Now Reading
Blynai: nuo pjesių iki maratono su blynų keptuve

Blynai: nuo pjesių iki maratono su blynų keptuve

Blynai: nuo pjesių iki maratono su blynų keptuve

Laikas.lt

Nežinia, kas blynus daro tokiais populiariais. Galbūt tai, kad jie taip paprastai gaminami, būna šimtų skirtingų rūšių, skonių ir taip toliau.

Užgavėnės Lietuvoje – ne tik žiemos išvarymo, kaukių, bet ir blynų šventė. Jau nuo senos namuose mamos kepė blynus ir kartu su saldainiais dalindavo juos persirengusiems vaikams.

Keletas įdomių faktų, kurie padės geriau pažinti blyno fenomeną.

  • Nežinoma nei kas tiksliai sugalvojo blyną, nei kuriame regione jis „gimė“. Tačiau senuose istorijos šaltiniuose aptikti blynai vadinami „Alita Dolcia“.
  • Seniai seniai, kai dar nebuvo sodos ir mielių, paslaptingas blynų ingredientas buvo ką tik iškritęs sniegas. 
  • Kadaise kepimui buvo naudojami ir pelenai. Kepėjai pelenus suberdavo į vandenį, palaukdavo, kol jie nusės ant dugno, o vandenį naudodavo tešlai išmaišyti.
  • Žymusis Williamas Shakespeare taip mėgo blynus, kad juos paminėjo net keliose pjesėse.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Blynai atrandami daugelyje pasaulio kultūrų. Nors kartais skiriasi jų ingredientai, skonis būna labai panašus.
  • Prancūzijoje yra paprotys kepant blynus sugalvoti norą. Kaip tai padaryti? Versti blyną keptuvėje, o kitoje rankoje laikyti monetą.
  • Pirmasis blynų receptas užrašytas vienoje britiškoje kulinarijos knygoje XV a.
  • Didžiausias blynas pasaulyje iškeptas Mančesteryje (Anglija) 1994 m. Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris – 2 tonos, o energetinė vertė – net 2 milijonai kalorijų!
  • Blynų vertimas keptuvėje, kai jie išmetami į orą, gali būti net savotišku sportu. Istorijoje užfiksuotas atvejis, kai vienas vyras, vardydamas blyną keptuvėje, nubėgo maratoną.
  • Nauja mada – blynų sumuštiniai.
  • Viename blyne yra apytiksliai 167 kalorijos ir 2,4 gramai riebalų.
  • Kai kuriose Europos šalyse, blynai valgomi Šv. Velykų dieną.
  • Blynai kartais priskiriami prie duonos rūšių.
  • Niufaundlende iš tešlos, prieš pat blynų kepimą, buriama šeimos narių ateitis.
  • Blynai valgomi su įvairiais sirupais. Labiausiai paplitęs – klevų sirupas.
  • Bakingemšyro šaltiniuose užfiksuota pirmoji Blynų diena – 1445 m.
  • Anglijoje pasiektas blynų vartymo rekordas – čia blynai per 2 minutes apversti net 349 kartus.
  • Aukščiausiai verčiant blyną į orą pavyko išmesti Aldo Zilliui. Jo rekordas – 329 centimetrai.

  • 1986 m. Masačiusetse (JAV), minint 350 miesto metines, surengti šventiniai blynų pusryčiai, kurie tapo tradicija, išlikusia iki šių dienų.
  • Apskaičiuota, kad per Blynų dieną britai suvalgo net 74 mln. kiaušinių.
  • Net trečdaliui žmonių blynų kepimas yra tikras iššūkis – jiems niekaip nepavyksta iškepti gero blyno: jis tai prisvyla, tai išsiskaido į kelias dalis ir pan.
  • 75 proc. žmonių nežino paprasto blynų recepto.
  • Net 50 proc. žmonių blynus mėgsta valgyti tiesiog su cukrumi ir lašeliu citrinos.
  • Pirmasis blynų tešlos mišinys į prekybą paleistas 1889 m. JAV.

Laikas.lt „Receptų“ skiltyje galite rasti krūvą skirtingų blynų receptų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top