Burokėlių sultys yra gerai žinomos. Ši daržovė dėl savo skonio, kainos ir pritaikymo patiekaluose yra vertinama daugelio. Burokėliai yra tikras vitaminų lobynas, kuriame gausu A, B ir C vitaminų, taip pat magnio, kalio, fosforo bei geležies. Dėl šios priežasties jie gali būti vadinami tikra „vitaminų bomba“. Be to, 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas. Nenuostabu, kad burokėliai yra svarbus daugelio tradicinių lietuviškų patiekalų, įskaitant šventinius, ingredientas.
Burokėlių sultys gali būti dar sveikesnės, jei praturtinsite jas paprastais priedais. Pavyzdžiui, galite naudoti du raudonuosius burokėlius, obuolį ir morką. Šiuos ingredientus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabaliukais, o tada išspauskite sulčiaspaude. Galutinį rezultatą galite paskaninti trupučiu šviežiai spaustų citrinų sulčių.
Kadangi burokėliai yra lengvai prieinami kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje ar turguje ir jų kaina nėra didelė, sveiko gėrimo paruošimas tampa paprastas ir nebrangus pasirinkimas.
Burokėlių sultys – kodėl jas verta gerti kasdien?
Kasdien gerdami burokėlių sultis darome paslaugą savo organizmui. Štai pagrindiniai šio įpročio privalumai:
- Mikroelementai stiprina imuninę sistemą.
- Betalainai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
- Skaidulos gerina virškinimą.
- Geležis ir folio rūgštis padeda kovoti su mažakraujyste.
- Sultyse gausu antioksidantų, tad apsaugo ląsteles nuo silpnėjimo.
- Skatina svorio mažėjimą ir organizmo detoksikaciją.
- Dėl B grupės vitaminų burokėlių sultys teigiamai veikia nervų sistemos darbą – mažina stresą ir padeda sutelkti dėmesį.

Sportininkams ir turintiems kraujospūdžio problemų
Mokslininkai iš Mastrichto universiteto nustatė, kad burokėlių sultys naudingos aktyviai sportuojantiems žmonėms. Azoto oksidai, plėsdami kraujagysles, pagreitina deguonies ir maistinių medžiagų pernešimą į organizmo audinius. Be to, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“ žurnale skelbiama, kad burokėlių sultys teigiamai veikia raumenų darbą ir našumą.
Kita vertus, „Frontiers in Nutrition“ žurnalas pateikė tyrimų rezultatus, kurie rodo, kad kasdien vartojant burokėlių sultis žmonėms, turintiems padidėjusį kraujospūdį, jų kraujotaka pagerėjo vos per 3–60 dienų.
Burokėliai puikiai tinka sportininkams, mažakraujyste sergantiems žmonėms ar norintiems sustiprinti imuninę sistemą. Tačiau žmonėms, turintiems inkstų akmenų, reikėtų būti atsargiems dėl oksalatų kiekio, kuris gali skatinti akmenų formavimąsi. Taip pat verta pasitarti su gydytoju, jei vartojate vaistus, nes burokėlių sultys gali sąveikauti su kai kuriais vaistais.
Kaip galima panaudoti burokėlius?
Be sriubų, salotų ir sulčių, burokėliai puikiai tinka kaip ingredientas įvairiems kepiniams, pvz., drėgniems šokoladiniams pyragams. Jie taip pat gali būti naudojami gaminant veganiškus mėsainius ar energijos kamuoliukus. Marinuoti burokėliai suteikia pikantiškumo bet kokiems patiekalams, o tarkuoti burokėliai puikiai papildo blynų ar makaronų patiekalus.
Burokėliai yra universalus, maistingas ir lengvai pritaikomas ingredientas, kuris gali būti naudojamas kasdienėje mityboje. Įtraukdami juos į savo racioną, galite sustiprinti sveikatą, pagerinti savijautą ir netgi atrasti naujų skonių, kurie praturtins jūsų patiekalus. Tad leiskite burokėlių sultims tapti jūsų mitybos draugu ne tik per šventes, bet ir visus metus!
Šaltinis: https://www.polsatnews.pl/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.