Now Reading
Geriausi pusryčiai pasaulyje: Benedikto kiaušiniai

Geriausi pusryčiai pasaulyje: Benedikto kiaušiniai

Geriausi pusryčiai pasaulyje: Benedikto kiaušiniai

Laikas.lt

Balandžio 16 – ąją minima Benedikto kiaušinių (angl. eggs Benedict) diena – Lietuvoje šis patiekalas nėra dažnai sutinkamas, tačiau užsienyje, tai populiarus lėtųjų pusryčių (angl. brunch) valgis. Susipažinkite su kaloringu ir lietuvio skoniui tikrai tinkančiu kiaušinių paruošimo būdu. 

Šiandien sunku išsiaiškinti, kada ir kur būtent buvo sumanytas šis patiekalas, tačiau viena iš versijų teigia, jog karjerą baigęs brokeris Lemuelis Benedictas 1894 – aisiais vaikštinėjo Niujorke ieškodamas rimtų pusryčių padėsiančių jam įveikti siaubingas pagirias. Neradęs nieko tinkamo jis prisėdo Waldorf viešbutyje ir paprašė jam atnešti be lukšto virtų kiaušinių, srebučių su sviestu, kepintos šoninės ir kelis gerus šaukštus olandiško (angl. hollandaise) padažo. Metrdotelį Oscarą Tschirky taip sužavėjo šis produktų parinkimas, kad jis tokį patiekalą pavadino Benedikto kiaušiniais ir įtraukė į oficialų pusryčių bei priešpiečių meniu. Tiesa, šoninę pakeitęs kumpiu, o skrebutį angliška mieline bandele (angl. muffin).

Jums reikės: poros kiaušinių, kumpio, mielinės bandelės, poros šparagų stiebelių.

Padažui: 150 g sviesto, 4 kiaušinių trynių, citrinos sulčių, vandens, druskos, pipirų, baltojo vyno acto.

Kiaušinių virimas: atrodytų, kad sudėtingiausia dalis yra išvirti kiaušinius be lukšto, tačiau įgudus, tai galima padaryti tikrai greitai. Dideliame puode (ar gilioje keptuvėje) užvirkite vandenį. Šaukštu įsukite verdantį vandenį ir į sūkurio centrą įleiskite kiaušinį be lukšto – bus patogiau, jeigu kiaušinį įmušite į puodelį, tuomet jį nuleisti į vandenį žymiai lengviau. Stebėkite, kad kiaušinio baltymas pernelyg neišsileistų, sako, kad jį sulaikyti padeda šlakelis acto įpiltas į vandenį. Jeigu tingite terliotis arba baiminatės nesėkmės, tai kiaušinius galite paprasčiausiai virti maistiniame karščiui atspariame maišejyje. Kiaušinius reikia virti trumpai – tryniai turi būti skysti, tačiau baltymas privalo visiškai sukietėti.

Priedai: kumpį arba šoninę galite trumpai apkepti, per pusę perpjautą badelę paskrudinkite orkaitėje ar skrudintuvėje, o šparagus kelias minutes pavirkite (nepamirškite perlieti šaltu vandeniu, kad sustabdyti virimą).

Padažas: padažo gaminimas sudėtingesnis už kiaušinių virimą, tačiau tikrai verta! Kiaušinių trynius išplakite su šaukštu vandens, šlakeliu citrinos sulčių bei actu. Puode užkaiskite vandenį, o į jį įstatykite indą (panašiai, kaip tirpinant šokoladą) su plaktais kiaušinių tryniais. Nuolat maišykite! Tūris turėtų kelis kartus padidėti, tuomet plakinį nukelkite nuo puodo su vandeniu ir nuolat maišant supilkite lydytą, tačiau ne karštą sviestą. Pridėkite druskos ir pipirų.

See Also
Rabarbarų kompotas

Patiekimas: lėkštėje dėkite skrudintas bandeles, ant jų šparagus, tuomet kumpį arba šoninę bei kiaurasamtyje nuvarvintą kiaušinį. Viską apliekite padažu.

Geriausi pusryčiai pasualyje lėtam rytui! Ir pagirios čia visiškai nebūtinos! Skanaus!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt