Kas gali atsispirti gabalėliui sausainių tešlos ar skysto trynio ant avokado skrebučio? Kiaušiniai praturtina daugelį mūsų mėgstamų patiekalų skoniu, baltymais ir svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau verta žinoti, kad vartoti žalius kiaušinius gali būti pavojinga sveikatai.
Ar galima valgyti žalius kiaušinius?
Ne, žalių kiaušinių vartojimas nėra saugus. Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) nerekomenduoja valgyti žalių kiaušinių, nes jie gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Kiaušiniai gali būti užkrėsti salmonelėmis – bakterijomis, sukeliančiomis apsinuodijimą maistu. Užkrėtimas gali įvykti dar prieš susiformuojant lukštui arba per išmatas, kai kiaušiniai dedami. Deja, tai reiškia, kad net patys šviežiausi kiaušiniai gali kelti pavojų.
Tas pats galioja ir kiaušinių baltymams. Nors žali baltymai kartais naudojami desertuose ar kokteiliuose, jei jie nėra pasterizuoti, jie taip pat gali nešti salmonelių bakterijas.
Salmoneliozė dažniausiai būna lengva, bet tam tikrais atvejais gali tapti rimta liga. Simptomai gali pasireikšti per 6 valandas–6 dienas nuo užkrėtimo ir apimti viduriavimą, vėmimą, pilvo skausmus bei karščiavimą.
Ypač atsargūs turėtų būti mažamečiai vaikai, senyvo amžiaus žmonės, nėščios moterys ir asmenys su susilpnėjusia imunine sistema, nes jų organizmai yra jautresni infekcijai.

Ar saugu valgyti sausainių tešlą be kiaušinių?
Deja, net ir pašalinus kiaušinius, žalių sausainių tešlos valgymas nėra visiškai saugus. Be kiaušinių, tešloje esantys miltai taip pat gali būti pavojingi.
Miltai atrodo nepavojingi, tačiau jie nėra termiškai apdoroti, todėl gali būti užkrėsti E. coli bakterijomis. Šios bakterijos gali sukelti stiprų apsinuodijimą maistu. E. coli gali patekti į miltus dar javų auginimo metu arba gamybos procese, o bakterijos gali išlikti tiek parduotuvėje, tiek jūsų namų lentynose. Laimei, kepimo metu šios bakterijos sunaikinamos.
Jei norite mėgautis saugia sausainių tešla, rinkitės specialiai tam skirtus gaminius be žalių kiaušinių ir su termiškai apdorotais miltais arba pasigaminkite tokią tešlą namuose.
Saugos patarimai gaminant su žaliais kiaušiniais
- Visada nusiplaukite rankas po kontakto su žaliais kiaušiniais.
- Kruopščiai nuplaukite paviršius ir indus, kurie lietėsi su žaliais kiaušiniais.
- Jei receptas reikalauja naudoti žalius kiaušinius, įsitikinkite, kad jie yra pasterizuoti.
- Laikykite kiaušinius ir kiaušinių turinčius produktus šaldytuve, ne aukštesnėje nei +4°C temperatūroje.
- Nenaudokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, galėsite saugiai mėgautis kiaušiniais ir sumažinti apsinuodijimo riziką!
Šaltinis: https://www.tasteofhome.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.