Dažnai girdime, kad avižinė košė pusryčiams – tai geros dienos ir puikios nuotaikos garantas. Bet kas atsitiks, jei ją valgysime kiekvieną rytą?
Anglai, kurių mityba dažnai neapsieina be šios naudingos kruopos, sakys, kad viskas bus puiku. Tačiau ne visi su tuo sutinka. Kaip ir bet kurie kiti produktai, avižinė košė turi savo trūkumų, ir šiame straipsnyje sužinosite daugiau.
Avižinė košė pusryčiams
Avižinė košė yra pirmauja tarp kruopų pagal aliuminio, boro ir geležies kiekį. Joje yra B grupės vitaminų, biotino, skaidulų. Pagal baltymų kiekį ji nusileidžia tik kviečiams ir grikiams. Jos glikemijos indeksas yra 55, todėl jos suvalgius kraujyje neiškart pakyla cukraus lygis. Avižose yra natūralių antioksidantų, kurie padidina organizmo atsparumą neigiamam aplinkos poveikiui. Kalis ir fosforas, esantys avižose, yra būtini kaulų sistemai vystytis, o didelis geležies kiekis daro avižinę košę naudingu maistu, skirtu anemijai profilaktiškai gydyti.
Avižinės košės privalumai
Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad avižų pluoštuose yra svarbus elementas – beta-glukanas, kuris mažina kenksmingo cholesterolio kiekį. 3g tirpių avižų skaidulų vartojimas padeda sumažinti cholesterolio kiekį 8–23 %. Avižinė košė taip pat naudinga normaliam virškinimo sistemos darbui.
Joje yra daug baltymų, todėl ji gerina raumenų masės būklę. O cholinas, esantis avižose, teigiamai veikia kepenų funkciją. Visa tai daro avižinę košę puikiais pusryčiais, suteikiančiais energijos kelioms valandoms ir ne per daug apkraunančiais skrandį.
Avižinės košės trūkumai
Riešutai, ankštiniai ir kai kurios kruopos turi fitino rūgšties, kuri trukdo tinkamai pasisavinti cinką, magnį, geležį ir kalcį žarnyne. Be šios rūgšties organizmas gali pasisavinti 20 % daugiau geležies ir 60 % daugiau magnio.
Tai rimti skaičiai. Fitino rūgštis taip pat yra avižų kruopose. Tai nereiškia, kad turėtume atsisakyti avižinės košės, tačiau tiems, kurie turi mineralų apykaitos sutrikimų, kaulų problemų ir osteoporozę, kasdien jos valgyti nerekomenduojama.
Be to, reikėtų vengti dietų, kurios remiasi tik avižine koše. Tačiau yra būdų sumažinti fitino rūgšties kiekį avižose. Pavyzdžiui, kruopas galima prieš gaminant pamirkyti. Taip pat padeda pridėti rūgštinės aplinkos, pavyzdžiui, citrinos sulčių arba kelių šaukštų jogurto.
Dėl tos pačios priežasties visada reikėtų praplauti kruopas ir ankštinius augalus. Beje, klampus skystis, kuris atsiranda virinant ankštinius augalus, vadinamas akvafaba ir puikiai pakeičia kiaušinius tiek saldžiuose patiekaluose, kaip vafliai, tiek nesaldžiuose, pavyzdžiui, majoneze.
Baigiant galima pasakyti, kad nėra vienodai naudingų produktų visiems. Net ir pačios geriausios iš jų neturėtų tapti jūsų mitybos pagrindu. Pilną reikalingų maistinių medžiagų rinkinį galima gauti tik iš įvairios ir subalansuotos mitybos. Kaip sako liaudies išmintis – viskas gerai su saiku.
Laikykitės šios nuostatos, ir avižinė košė, paruošta pusryčiams 2–3 kartus per savaitę, bus naudinga jūsų organizmui.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.unian.ua