimai rodo, kad fermentuoti maisto produktai gali padidinti mikrobiomo įvairovę. Viename tyrime dalyviai, valgę daugiau fermentuotų produktų, turėjo didesnę žarnyno bakterijų įvairovę. Tai siejama su geresne bendra žarnyno sveikata ir stipresniu imunitetu.

Rauginti kopūstai žarnyno sveikatai: Kada ir kiek jų valgyti?

Kaip rauginti kopūstai gerina žarnyno sveikatą?

Rauginti kopūstai yra natūralus pieno rūgšties bakterijų (Lactobacillus) šaltinis. Šios bakterijos dažnai randamos probiotiniuose papilduose bei jogurte. Ypač svarbios Lactobacillus brevis ir Lactobacillus plantarum rūšys, kurios natūraliai aptinkamos ant kopūstų lapų. Jos padeda apsaugoti žarnyno gleivinę, palaiko gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą mikrobiome.

Be to, raugintuose kopūstuose yra daug skaidulų – apie 4 gramus vienoje stiklinėje. Skaidulos yra maistas naudingosioms bakterijoms ir skatina reguliarų tuštinimąsi.

Rauginti kopūstai: vartojimas

Šiuo metu nėra nustatytų tikslių probiotinių maisto produktų rekomendacijų. Tačiau Harvardo sveikatos leidinys teigia, kad svarbiausia – įtraukti daugiau fermentuotų produktų į kasdienę mitybą.

Viename tyrime dalyviai, vartoję daugiau fermentuotų produktų, kasdien suvalgydavo mažiausiai šešias 170 g porcijas įvairių fermentuotų maisto produktų, tarp jų ir raugintų kopūstų. Tai prilygtų maždaug 4,5 stiklinės raugintų kopūstų per dieną! Tačiau nereikia suvalgyti būtent tiek – net kelių porcijų įtraukimas į savaitės racioną gali duoti teigiamų rezultatų.

Kai kurie žmonės mėgsta raugintus kopūstus kaip lengvą užkandį, tačiau tai nėra būtina norint gauti jų naudą. Galima juos vartoti su pagrindiniu patiekalu.

Kad raugintų kopūstų nauda būtų dar didesnė, verta juos derinti su kitais produktais, skatinančiais gerą žarnyno veiklą. Pavyzdžiui, galite pridėti raugintų kopūstų į skaidulų gausius patiekalus, tokius kaip pupelių sriuba ar pilno grūdo produktai su daržovėmis.

Galimos šalutinės reakcijos ir ką reikėtų žinoti

Tyrimai rodo, kad kai kurie žmonės, pradėję valgyti daugiau fermentuotų produktų, gali jausti padidėjusį pilvo pūtimą. Todėl rekomenduojama palaipsniui didinti suvartojamą kiekį, pradedant nuo mažų porcijų. Pradėkite nuo mažos porcijos – pavyzdžiui, ¼ stiklinės raugintų kopūstų. Stebėkite savo organizmo reakciją ir, jei viskas gerai, palaipsniui didinkite kiekį.

Kai kuriems žmonėms raugintų kopūstų reikėtų vengti dėl specifinių sveikatos būklių ar vartojamų vaistų. Pavyzdžiui:

  • Jie turi daug tiramino, todėl netinka vartojantiems monoaminooksidazės inhibitorių (MAOI) grupės vaistus.
  • Juose yra histamino, todėl jie gali būti netinkami žmonėms, laikantiems mažo histamino dietos.

Jei turite virškinimo problemų ar vartojate vaistus, prieš įtraukdami raugintus kopūstus į savo mitybą, pasitarkite su gydytoju.

Rauginti kopūstai yra skanus ir natūralus būdas gerinti žarnyno sveikatą. Jie gausūs probiotikų ir skaidulų, palaikančių gerųjų bakterijų balansą ir virškinimo sistemos funkciją. Pradėkite nuo mažų porcijų ir stebėkite savo organizmo reakciją, o ilgainiui rauginti kopūstai gali tapti vertinga jūsų mitybos dalimi!

Šaltinis: https://www.seasonhealth.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Probiotikairauginti kopūstaižarnyno sveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Olandiški blynai pusryčiams
Blynai

Olandiški blynai su mėlynėmis: receptas prabangiems pusryčiams

2025-01-13
Kava ir energetinis kavos gėrimas
Uncategorized

Štai ką reikia įmaišyti į kavos gėrimą, kad ryte visi miegai išsilakstytų

2024-09-19
Kokie tinkleliai nuo uodų tinka elergiškiems žmonėms ar turintiems vaikų?
Gyvenimas

Kokie tinkleliai nuo uodų tinka alergiškiems žmonėms ar turintiems vaikų?

2025-04-25
OpenAI dirbtinio intelekto video kūrimas
Uncategorized

OpenAI išleido dirbtinio intelekto vaizdo įrašų kūrėją Sora, bet jis dar nebus prieinamas Europoje

2024-12-13

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?