Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Kaip sumažinti druskos suvartojimą?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2015-01-03
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kaip sumažinti druskos suvartojimą?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų kasmet miršta apie 1,65 mln. žmonių. Milžinišką susirgimų ir mirčių skaičių lemia netinkama mityba, o didžiausią įtaką tam turi perteklinis druskos suvartojimas.

Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, saikingai vartojama druska organizmui nekenkia, priešingai – druską sudarantys natris ir chloras yra gyvybiškai svarbios cheminės medžiagos, todėl visiškai atsisakyti šio prieskonio nevertėtų. Tačiau vartodami per daug druskos, rizikuojame susirgti širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis ar net vėžiu.

E. Gavelienės teigimu, norint vartototi tinkamus druskos kiekius, pirmiausia reikia žinoti, kiek jos jau natūraliai yra maiste. Tuomet sūdydami maistą nepersistengsime. „Pavyzdžiui, 100 gramų juodos duonos turi apie 2-3 gramus druskos. O tai jau yra beveik pusė rekomenduojamos dienos normos“, – sako gydytoja.

Pasak jos, tyrimai rodo, jog lietuviai druskos vartoja gerokai per daug ir viršija beveik du kartus specialistų rekomenduojamas normas.

„Nestlé mitybos instituto“ specialistai sako, kad dažniausiai druskos vartojame per daug tiesiog iš įpročio ir net nesusimąstome, kad jos atsisakę nieko neprarasime. Priešingai, sumažinus druskos kiekius, pavyks gyventi ne tik sveikiau, bet ir atrasti natūralų maisto skonį. Keletas patarimų, kurie padės mėgautis sveiku ir skaniu maistu.

1. Žinokite, nuo ko pradėti

Sumažinti vartojamos druskos kiekį bus sunku, jei nežinosite, kiek jos vartoti siūlo mitybos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti iki 5 gramų druskos – maždaug pilną arbatinį šaukštelį. Tai verta įsidėmėti ruošiantis mažinti druskos kiekius maiste.

Jei pageidaujate asmeninių rekomendacijų dėl druskos vartojimo, pasitarkite su savo gydytoju. Jis, atsižvelgdamas į jūsų organizmo ypatybes, pasiūlys individualų sprendimą.

2. Prieš sūdydami – ragaukite

Daugelis mūsų įsiberiame druskos dar prieš valgydami, nes tai yra tapę tam tikru įpročiu. Sulaužykite šį ritualą. Jei ranka jau kyla bertis papildomą kiekį druskos, bent paragaukite patiekto maisto ir įsitikinkite, ar jums jos tikrai reikia. Tikėtina, kad nepastebėsite jokio skirtumo.

3. Atidžiau rinkitės maisto produktus

Visuomet atkreipkite dėmesį, ką dedate į pirkinių krepšelį. Pasitikrinkite etiketėse, kurie jūsų mėgstami produktai turi mažiau druskos. Šiais laikais gamintojai siūlo platų produktų su mažu druskos kiekiu pasirinkimą, todėl tereikia šiek tiek atidumo.

4. Mėgaukitės natūraliu maisto skoniu

Nebijokite, kad maistas su mažesniu druskos kiekiu bus ne toks skanus. „Nestlé mitybos instituto“ specialistų teigimu, žmogaus skonio receptoriai greitai pripranta prie pokyčių, o nepersūdytas maistas leidžia pajusti tikrąjį skonį. Kaskart gamindami berkite vis mažiau druskos.

5. Atraskite kitokius receptus

Greita paieška internete padės rasti daugybę receptų su mažu druskos kiekiu, kurie atitiks kiekvieno skonį. Pasirinkite, kas jums patinka, improvizuokite pridėdami kažką savo ir mėgaukitės skaniu maistu.

6. Ar tikrai reikia druskos berti du kartus?

Dažno patiekalo recepte nurodoma įberti žiupsnį druskos. Tačiau daugybė žmonių įsiberia druskos papildomai. Kam reikia dvigubo kiekio? Gamindami berkite druskos kuo mažiau, o prie pietų stalo kiekvienas jos įsibers pagal savo skonį. Žinoma, nereikia pamiršti, kad kai kuriems patiekalams druska yra būtina, vis dėlto neverta jos berti daug.

7. Atraskite kitus natūralius prieskonius

Druska nėra vienintelis būdas pagardinti maistą. Savo prieskonių krepšelyje nesunkiai rasite žolelių, prieskonių, kitų gamtos gėrybių, kurios puikiai pakeis druską. Berkite juos vietoje druskos ir atraskite naujus skonius, naudodami skirtingas prieskonines žoleles.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:druskamaistassveikata

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Liepos 31-ąją – pirmasis Stingo koncertas Kaune
Menas

Liepos 31-ąją – pirmasis Stingo koncertas Kaune

2012-02-27
Šalčiausiame pasaulio mieste temperatūra nukrenta žemiau -71 laipsnių šalčio (foto)
Įdomu

Šalčiausiame pasaulio mieste temperatūra nukrenta žemiau -71 laipsnių šalčio (foto)

2013-02-19
Top 7: vyriški seksualiniai kaprizai
Įdomu

Top 7: vyriški seksualiniai kaprizai

2012-06-27
Vyriškų šukuosenų mados šiandien
Mada

Vyriškų šukuosenų mados šiandien

2010-10-12

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?