Dantų sveikata priklauso ne tik nuo tinkamos priežiūros, bet ir nuo kasdienių mitybos įpročių. Vienas iš didžiausių dantų pažeidėjų yra cukrus, kuris gali sukelti dantų emalio demineralizaciją ir ėduonį. Tačiau odontologai įspėja, kad ne tik saldumynai, bet ir cukrus karštuose gėrimuose gali būti itin kenksmingas dantims. Sužinokite, kodėl negalima dėti cukraus į karštus gėrimus.
Kodėl nerekomenduojama dėti cukraus į karštus gėrimus?
Odontologė Anna Peterson paaiškino, kad cukrus karštuose gėrimuose gali sukelti daugiau žalos nei valgant šokoladą.
Kai valgome saldumynus, cukrus patenka į burną ir pradeda veikti dantis, tačiau paprastai maistas suvartojamas greitai, o seilės padeda neutralizuoti rūgštis. Tačiau karšti gėrimai geriami lėčiau, o tai reiškia, kad cukrus burnoje lieka ilgiau.
Kiekvieną kartą, kai suvartojame cukrų, burnos terpė tampa rūgštinė ir dantys patenka į vadinamąją „pavojingą zoną”. Šioje būsenoje dantų emalis pradeda demineralizuotis, o tai yra pirmasis žingsnis į dantų ėduonies vystymąsi.
Odontologė teigia, kad normaliomis sąlygomis dantys gali „susidoroti” su trimis pagrindiniais valgiais per dieną ir dviem užkandžiais tarp jų. Tačiau, jei per dieną geriama daug karštų gėrimų su cukrumi, dantys nuolat išlieka pavojingoje zonoje ir jų atstatymas tampa sudėtingesnis.

Ilgas gėrimų gėrimo laikas didina žalą
Kitas svarbus faktorius – karštų gėrimų vartojimo trukmė. Jei šokolado plytelė suvalgoma per kelias minutes, tai arbata ar kava geriama 30–40 minučių. Kiekvienas gurkšnis su cukrumi vėl ir vėl grąžina dantis į pavojingą zoną, o jų apsauginis sluoksnis nespėja atsinaujinti.
Po tokio ilgo cukraus poveikio organizmui reikia dar bent 30 minučių, kad burnos pH grįžtų į normalią būseną. Jei karšti gėrimai geriami kelis kartus per dieną, dantys beveik nuolat yra pažeidžiamoje būsenoje.
Kaip sumažinti cukraus poveikį dantims?
Norint apsaugoti dantis nuo pažeidimo, rekomenduojama:
- Nedėti cukraus arbatoje ir kavoje arba naudoti natūralias alternatyvas, pavyzdžiui, steviją.
- Riboti karštų gėrimų vartojimo laiką ir negerti jų ilgiau nei 15–20 minučių.
- Po gėrimų nevalyti dantų bent 30 minučių, kad nepažeistumėte emalio.
- Gerti daugiau vandens tarp valgymų, kad sumažintumėte burnos rūgštingumą.
Karšti gėrimai yra neatsiejama daugelio kasdienybės dalis, tačiau sąmoningi pasirinkimai gali padėti išsaugoti sveikus dantis. Atsisakę cukraus arbatoje ir kavoje, ne tik sumažinsite dantų pažeidimo riziką, bet ir ilgainiui priprasite prie natūralios gėrimų skonio.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.