Jogurtas – tai ne tik skanus užkandis ar pusryčių patiekalas, bet ir puikus sveikatos šaltinis. Jo universalumas leidžia mėgautis šiuo produktu įvairiais būdais: nuo vaisiais ir riešutais pagardintų pusryčių dubenėlių, kokteilių, blynelių iki pikantiškų padažų ar užtepėlių. Tačiau ar kada pagalvojote, kas iš tiesų vyksta jūsų organizme, kai jogurtą valgote kiekvieną dieną?
Jogurtas gali padėti numesti svorio
Pasak mitybos specialistės Theresos Gentile, jogurtas – puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia sulieknėti. Pieno baltymai, esantys jogurte, skatina sotumo hormonus (GLP-1 ir PYY), todėl jaučiamės sotesni ilgiau. Be to, jogurte esantys probiotikai teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, o tai taip pat gali būti susiję su mažesniu kūno svoriu – lieknų žmonių žarnyno mikrobiomas skiriasi nuo turinčių antsvorio.
Netinkamai pasirinkus jogurtą galite priaugti svorio
Ne visi jogurtai yra vienodai sveiki. Pasak dietologės Seemos Shah, kai kurie vaisiniai ar saldinti jogurtai turi tiek cukraus, kiek gazuoti gėrimai. Be to, juose dažnai trūksta baltymų ir sveikųjų riebalų, todėl jie nesuteikia ilgalaikio sotumo. Tokie produktai gali sukelti staigų gliukozės šuolį kraujyje ir vėliau – stiprų nuovargį ar alkį. Geriausias pasirinkimas – natūralus graikiškas jogurtas su uogomis ar vaisiais.
Pagerėja virškinimas ir žarnyno sveikata
Jogurte esantys probiotikai padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Bess Berger, dietologė, pabrėžia, kad kasdien valgant jogurtą galima pagerinti virškinimą, stiprinti imunitetą ir išlaikyti raumenų masę. Jogurtas taip pat aprūpina organizmą kalciu ir B grupės vitaminais.
Stiprėja kaulai valgant jogurtą
Jogurtas – puikus kalcio ir baltymų šaltinis, būtinas stipriems kaulams. Ypač svarbu jį įtraukti į vyresnio amžiaus žmonių mitybą. Tyrimai rodo, kad vyresni nei 60 metų asmenys, reguliariai vartojantys jogurtą, turi didesnį kaulų tankį ir geresnę fizinę būklę.

Reiktų atsargiai vartoti jogurtą kartu su tam tikrais vaistais
Svarbu žinoti, kad jogurtas gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, ypač antibiotikais (pvz., doksiciklinu ar minociklinu). Šie vaistai gali būti mažiau veiksmingi, jei kartu vartojami su pieno produktais. Todėl, pradėjus vartoti naujus vaistus, patartina pasitarti su gydytoju.
Gali padėti mažinti kraujospūdį
Tyrimai rodo, kad kasdien vartojamas jogurtas gali turėti teigiamos įtakos kraujospūdžiui. 2018 m. žurnale Journal of Hypertension publikuotas tyrimas atskleidė, kad jogurto vartojimas buvo susijęs su mažesne hipertenzijos rizika.
Padeda mažinti „blogąjį“ cholesterolį
Jogurtas, ypač su probiotikais, gali padėti mažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai su antro tipo cukriniu diabetu sergančiais žmonėmis parodė, kad kasdien vartojant jogurtą mažėja bendras ir „blogasis“ cholesterolis.
Kaip išsirinkti sveiką jogurtą?
Pasak specialistės Bess Berger, renkantis jogurtą svarbu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:
- Bent 12 g baltymų porcijoje.
- Be pridėtinio cukraus.
- Geriausia – natūralus ar graikiškas jogurtas.
Tokie jogurtai suteiks sotumo, palaikys virškinimą, kaulų sveikatą bei prisidės prie bendros organizmo gerovės.
Jogurtas – tai ne tik gardus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Tačiau kaip ir visur, svarbiausia – pasirinkti kokybišką, mažai perdirbtą variantą ir nevartoti per daug saldžių ar dirbtinai pagardintų versijų. Įtraukus sveiką jogurtą į kasdienį racioną, galite pastebėti daugybę teigiamų pokyčių savo organizme.
Šaltinis: https://www.eatthis.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.