Kugelis – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, dažniausiai ruošiamas iš bulvių, tačiau šį kartą siūlome šiek tiek pakeistą receptą su cukinija, kuris bus lengvesnis ir šiek tiek sveikesnis, tačiau ne mažiau skanus.
Cukinija suteiks patiekalui švelnesnį skonį ir minkštesnę tekstūrą.
Kugelis su cukinija – sveikesnė tradicinio patiekalo versija
Šį kugelį galima patiekti kaip pagrindinį patiekalą su šviežiomis salotomis arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio cukinijos
- 4 vidutinio dydžio bulvės
- 1 mažas svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 150 g grietinės (galima naudoti mažesnį riebumą arba sojų grietinę)
- 2 šaukštai miltų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio pipirų
- 100 g tarkuoto sūrio (pvz., cheddar arba pusiau sūdyto)
- 1 šaukštelis džiovintų prieskonių (pvz., baziliko, čiobrelio arba raudonėlio)
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
Paruošimas:
- Pasiruoškite daržoves. Cukinijas ir bulves nuplaukite ir nuskuskite. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, o bulves – smulkesne. Tarp bulvių tarkavimo gali susidaryti daug skysčio, tad jį nusunkite.
- Smulkinkite svogūną. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol jis taps minkštas ir šiek tiek auksinis.
- Sumaišykite ingredientus. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas, bulves, pakepintą svogūną, kiaušinius, grietinę, miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus, prieskonius ir tarkuotą sūrį. Kruopščiai išmaišykite, kad visi ingredientai susijungtų į vienalytę masę.
- Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Tuo tarpu, kepimo formą (apie 20×30 cm dydžio) patepkite aliejumi ir supilkite paruoštą masę. Lygiai paskirstykite ją formoje ir šiek tiek paspauskite, kad būtų tolygi.
- Kepimo procesas. Kepkite kugelį orkaitėje apie 40-50 minučių arba kol viršus bus gražiai auksinis ir traškus, o vidus – minkštas.
- Patiekimas. Patiekite šiltą, pjaustykite porcijomis ir, jei norite, papildomai pabarstykite tarkuotu sūriu arba šviežiomis žolelėmis.
Papildomi patarimai:
- Jei norite, galite į masę įdėti šiek tiek tarkuotų morkų, kad patiekalas būtų dar spalvingesnis ir maistingesnis.
- Norint gauti traškesnį paviršių, galima įjungti orkaitės viršutinį kaitinimą paskutinėmis kepimo minutėmis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.unian.net