Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gėrimai

Kombučos receptas: kaip pasigaminti namuose

Kamile
Autorius Kamile
Publikuota: 2025-01-11
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kombučos receptas
Kombučos receptas

Kombuča – tai fermentuotas arbatos gėrimas, kuris garsėja savo sveikatai naudingomis savybėmis. Sužinokite kombučos receptą.

Kombučos receptas

Jis yra gaivus, šiek tiek rūgštus ir natūraliai gazuotas. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pasigaminti kombučą namuose, naudojant paprastus ingredientus ir priedus pagal savo skonį.

Kombučos receptas namuose

Ingredientai

  • 3 litrai vandens
  • 8 juodosios arba žaliosios arbatos pakeliai (arba 8 arbatiniai šaukšteliai birios arbatos)
  • 200 g cukraus
  • 1 SCOBY (simbiotinė bakterijų ir mielių kultūra)
  • 200 ml jau fermentuotos kombučos (pradinio skysčio)

Įranga

  • Didelis stiklinis indas fermentacijai
  • Marlė arba švarus audinys ir guminė juostelė dangčiui
  • Švarūs stikliniai buteliai galutiniam gėrimui laikyti

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Paruošimas

1. Paruoškite arbatą:

Užvirinkite 3 litrus vandens. Įdėkite arbatos pakelius ir leiskite pritraukti 10–15 minučių. Išimkite arbatos pakelius ir į karštą arbatą įmaišykite cukrų, kol jis visiškai ištirps. Atvėsinkite arbatą iki kambario temperatūros.

2. Paruoškite fermentaciją:

Supilkite atvėsintą arbatą į didelį stiklinį indą. Įpilkite pradinio skysčio (jau fermentuotos kombučos), kad sukurtumėte rūgščią aplinką, kuri apsaugos nuo nepageidaujamų bakterijų. Atsargiai įdėkite SCOBY į arbatą.

3. Fermentacija:

Uždenkite indą marle arba švariu audiniu ir pritvirtinkite gumine juostele. Palikite indą kambario temperatūroje (apie 20–25°C), toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Leiskite kombučai fermentuotis 7–10 dienų.

4. Degustacija:

Po 7 dienų pradėkite ragauti kombučą. Jei gėrimas yra pakankamai rūgštus ir jums patinka skonis, galite pereiti prie kito žingsnio. Jei norite stipresnio skonio, fermentuokite dar kelias dienas.

5. Supilstymas:

Išimkite SCOBY ir 200 ml kombučos (palikite kaip pradinį skystį kitam gaminimui). Supilkite kombučą į švarius stiklainius ar butelius. Jei norite, pridėkite skonio priedų, pavyzdžiui, vaisių, imbiero ar prieskonių.

6. Antrinė fermentacija:

Uždarykite butelius ir laikykite kambario temperatūroje dar 2–3 dienas, kad gėrimas natūraliai gazuotųsi. Po to laikykite kombučą šaldytuve.

Patarimai:

  • SCOBY laikykite drėgnoje aplinkoje, kad jis neprarastų savybių.
  • Skonio priedams naudokite šviežius ar džiovintus vaisius, uogas, citrinos žievelę ar žoleles.
  • Neleiskite fermentacijos procesui tęstis per ilgai, nes gėrimas gali tapti per rūgštus.

Naudingos savybės:

Kombuča garsėja probiotikų kiekiu, kurie gerina žarnyno sveikatą, bei antioksidantais, kurie stiprina imunitetą. Tačiau svarbu nepamiršti, kad fermentuotus gėrimus reikėtų vartoti saikingai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.bbcgoodfood.com/

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Kombučareceptas

AutoriusKamile
Sveiki! Esu Kamilė, Laikas.lt straipsnių autorė. Man labai patinka gaminti, rūpintis namais bei savimi. Visais atrastais receptais, bei patarimais apie meilę sau noriu pasidalinti su skaitytojais, tikiu, kad publikuojami straipsniai ir idėjos gali padėti nudžiuginti jus ir jūsų namiškius.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Azijietiška kokosų pieno sriuba su vištiena
Receptai

Azijietiška kokosų pieno sriuba su vištiena

2025-03-12
Įdarytos cukinijos
Mėsos patiekalai

Įdarytos cukinijos

2024-01-25
Minkštas sviestinis keksas su obuoliais
Desertai

Minkštas sviestinis keksas su obuoliais – tobulai skanus

2025-02-24
Makaronai su česnakiniu jogurto padažu
Makaronų patiekalai

Makaronai su česnakiniu jogurto padažu

2025-03-03

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?