Nors arbata yra laikomas vienu mėgstamiausių pasaulyje gėrimų, specialistai įspėja, kad ne visa arbata gali teigiamai veikti mūsų organizmus.
Šiandien ypač plačiai paplitusi rekomendacija vengti pasenusios arbatos ir niekada negerti vakarykščio užpilo!
Iš tiesų arbatą rekomenduojama vartoti tik per pirmąsias 15-20 minučių po užplikymo. Gėrimas, kuris pastovėjo ilgiau, turėtų būti išpilamas, nes gali tapti kenksmingas.
Kinai pasenusią arbatą lygina su gyvatės nuodais. Ypač žalinga yra ilgai laikyta arbata, nes neigiamai veikia žarnyną bei kepenis. Skaitykite toliau ir sužinokite visas to priežastis.
Kodėl reikėtų vengti gerti nebešviežią arbatą ir vartoti anksčiau užplikytas arbatos žoleles?
Kai arbata stovi kurį laiką, joje kaupiasi taninai ir sunkiai tirpstantys azoto junginiai.
Ant skysčio paviršiaus susidaro oksido plėvelė, kurioje yra magnio, kalcio, geležies ir baltymų. Skamba visai neblogai? Tačiau, deja, bet ji gali būti pavojinga, nes toje pačioje plėvelėje drauge randama ir guanino, kofeino bei teofilino. Būtent šios medžiagos gali pakenkti virškinimo traktui ir kepenims.
Kai arbata laikoma kambario temperatūroje, jos plėvelėje esantys organiniai junginiai ir taninai oksiduojasi, sudarydami idealią terpę patogeninei mikroflorai. Po 24 valandų šioje plėvelėje gali susidaryti pelėsis.
Jei pašildysite vakarykštį nuovirą, šie kenksmingi junginiai niekur nedings net ir užvirinus vandenį, ir vis tiek pateks į jūsų organizmą. Tai gali iššaukti alergiją, pilvo skausmus, įvairius sudirgimus ir net skrandžio opas.
Kaip geriausia ruošti arbatą?
Kad arbata būtų gardi ir naudinga, specialistai rekomenduoja laikytis kelių paprastų taisyklių ruošiant šį gėrimą:
- Rinkitės aukštos kokybės arbatą iš patikimo gamintojo
- Arbatai virti naudokite tik šviežią, filtruotą vandenį be priemaišų
- Kai kurioms arbatos rūšims reikalinga tam tikra vandens temperatūra, jos neturėtų būti užplikytos verdančiu vandeniu.
- Laikykitės ant pakuotės pateiktų nurodymų.
- Užplikytą arbatą palikite 3-4 minutėms, kad ji visiškai atskleistų savo skonį ir aromatą.
- Tos pačios užplikytos arbatos naudoti pakartotinai nerekomenduojama, nes tai gali būti pavojinga sveikatai, todėl žoleles reikėtų išmesti iš karto po užplikymo.
- Geriausia arbatą virti specialiuose porcelianiniuose arba moliniuose induose.
- Neskubėkite gerti arbatos iškart po maisto. Mitybos specialistai rekomenduoja palaukti bent pusvalandį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!